Μητσοτάκης σε Τζόνσον: Το αίτημά μας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι φωτοβολίδα, θα επιμείνουμε

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Τζόνσον στο Λονδίνο - Ο διάλογος έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ Facebook Twitter
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ
0

Oλοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογο του Μπόρις Τζόνσον, στην πρωθυπουργική κατοικία, στο Λονδίνο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 

Κατά την άφιξη του στην Downing Street, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πολύ ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη, τόνισε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία γι' αυτόν η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μεταξύ των δύο ηγετών υπήρξε σύντομη συνομιλία έξω από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, την οποία κατέγραψαν οι δημοσιογράφοι. 

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Τζόνσον στο Λονδίνο - Ο διάλογος έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Τζόνσον στο Λονδίνο - Ο διάλογος έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ

Ο σύντομος διάλογος των δύο ηγετών

-Boris Johnson: Είναι χαρά μου που υποδέχομαι και πάλι τον φίλο μου Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Εργαζόμασταν επί πολύ καιρό ώστε να γίνει αυτή η επίσκεψη. Και η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλης σημασίας για εμένα, για εμάς. Φέτος γιορτάζουμε τη 200ή επέτειο από την ιστορική έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία, με την υποστήριξή μας, το 1821.

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 1821, τότε ξεκίνησαν όλα, μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο.

-Boris Johnson: Μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο, με τη στήριξη του Λόρδου Βύρωνα και άλλων. Είναι υπέροχο που σε βλέπω.

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε, σχετικά με τις πολύ ισχυρές διμερείς μας σχέσεις. Αναγνωρίζω στο πρόσωπό σας ένα πραγματικό φιλέλληνα.

-Boris Johnson: Έναν πραγματικό φιλέλληνα. Θα ήθελα επίσης να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ Κυριάκο για την ηγετική στάση που επέδειξες στη Σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη.

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια και σε εσένα Boris. Ήταν ένα πολύ πολύπλοκο project αλλά τελικά είμαστε ευχαριστημένοι.

-Boris Johnson: Επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ.

«Το αίτημά μας για την επιστροφή των γλυπτών δεν είναι φωτοβολίδα»

Μετά τη συνάντηση του με τον Βρετανό ομόλογό του ο πρωθυπουργός αναφέθηκε στο αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης σε συζήτησή του με τους Έλληνες δημοσιογράφους, που καλύπτουν την επίσκεψή του στο Λονδίνο. 

«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις", υπογράμμισε. 

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε, δε, πως «δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό», ενώ διαβεβαίωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ