Η Ισλανδία γράφει ιστορία: Εκλέγει το πρώτο κοινοβούλιο στην Ευρώπη με πλειοψηφία γυναικών

Η Ισλανδία γράφει ιστορία: Εκλέγει το πρώτο κοινοβούλιο με γυναικεία πλειοψηφία Facebook Twitter
Στην Ισλανδία, οι γυναίκες συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ
0

Η Ισλανδία φαίνεται έτοιμη να γράψει ιστορία ως η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εκλέγει κοινοβούλιο όπου πλειοψηφούν οι γυναίκες

Σύμφωνα με τις προβολές που βασίζονται στα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν χθες, οι γυναίκες υποψήφιες καταλαμβάνουν τις 33 από τις 63 έδρες του Althingi, κοινώς το 52,3%. 


Με μόνο τη Σουηδία να πλησιάζει (έχοντας γυναικεία εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο της τάξης του 47%), καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ξεπεράσει το όριο του 50%, σύμφωνα με στοιχεία από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (Inter Parliamentary Union, διεθνής οργανισμός εθνικών κοινοβουλίων). 

Η χώρα θεωρείται παραδοσιακά πρωτοπόρος στην ισότητα φύλων και για 12η συνεχή χρονιά κατατάσσεται στην πρώτη θέση των gender-equal εθνών του κόσμου, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο. 


Μεταξύ άλλων, προσφέρει την ίδια γονική άδεια τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες ενώ ο πρώτος νόμος για την ισότιμη αμοιβή για τα δύο φύλα χρονολογείται από το 1961! Η Ισλανδία ήταν επίσης η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξέλεξε γυναίκα πρόεδρο, εν έτει 1980! 

Με 37 έδρες εκ των συνολικά 63, στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές επικράτησε η συμμαχία αριστεράς-δεξιάς, που κυβερνάει τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, ωστόσο το κόμμα της αριστερής οικολόγου πρωθυπουργού Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ έχασε έδαφος.


Σημειώνεται πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, στα κοινοβούλια μόλις πέντε χωρών οι γυναίκες πολιτικοί συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή ένα ποσοστό τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με τη Διεθνή Διακοινοβουλευτική Ένωση: στη Ρουάντα (61%), στην Κούβα (53%), στη Νικαράγουα (51%) όπως και στο Μεξικό και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (50%).

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Διεθνή / Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Η κατάρρευση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ μέσα από την εμπειρία της εξαδέλφης του ίδιου του υπουργού - Η Τατιάνα Σλόσμπεργκ έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής
LIFO NEWSROOM
Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Διεθνή / Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Επτά χώρες, ένας νικητής. Μια οικογένεια που κουράστηκε από τις πολυσύχναστες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης είχε μία αναπάντεχη εμπειρία στο κρυμμένο «στολίδι» της ηπείρου.
LIFO NEWSROOM