Η Ισλανδία γράφει ιστορία: Εκλέγει το πρώτο κοινοβούλιο στην Ευρώπη με πλειοψηφία γυναικών

Η Ισλανδία γράφει ιστορία: Εκλέγει το πρώτο κοινοβούλιο με γυναικεία πλειοψηφία Facebook Twitter
Στην Ισλανδία, οι γυναίκες συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ
0

Η Ισλανδία φαίνεται έτοιμη να γράψει ιστορία ως η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εκλέγει κοινοβούλιο όπου πλειοψηφούν οι γυναίκες

Σύμφωνα με τις προβολές που βασίζονται στα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν χθες, οι γυναίκες υποψήφιες καταλαμβάνουν τις 33 από τις 63 έδρες του Althingi, κοινώς το 52,3%. 


Με μόνο τη Σουηδία να πλησιάζει (έχοντας γυναικεία εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο της τάξης του 47%), καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ξεπεράσει το όριο του 50%, σύμφωνα με στοιχεία από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (Inter Parliamentary Union, διεθνής οργανισμός εθνικών κοινοβουλίων). 

Η χώρα θεωρείται παραδοσιακά πρωτοπόρος στην ισότητα φύλων και για 12η συνεχή χρονιά κατατάσσεται στην πρώτη θέση των gender-equal εθνών του κόσμου, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο. 


Μεταξύ άλλων, προσφέρει την ίδια γονική άδεια τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες ενώ ο πρώτος νόμος για την ισότιμη αμοιβή για τα δύο φύλα χρονολογείται από το 1961! Η Ισλανδία ήταν επίσης η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξέλεξε γυναίκα πρόεδρο, εν έτει 1980! 

Με 37 έδρες εκ των συνολικά 63, στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές επικράτησε η συμμαχία αριστεράς-δεξιάς, που κυβερνάει τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, ωστόσο το κόμμα της αριστερής οικολόγου πρωθυπουργού Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ έχασε έδαφος.


Σημειώνεται πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, στα κοινοβούλια μόλις πέντε χωρών οι γυναίκες πολιτικοί συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή ένα ποσοστό τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με τη Διεθνή Διακοινοβουλευτική Ένωση: στη Ρουάντα (61%), στην Κούβα (53%), στη Νικαράγουα (51%) όπως και στο Μεξικό και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (50%).

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ: Τον Απρίλιο στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει ταξίδι στην Κίνα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Σι Τζινπίνγκ να επαναλαμβάνει ότι η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη
LIFO NEWSROOM
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Διεθνή / «Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου σχολιάζουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, με κάποιους να το απορρίπτουν πλήρως και άλλους να δηλώνουν πως «είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα πράγμα»
LIFO NEWSROOM
Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM