Αυτές είναι οι πέντε πόλεις που διεκδικούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

Αυτές είναι οι πέντε πόλεις που διεκδικούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 Facebook Twitter
4

Πέντε πόλεις διεκδικούν και επίσημα πλέον τη φιλοξενία των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, με το Λος Άντζελες να ζητά τους αγώνες για τρίτη φορά και το Αμβούργο, το Παρίσι, τη Ρώμη και τη Βουδαπέστη να επιδιώκουν να φέρουν τους Αγώνες πίσω στην Ευρώπη.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει το νικητή κατά τη σύνοδό της στο Περού το 2017, ανακοίνωσε την τελική λίστα των υποψηφίων, μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων, τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Μετά από μια απογοητευτική εκστρατεία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, όπου μόνο δύο υποψήφιοι έμειναν στον αγώνα μετά από τέσσερις αποχωρήσεις λόγω οικονομικών ανησυχιών ή έλλειψης δημόσιας στήριξης, η ΔΟΕ επιθυμεί να αποκαταστήσει την εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων ως μια προσοδοφόρα προοπτική.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ

σχόλια

1 σχόλια
Τα γεωγραφικά κριτήρια παίζουν ρόλο στην τελική επιλογή. Η ΔΟΕ θέλει να υπάρχει μια σχετική εναλλαγή ηπείρων. Από το 1996 και μετά έχουμε και λέμε με τη σειρά: Αμερική (Ατλάντα 1996), Αυστραλία (Σύδνεϋ 2000), Ευρώπη (Αθήνα 2004), Ασία (Πεκίνο 2008), Ευρώπη (Λονδίνο 2012), Αμερική (Ρίο 2016, για πρώτη φορά Λατινική Αμερική), Ασία (Τόκιο 2020). Απουσιάζει μονίμως η Αφρική η οποία δε διοργάνωσε ποτέ Αγώνες. Τώρα έχουμε για το 2024 μία υποψηφιότητα από την Αμερική και τέσσερις από την Ευρώπη. Νομίζω πως η Ευρώπη δικαιούται να κερδίσει την ανάθεση των Αγώνων, καθώς θα 'χουν συμπληρωθεί δώδεκα χρόνια από την τελευταία της φορά. Οι δε ΗΠΑ έχουν διοργανώσει ουκ ολίγες φορές Ολυμπιακούς Αγώνες, το δε 1984 που ήταν η τελευταία φορά που η πόλη του Λος Άντζελες διοργάνωσε Αγώνες δεν είναι τόσο μακρινό συγκριτικά με το 1960 της Ρώμης ή το 1924 του Παρισιού. Μεταξύ των τεσσάρων ευρωπαϊκών υποψηφιοτήτων θα απέκλεια ως πιο αδύναμη υποψηφιότητα αυτήν της Βουδαπέστης. Ναι μεν η Ουγγαρία δεν έχει διοργανώσει ποτέ Αγώνες, ωστόσο είναι μικρή χώρα. Θα μου πείτε κι η Ελλάδα ήτανε, αλλά εμείς είχαμε βλέπετε το ιστορικό πλεονέκτημα της Αθήνας και το βαρύ συμβολισμό της χώρας ως γενέτειρας των Αγώνων. Η Ουγγαρία είναι επιπλέον αδύναμη οικονομικά και με αμφιλεγόμενη πολιτική σκηνή λόγω Ορμπάν. Πάμε στις εναπομείνασες τρεις υποψηφιότητες. Η Γερμανία, ως η οικονομικά ισχυρότερη και πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης έχει κάθε δικαίωμα να διοργανώσει Αγώνες. Η τελευταία της φορά ήταν στο Βερολίνο το 1936 επί Χίτλερ. Θεωρώ ωστόσο πως η επιλογή του Αμβούργου είναι ατυχής. Οι πόλεις που αναλαμβάνουν Αγώνες πρέπει να είναι η αφρόκρεμα, το βαρύ πυροβολικό των μεγάλων μητροπόλεων του κόσμου. Το Βερολίνο μάλιστα. Αλλά το Αμβούργο μου φαίνεται κάπως δευτεροκλασάτο.Για μένα η επιλογή πρέπει να γίνει μεταξύ Ρώμης και Παρισιού. Και οι δυο διεκδίκησαν τις τελευταίες δεκαετίες ουκ ολίγες φορές τη διοργάνωση και έφαγαν τα μούτρα τους. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως στον τελευταίο γύρο η Αθήνα επικράτησε της Ρώμης για τους Αγώνες του 2004. Το δε Παρίσι έχασε και από τη Βαρκελώνη για τους Αγώνες του 1992 και από το Λονδίνο το οποίο και διοργάνωσε τους Αγώνες του 2012. Παρίσι και Ρώμη είναι πόλεις σύμβολα και δικαιούνται χωρίς αμφιβολία τη διοργάνωση. Οι δε Ιταλία και Γαλλία είναι μεγάλες χώρες και μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος της διοργάνωσης χωρίς να γονατίσουν όπως εμείς. Μεταξύ των δύο θα επέλεγα νομίζω το Παρίσι, γιατί θα είχε μία καλή ευκαιρία να γιορτάσει την εκατονταετηρίδα από την τελευταία φορά το 1924. Κι έπειτα, στο Γάλλο Pierre de Coubertin οφείλεται η αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών, έχουν όσο να πεις ένα επιπλέον ιστορικό επιχείρημα να προβάλλουν οι Γάλλοι.
''Η Γερμανία, ως η οικονομικά ισχυρότερη και πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης έχει κάθε δικαίωμα να διοργανώσει Αγώνες. Η τελευταία της φορά ήταν στο Βερολίνο το 1936 επί Χίτλερ.''1972 Μόναχο
To Αμβούργο από οικονομικοβιομηχανικής πλευράς είναι ιδιαίτερα σημαντικό, έχοντας το 2ο πιο δραστήριο (βιομηχανικό-εμπορικό) λιμάνι της Ευρώπης μετά το Ρόττερνταμ. Διόλου δευτεροκλασάτο από άποψη μνημείων επίσης.