Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο γυναίκα στο τιμόνι, σύμφωνα με έρευνα

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο μια γυναίκα στο τιμόνι, σύμφωνα με έρευνα Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Εάν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι επιλέξουν την Καμάλα Χάρις, μια γυναίκα αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής, για την προεδρία, αλλάζουν την ιστορία για πάντα.

Στον απόηχο των ολοένα και μεταβαλλόμενων στερεοτύπων για τις γυναίκες πολιτικούς που διεκδικούν θέσεις εξουσίας, μια νέα έρευνα, αποκαλύπτει ότι πλέον οι Αμερικανοί ψηφοφόροι βλέπουν όλο και περισσότερο στις γυναίκες, την ελπίδα για αποτελεσματική πολιτική ηγεσία.

Πλέον, θεωρούν ότι μια γυναίκα υποψήφια ταιριάζει καλύτερα σε δημόσια αξιώματα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη Χάρις να σπάσει μια για πάντα τη «γυάλινη οροφή».

Πριν από μια δεκαετία, οι γυναίκες πολιτικοί βρίσκονταν στο περιθώριο. Ο κόσμος τις περιέγραφε θρασείς και σκληρές αλλά συνάμα, αδύναμες.

Ωστόσο, η μελέτη του Psypost.org δείχνει ότι τα στερεότυπα των ψηφοφόρων κλείνουν πλέον με σαφή θετική προσέγγιση για εκείνες.

Οι άνδρες πολιτικοί, διψασμένοι για εξουσία. Οι γυναίκες πιο επαρκείς

Όταν ρωτήθηκαν για τα χαρακτηριστικά τα οποία εκείνοι συνδέουν με τις γυναίκες πολιτικούς, οι ερωτηθέντες απαρίθμησαν θετικά γνωρίσματα, με επίθετα όπως έξυπνη, ορθολογική, αναλυτική, φιλόδοξη και ηθική.

Εκτός από τη δυναμική παρουσία των γυναικών στην παγκόσμια πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια, η έντονη δυσπιστία για τους ηγέτες των προηγούμενων δεκαετιών, δίνουν επιπλέον προβάδισμα στις πολιτικούς.

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο γυναίκα στο τιμόνι, σύμφωνα με έρευνα Facebook Twitter

Οι άνδρες πολιτικοί θεωρούνταν προηγουμένως, μορφωμένοι, χαρισματικοί και δραστήριοι. Τώρα, η αντίληψη αυτή έχει αλλάξει. «Η μελέτη μας αποκάλυψε ότι τα στερεότυπα για τους άνδρες πολιτικούς έγιναν πολύ πιο αρνητικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που μελετήσαμε. Σήμερα, οι άνδρες πολιτικοί θεωρούνται συνήθως ως διψασμένοι για εξουσία, εγωιστές, χειριστικοί και ιδιοτελείς. Συνδέονται λιγότερο με χαρακτηριστικά όπως το να είναι συμπαθείς ή να νοιάζονται για "ανθρώπους σαν εμένα". Αυτό δείχνει ότι οι ψηφοφόροι έχουν γίνει πιο αρνητικοί και δύσπιστοι απέναντι στους άνδρες πολιτικούς» λέει το Psypost.

Βασικό σκέλος της έρευνας, αποτελεί η ανάδειξη της γυναικείας πυγμής σε θέσης εξουσίας, όταν πολλές από αυτές ήρθαν αντιμέτωπες με στερεότυπα της εποχής και χρειάστηκε να αποδείξουν ότι υπερτερούν των άλλοτε απροσπέλαστων, δημοφιλών ηγετικών ανδρών.

Από το 2011 ως το 2021, η σύμπνοια των απλών ψηφοφόρων με τις ιδέες και τις δράσεις των γυναικών πολιτικών αυξήθηκαν και στα τέσσερα ηγετικά χαρακτηριστικά που κλήθηκαν να κρίνουν οι συμμετέχοντες στη μελέτη: επάρκεια, ηγεσία, ενσυναίσθηση και ακεραιότητα.

Οι άνδρες πολιτικοί, αντίθετα, έχασαν έδαφος.

Σήμερα, οι γυναίκες πολιτικοί ξεπερνούν τους άνδρες σε τρία από τα τέσσερα χαρακτηριστικά ηγεσίας: επάρκεια, ενσυναίσθηση και ακεραιότητα. Οι προσδοκίες των ανδρών πολιτικών όσον αφορά το τέταρτο χαρακτηριστικό, την ισχυρή ηγεσία, είναι πλέον ίσες με εκείνες των γυναικών πολιτικών.

Τα σημεία των καιρών στον δρόμο της Χάρις

Τα έμφυλα στερεότυπα εμπόδιζαν επί μακρόν τις γυναίκες να διεκδικήσουν πολιτικά αξιώματα. Και εκείνες που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να φτάσουν σε θέσεις ισχύος και να γίνουν ιδιαίτερα ορατές, όπως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Νάνσι Πελόζι και η Χίλαρι Κλίντον, δίχασαν, θαυμάστηκαν αλλά και μισήθηκαν.

Όμως το έργο τους, η ενεργή δράση τους, η επιρροή τους στη διεθνή πολιτική σκηνή -είτε με θετικά είτε ε αρνητικά αποτελέσματα- τις έκανε ίσες με κάθε κυβερνήτη που έχει πάρει αποφάσεις για έθνη, πολιτισμούς και μειονότητες.

Μπορεί ο Τραμπ να σημειώνει προβάδισμα και πολλοί αναλυτές να τον θέλουν ξανά πρόεδρο, όμως η Κάμαλα Χάρις έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Πέρα από την υποστήριξη προσωπικοτήτων με τεράστια επιρροή όπως οι Ομπάμα ή η Τέιλορ Σουίφτ, η Κάμαλα Χάρις έχει στο πλευρό της και όσους επενδύουν στη γυναικεία δυναμική.

Τα στερεότυπα για τη γυναίκα στην πολιτική έχουν αλλάξει και συμπίπτουν με την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές.

Η ολοένα και αυξανόμενη δυσπιστία απέναντι σε καθοριστικές για την ιστορία προσωπικότητες και ειδικά τους άνδρες, οι γυναίκες πολιτικοί ηγέτες θεωρούνται πια φορείς της αλλαγής και σταδιακά, αποκτούν την ευκαιρία να αναλάβουν εκείνες την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου στην πολιτική.

Με πληροφορίες από Psypost

 
 
Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Πολιτική / Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας από τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου συμμετείχε στην 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς
LIFO NEWSROOM
NΔένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

Πολιτική / Δένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα, με μία Συμφωνία η οποία αποδεικνύει την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)» επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Πολιτική / Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Στόχος η διασφάλιση του ιστορικού καθεστώτος και της νομικής προσωπικότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για θεσμική λύση
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικό θρίλερ για τη Μονή Σινά: Το Κάιρο αμφισβητεί ιδιοκτησία – Κρίσιμη συνάντηση Γεραπετρίτη

Πολιτική / Μονή Σινά: Στο Κάιρο ο Γεραπετρίτης - Η ελληνική στάση και οι διπλωματικές παγίδες

Στο Κάιρο κρίνεται το μέλλον της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά - Η Ελλάδα επιδιώκει σεβασμό των συμφωνιών με την Αίγυπτο για τη διατήρηση της ιδιοκτησίας και της θρησκευτικής φυσιογνωμίας της Μονής
LIFO NEWSROOM