«Πρέπει να είμαι σαφής: η συμφωνία πρέπει να γίνει αμέσως, δεν μπορεί να αναβληθεί», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, στο περιθώριο μιας επίσκεψης στη Λυών. Για τον ίδιο, ούτε λόγος για αναμονή του δημοψηφίσματος. «Θέλω να μπορέσουμε να βρούμε μια συμφωνία βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων. Πρέπει να βρεθεί πριν από το δημοψήφισμα, αυτή δεν θα έχει πια μεγάλη σημασία μετά το δημοψήφισμα. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε το δημοψήφισμα θα έχει τις συνέπειες που ξέρουμε».

 

Όπως γράφει η εφημερίδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι δηλώσεις του Ολάντ διατυπώνονται στον αντίποδα της θέσης της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία απέρριψε την περασμένη Δευτέρα, ενώπιον των βουλευτών του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), κάθε πιθανότητα επανάληψης των διαπραγματεύσεων πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Για τη Μέρκελ, νέες συνομιλίες είναι πιθανές μόνο αν το δημοψήφισμα ματαιωθεί ή το "ναι" επικρατήσει.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γάλλος πρόεδρος, εμφανώς ανήσυχος από την τροπή των εξελίξεων, προειδοποίησε για «τις κατηγορηματικές δηλώσεις» και «τις αιφνίδιες ρήξεις». «Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συμφωνία, τη διαπραγμάτευση, τη λογική, πρέπει όλος ο κόσμος να πειστεί. Η Γαλλία αγωνίζεται, δεν είναι στο πνεύμα του βέτο, δεν είναι στο πνεύμα του αιφνίδιου», είπε. 


Το Μέγαρο των Ηλυσίων υποβάθμισε χθες το βάρος των δηλώσεων αυτών. «Ο πρόεδρος επανέλαβε πιο έντονα αυτό που δεν σταματά να επαναλαμβάνει εδώ και μέρες: ναι, μια συμφωνία είναι δυνατή αλλά γι' αυτήν χρειάζεται διαπραγμάτευση», εξηγεί ένας από τους συμβούλους του που διευκρινίζει ότι οι δηλώσεις απευθύνονται τόσο στην Άγκελα Μέρκελ όσο και στον Αλέξη Τσίπρα.

 

Το Παρίσι φοβάται τις απρόβλεπτες συνέπειες ενός Grexit

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αλλαγή στον τόνο του Ολάντ ξάφνιασε το Βερολίνο. Ουδέποτε από την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, ο Ολάντ είχε θέσει το πολιτικό του βάρος στην πλάστιγγα έναντι της Μέρκελ. Η απόκλιση των απόψεων του Παρισιού και του Βερολίνου καταγράφεται σε μια στιγμή πολύ μεγάλης έντασης. Η Γαλλία που φοβάται απρόβλεπτες συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θέλει να πιστεύει ότι είναι ακόμη δυνατόν να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης. Εξ ου και οι προσπάθειες του Ολάντ να πείσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να ματαιώσει το δημοψήφισμα ή τουλάχιστον να μην κάνει εκστρατεία υπέρ του "όχι" στις ευρωπαϊκές προτάσεις, σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματούχο.


Για τη Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ένα Grexit θα είναι λιγότερο ζημιογόνο στη Γερμανία, από μια ευρωζώνη με μεγάλη απόκλιση απόψεων. Στο Bερολίνο η σκληρή γραμμή του CDU εκτιμά ότι η ευρωζώνη είναι αρκετά σταθερή για να ξεπεράσει χωρίς υπερβολικά πολλές ζημίες ένα Grexit.

 

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr