Δημοσκόπηση: Στο 11,8% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Οι απόψεις για το εμβόλιο και την οικονομία

Δημοσκόπηση: Στο 11,8% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Οι απόψεις για το εμβόλιο και την οικονομία Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Μειώνεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega. 

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 32,3%, χάνοντας μέσα σε ένα μήνα περίπου 1,3 ποσοστιαίες μονάδες (33,6% τον Φεβρουάριο). Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, λαμβάνει ποσοστό 20,5%, από το 20,4% του περασμένου μήνα. Έτσι η διαφορά διαμορφώνεται στις 11,8 μονάδες.

Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6% , το ΚΚΕ με 4,4%, η Ελληνική Λύση με 4,3% και το ΜέΡΑ25 με 3,4% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 10,5%.

Στο ερώτημα για το αν η χώρα κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση στην παρούσα φάση, το 56% απαντά «προς τη λάθος» και το 36% προς τη σωστή. Τον Φεβρουάριο οι γνώμες ήταν μοιρασμένες και το 45% απαντούσε πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, και το 44% προς τη λάθος.

Ως πιο σημαντικό πρόβλημα θεωρείται η πανδημία και η ιατρική περίθαλψη με 37%. Ακολουθεί η οικονομία με 27% και το πολιτικό σύστημα με 11%. Ακολουθούν η ανεργία με 7% και η εξωτερική πολιτική με 3%. 

Αξιολόγηση κομμάτων

Σχετικά το κυβερνητικό έργο, το 40% το κρίνει θετικό και το 53% αρνητικό. Τον Νοέμβριο οι θετικές γνώμες ήταν στο 51%.

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 16% κρίνει θετικό το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ το 74% το κρίνει αρνητικό.

Στις ηλικίες 17-34, το 66% κρίνει αρνητικά το έργο της στη δημόσια υγεία. Αντίθετα, θετικά κρίνεται το έργο στις ηλικίες από 65 και άνω με ποσοστό 61%.

 

Το 45% εκτιμά ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες ενώ το 47% πιστεύει ότι τα χειρότερα έχουν ξεπεραστεί. Σε έναν μήνα οι απαισιόδοξοι αυξήθηκαν κατά 5%. 

Το 63% των πολιτών πιστεύει ότι μέσα στο 2021 θα επανέλθει η φυσιολογική καθημερινότητα ενώ 1 στους 4 ότι αυτό θα συμβεί στο τέλος του χρόνου.

Ως προς τον εμβολιασμό, το 68% δηλώνει ότι θα κάνει το εμβόλιο ενώ το 22% είναι αποφασισμένη να μην το κάνει. Από τον Δεκέμβριο καταγράφεται αύξηση 13% υπέρ του εμβολίου, 

Οι πολίτες σε ποσοστό 57% δεν είναι ικανοποιημένοι από το ρυθμό των εμβολιασμών σε σύγκριση με το 36% που δηλώνει ικανοποιημένο. Το 63% θεωρεί ασφαλή τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και ένας στους 4 (24%) δεν τα εμπιστεύεται. 

Αστυνόμευση

Ένα ποσοστό 54% δηλώνει υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας ενώ κατά τάσσεται το 41% (από 31% στη προηγούμενη σφυγμομέτρηση). Λατά είναι το 81% των φοιτητών και το 65% στις ηλικίες 17-34.

Με αφορμή τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, το 77% συμφωνεί ότι κάποιοι αστυνομικοί ασκούν υπερβολική βία, και το 20% διαφωνεί. 

Το 72% εκτιμά πως φέρουν ευθύνη τα ακραία στοιχεία και χούλιγκαν ενώ το 47% εκτιμά ότι η κυβέρνηση γίνεται πιο αυταρχική.  Στο ερώτημα αν φταίνε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν φθορά της κυβέρνησης, το 42% απαντά ότι συμφωνεί και το 53% ότι διαφωνεί.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, 4 στους 10 πιστεύουν ότι καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το 17% βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα, 2% τους Φώφη Γεννηματά, Κυριάκο Βελόπουλο, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega έγινε σε σύνολο 1.205 ατόμων την περίοδο 16-22 Μαρτίου. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για Τσίπρα: «Του είπα αυτό είναι τρίτο μνημόνιο και μου είπε "μη λες τέτοιες λέξεις"»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας για την κρίσιμη περίοδο του 2015, περιγράφει μεταξύ άλλων μια σκηνή με τον Αλέξη Τσίπρα και τον τότε αρχηγό των Podemos, σχολιάζοντας τα «σπαστά αγγλικά» του πρώην πρωθυπουργού
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ GLOBAL SUMUD FLOTILLA

Πολιτική / «Global Sumud Flotilla»: Διάβημα του ΥΠΕΞ στο Ισραήλ για τους Έλληνες πολίτες που συμμετέχουν στον στολίσκο

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται πως η ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να παράσχει κάθε δυνατή προξενική συνδρομή
THE LIFO TEAM
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Πολάκης: «Φληναφήματα τα όσα ακούγονται περί μη συμμετοχής μου σε Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή»

Ο Παύλος Πολάκης έκανε νέα ανάρτηση σχετικά με τα όσα έχουν διαρρεύσει για μη συμμετοχή του σε Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
THE LIFO TEAM
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗ

Πολιτική / Νέα πυρά Γεωργιάδη κατά Ανδρουλάκη: «Μασαμπούκωσε 1,2 εκατ. ευρώ και μας κουνά το δάκτυλο, πέρασε «ζάχαρη» τη δεκαετία των μνημονίων»

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ενοικίαση ακινήτου από το δημόσιο, ιδιοκτησίας της οικογένειας του Νίκου Ανδρουλάκη
THE LIFO TEAM
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Πολιτική / Παραιτήθηκε η Ιωάννα Γκελεστάθη από τη Νέα Δημοκρατία: Ανέφερε «πολιτικό, αξιακό και ψυχικό ρήγμα με την ηγεσία»

Η Ιωάννα Γκελεστάθη υπέβαλε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη την παραίτησή της «από κάθε κομματική ιδιότητα συμπεριλαμβανομένης και αυτής του απλού μέλους» - Η ανάρτησή της
THE LIFO TEAM