Λιάκος: Η Ελλάδα χρειάζεται 1 εκατ. πρόσφυγες για να λύσει το δημογραφικό

Λιάκος: Η Ελλάδα χρειάζεται 1 εκατ. πρόσφυγες για να λύσει το δημογραφικό Facebook Twitter
EUROKINISSI /ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
15

Η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την πληθυσμιακή κατάρρευση πρέπει να απορροφήσει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες ανέφερε σε ανάρτηση του ο καθηγητής νεώτερης ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Λιάκος

Ο Αντώνης Λιάκος κάνει λόγο για μία αντιδημοφιλή πρόταση που πρέπει «να ειπωθεί κατηγορηματικά» και σημειώνει πως αν κυβέρνηση «είχε δυο δράμια μυαλό και λιγότερες ιδεολογικές αγκυλώσεις, θα έπρεπε να χρησιμοποιεί μια άλλη γλώσσα, θα έπρεπε να προετοιμάζει τον κόσμο, θα έπρεπε να παίρνει θετικά μέτρα που διδάσκουν με παράδειγμα».

«Ο ηθικός πανικός και ο μιντιακός κουρνιαχτός που σημειώθηκε με το θάνατο του βρέφους των προσφύγων, είναι ένα από τα αναρίθμητα γεγονότα που συγκροτούν ούτε λίγο ούτε πολύ, ένα καθεστώς έναντι των προσφύγων, καθεστώς πολιτικό και νοοτροπιακό, για το οποίο οι Έλληνες θα απολογούνται μετά από χρόνια, όπως οι Γερμανοί για τα χρόνια του ναζισμού. Δείχνει όμως και μια επική μωρία», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Αντώνης Λιάκος. 

«Η Ελλάδα όπως και τα Βαλκάνια βρίσκονται απέναντι σε ένα πέταλο χωρών, από Αφρική έως Τουρκία, στο οποίο υπάρχει πληθυσμιακή έκρηξη, υπερχείλιση νεανικών ηλικιών, ενώ οι δικοί τους πληθυσμοί καταρρέουν και γηράσκουν. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός μειώνεται σταθερά από το 2010, κι αν δεν ήταν οι 900.000 πρόσφυγες της δεκαετίας του 1990, θα είχε μειωθεί και γεράσει πολύ νωρίτερα. Δεν χρειάζεται να ξέρεις τη θεωρία των συγκοινωνούντων αγγείων για να αντιληφθείς τι θα γίνει όταν το ένα αδειάζει και το άλλο ξεχειλίζει», σημειώνει. 

«Μπορεί να φαίνεται αντιδημοφιλές αλλά πρέπει να ειπωθεί κατηγορηματικά. Η Ελλάδα έχει ανάγκη τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Για να αντιμετωπίσει την πληθυσμιακή κατάρρευση. Εκείνο που θα πρεπε να μας απασχολεί είναι το πώς θα τους ενσωματώσουμε. Πού θα τους στεγάσουμε, πώς θα απασχοληθούν, πώς θα τους εκπαιδεύσουμε, πως θα τους μάθουμε τη γλώσσα μας και πως θα τους εξοικειώσουμε με τον πολιτισμό μας. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα των επόμενων χρόνων», συνεχίζει. 

«Αν αυτή η κυβέρνηση είχε δυο δράμια μυαλό και λιγότερες ιδεολογικές αγκυλώσεις, θα έπρεπε να χρησιμοποιεί μια άλλη γλώσσα, θα έπρεπε να προετοιμάζει τον κόσμο, θα έπρεπε να παίρνει θετικά μέτρα που διδάσκουν με παράδειγμα. Κάνει ακριβώς τα αντίθετα. Είναι μια κυβέρνηση με φάτσα Μητσοτάκη και ψυχή Σαμαρά. Ο πατριωτισμός στο ναδίρ. Γιατί πατριωτισμός είναι να προβλέπεις το μέλλον της χώρας και να το προετοιμάζεις», καταλήγει. 

Πολιτική
15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM

σχόλια

11 σχόλια
Αν και καθηγητής ιστορίας φαίνεται η μνήμη για το τι έκαναν οι ναζι το 30 να ςξασθενει κ μπαίνει στη παγίδα σύγκρισης ασχετων γεγονότων με τον ναζισμο. Πραγματικά λυπάμαι. Όσο για την παρομοίωση λαών και δημοκρατικών διαδικασιών με υγρά... και την κίνηση τους απλά επιβεβαιώνει πλήρως ότι στο κέντρο αντίστοιχων κόσμο θεωριών δεν υπάρχουν ούτε άνθρωποι ουτε λαοι ούτε συλλογικά υποκείμενα αλλά απλά ενας χυλός δηλ υγρό προς χειρισμο από μια δήθεν αριστοκρατία των ιδεών. Το δε τελευταίο λάθος του καθηγητή είναι γιατί θεωρεί ότι οι εισερχόμενο πληθυσμοί έχουν ανάγκη κατά τους ίδιους την ενσωμάτωση τους; τους ρώτησε; Σε ικανό ποσοστό διατεινοντια ότι κατέχουν ήδη την απόλυτη γνώση με την μορφή βιβλίου που έγραψε ο ίδιος ο Θεός άρα ποιο ενδιαφέρον να έχουν για όσα λένε οι άνθρωποι;
Αναφέρει ......"Εκείνο που θα πρεπε να μας απασχολεί είναι το πώς θα τους ενσωματώσουμε. Πού θα τους στεγάσουμε, πώς θα απασχοληθούν, πώς θα τους εκπαιδεύσουμε, πως θα τους μάθουμε τη γλώσσα μας και πως θα τους εξοικειώσουμε με τον πολιτισμό μας. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα των επόμενων χρόνων»....Κλασσική αριστερίστικη γενίκευση που αποδεικνύεται ως η απόλυτη αρλούμπα αν λάβει κανεις υπόψη το τί γίνεται στις πιο ώριμες και οργανωμένες χώρες της Ευρώπης όπου η ενσωμάτωση μεταναστών ακόμα και τρίτης γενιάς απο μουσουλμανικές χώρες είναι αδύνατη. Μια βόλτα σε Βερολίνο, Αμστερνταμ,Νίκαια, Μασσαλία κλπ είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς τον βαθμό ενσωμάτωσης... Απορίας άξιο γιατί ποτέ κανείς απο το χώρο της αριστεράς δεν ασχολείται π.χ. με κίνητρα που θα βοηθούσαν την αύξηση των γεννήσεων,η την προσέλκυση Ελλήνων της διασποράς ή ακόμα και Ευρωπαίων πολιτών όπως π.χ. γίνεται στην Ιρλανδία μέσω εξιδικευμένων θέσεων που παράγουν αξία για την οικονομία και κατα συνέπεια για το σύνολο της κοινωνίας. Σόρρυ αλλά αυτη η εμμονή με τους πληθυσμούς απο την Ανατολή ως νομοτέλεια είναι αρκετά περίεργη, εκτός και αν το αξιακό πλαισιο του σύριζα περιλαμβάνει την εφαρμογή της σαρίας και αποδέχεται τον τρόπο που χειρίζονται οι συγκεκτριμένες κουλτούρες τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι επιφάνειες δεν είναι πάντα κατοικήσιμες. Η Σιβηρία είναι αραιοκατοικημένη. Στην Κίνα οι πληθυσμοί είναι συγκεντρωμένοι στα αστικά κέντρα. Οι άνθρωποι δεν είναι μόρια ύλης για να γεμίσεις κενά. Χρειάζονται υποστήριξη από τις συνθήκες διαβίωσης.
Ούτε στην Ελλάδα μπορούν να είναι κατοικήσιμες όλες οι περιοχές αφού δεν υπάρχουν υποδομές. Δε χρειάζεται να βρίσκονται στον αρκτικό κύκλο για να μη θεωρούνται κατοικήσιμες. Επίσης, πληθυσμιακή κατάρρευση δε νομίζω ότι συμβαίνει μιας και σε μια χώρα με τόσο χάλια οικονομία, καλό θα μας κάνει μία μείωση πληθυσμού. Και η Αλβανία καλύτερα τα πάει πλέον αφού μετανάστευσε πάνω από το 50% του πληθυσμού της τότε με την οικονομική κρίση. Μην είμαστε υπερβολικοί λοιπόν επειδή κάποιοι πάνε να μας φορτώσουν ανθρώπους που εκείνοι θέλουν να αποφύγουν αντί να τους μοιράσουν αναλογικά σε ολόκληρη την Ευρώπη κι όχι μόνο. Από που κι ως που καλείται η Ευρώπη, και μόνο η Ευρώπη, να στεγάσει εκατομμύρια προσφύγων; Γιατί μόνο η Ευρώπη έχει την ευθύνη τους; Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες, καθώς και οι γειτονικές τους χώρες για την κατάσταση αυτή αλλά καμία δε τους δέχεται. Γιατί πρέπει ντε και καλά, ακόμα και χωρίς τα χρήματα ή τις υποδομές να τους δεχτούμε εμείς αλλιώς ξαφνικά εμείς είμαστε μόνο οι "ρατσιστές";
Εγώ δεν διαφωνώ με τον κο Λιάκο. Διαφωνώ ότι χρειάζεται "πρόσφυγες". Χρειάζεται ανθρώπους.Το ερώτημα είναι ποιους;Αυτούς που ήρθαν με το ζόρι, μη σεβόμενοι κανένα νόμο και κανένα κανονισμό; Ή αυτούς που θα επιλέξεις ως πιο χρήσιμους για το ήδη υφιστάμενο κοινωνικό σώμα; Ως πιο αναγκαίους;Θέλουμε άλλα 10 πακιστανικά μπαρμπέρικα στην Πατησίων* ή ειδικευμένους εργάτες αλιείας; Θέλουμε συνθήκες Μανωλάδας με ανθρώπους που δεν έχουν χαρτιά και τους εκμεταλλεύονται ή θέλουμε ανθρώπους να έρθουν νόμιμα εδώ διότι είναι επαγγελματικά αναγκαίοι;--------* Τυχαίο παράδειγμα. Τις Πακιστανός κατέστη νόμιμος μετανάστης. Άνοιξε νομιμότατο μπαρμπέρικο. Έστειλε πρόσκληση για εργασία σε άλλον συμπατριώτη του όστις και έλαβε visa. Και αυτό δημιουργεί μια αλυσίδα ανθρώπων που καταστρατηγούν κάοπιους κανόνες. Εν τέλει κάποιοι από αυτοί δεν θα βρουν "άκρη" στην Αθήνα και θα ξεμείνουν σε τίποτα Μανωλάδες...
Η "προσφυγή στην αυθεντία" είναι μια λογική πλάνη πολύ διαδομένη αλλά στην Ελλάδα χτυπάει πολλές φορές κόκκινο. Έτσι βγαίνουν διάφορες ειδήσεις με δηλώσεις επιστημόνων σε άσχετους τομείς επί παντός επιστητού. Παράδειγμα ο κύριος αυτός που βρήκε τη λύση στο δημογραφικό χωρίς να είναι ούτε μαθηματικός, στατιστικός ή κοινωνιολόγος ούτε έχει πτυχίο στις Βιοεπιστήμες ούτε εξειδίκευση στην Πληθυσμιακή Δυναμική. Αντίθετα έχει σπουδάσει στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.Ως πλάνη - μόνο έτσι μπορώ να χαρακτηρίσω την απόδοση της δήλωσης αυτής από πολλά ΜΜΕ με έμφαση στην ιδιότητα του "καθηγητή" αντί αυτή του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν μάλιστα σε αυτήν την "επιστημονική τοποθέτηση" έχει χρησιμοποιήσει φράσεις όπως "Είναι μια κυβέρνηση με φάτσα Μητσοτάκη και ψυχή Σαμαρά" τι άλλο χρειάζεται να πει κανείς; Αν πάλι θέλετε επιχειρήματα επί της ουσίας (ειδικός δεν είμαι) διαβάστε παρακάτω: ---Η φράση του "πληθυσμιακή κατάρρευση" αν και ακούγεται επιστημονική (μάλλον ψευδοεπιστημονική) είναι καθαρά εσφαλμένη. Καθόλου δεν περιγράφει ούτε την τωρινή ούτε την μελλοντική κατάσταση. Στο σήμερα είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής - ανατροπής της σταθερής ανόδου πληθυσμού. Και εξ'ορισμού "κρίσιμο" σημαίνει και αναστρέψιμο. Για το μέλλον δε, πρόσφατη έρευνα της Διανόεσις προβλέπει μια σοβαρή μεν μειώση του πληθυσμού αλλά ανάλογα με το αισόδοξη ή το απαισιόδοξο σενάριο. Σε καμία περίπτωση πάντως (ούτε στην απαισιόδοξη της μείωσης κατά ~10% τις επόμενες δεκαετίες) δεν μπορεί να περιγραφεί η καμπύλη μελλοντικής μείωσης ως "κατάρρευση" που παραπέμπει σε κάθετη πτώση σαν από γκρεμνό.Ακόμη και αν υποθέσουμε πως χρειάζεται 1.000.000 ανθρώπους (εντελώς στρογγυλά και όμορφα) και μετά πουφ - λύθηκε το πρόβλημα. Για να μας πουν εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν επενδύουμε σε:1) Ανακοπή της μείωσης των γεννήσεων και αύξηση των νέων γεννήσεων κατά 1.000.000 στα επόμενα 10 χρόνια2) Επαναπατρισμός των 500.000 νέων Ελλήνων μεταναστών του μνημονίου οι οποίοι σύμφωνα με μελέτες τουλάχιστον κατά 50% έχουν μεγάλη επιθυμία επιστροφής στη χώρα τουςΓεγονός είναι κατά τα άλλα πως οι πρόσφυγες και μετανάστες με προθυμία να δημιουργήσουν μόνιμους δεσμούς με την Ελλάδα είναι καλοδεχούμενοι αλλά απέχουν πολύ από το νούμερο 1.000.000 καθώς (όπως και οι Έλληνες του εξωτερικού) θέλουν πολύ να επαναπατριστούν κάποια στιγμή (π.χ. πίσω στη Συρία) ή να δημιουργήσουν μόνιμη κατοικία στην Ευρώπη, εκτός Ελλάδας (π.χ. στη Γερμανία).-----------Υ.Γ. Ένα παράδειγμα για τις "αυθεντίες", κάποτε ο νομπελίστας χημικός Linus Pauling (που πήρε και ένα δεύτερο νομπελ - ειρήνης για την αντίθεση στα πυρηνικά όπλα). Πολύ αξιόλογος κατά τα άλλα, είχε επιδοθεί σε μια εκστρατεία που υποστήριζε ότι πολύ βιταμίνη C γιατρεύει κάθε αρρώστια. Προφανώς δεν ήταν γιατρός ούτε βιολόγος.
Είναι ειρωνικό να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑς για ιδεολογικές αγκυλώσεις.Να πάρουμε όσον κόσμο χρειάζεται.Κατόπιν επιλογής, όμως.Και χωρίς αντι-Ευρωπαϊκές και αντι-Δυτικές νοοτροπίες.Είναι σαφές, νομίζω.
Πρώτον είναι αν μη τι άλλο αξιοπερίεργο, καθήγητής νεώτερης ιστορίας και μέλος του Σύριζα να μιλάει για ιδεολογικές αγκυλώσεις και δυο δράμια μυαλό... μάλλον τα γεγονότα είναι πολύ πρόσφατα και δεν έχουν καταγραφεί ούτε ως νεώτερη ιστορία.Δεύτερον ως άνθρωπος και επιστήμονας με δυο δράμια μυαλό και χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις που είναι ο ίδιος, γιατί δεν μας λέει και 5 με 10 προτάσεις για το πως η Ελλάδα θα καταφέρει κάτι που δεν το κατάφερε ούτε η Γαλλία, ούτε η Αγγλία, ούτε η Γερμανία, ούτε οι Σκανδιναβικές χώρες. Χώρες δηλαδή με καλές οικονομίες, βιομηχανία κλπ. και δεν κατάφεραν να τους ενσωματώσουν και θα το κάνει η Ελλαδίτσα? Οι προηγμένες αυτές χώρες δεν κατάφεραν να τους ενσωματώσουν γιατί πρώτον δεν θέλουν να ενσωματωθούν και δεύτερον είναι υπερβολικά δημοκρατικές για να επιβάλλουν τον πολιτισμό τους. Εντάξει εγώ δεν ανησυχώ βέβαια γιατί για την αριστερά αυτά είναι παιχνιδάκι να λυθούν, εδώ έχει λύσει άλλα και άλλα.
Πανεξυπνο .Ας ερθουν 1.000.000 μουσουλμανοι για να μπορει ο Σουλτανος δπιλα να διεκδικησει 5 -10 νησακια.Πως δεν το σκεφτηκαμε ρε παιδι μου ειναι τοσο απλο!Ας γεμισουμε με ισλαμοφασιστες κ ταλιμπαν τζαμια, μπουρκες και κλειτοριδεκτομες (σαν να μη μας εφταναν οι ιθαγενεις γκαγκαου χριστιανοταλιμπαν)Πισω ολοταχως.Η ονειρωξη του καθε διεθνολαγνου που βγαζει φλυκταινες με καθε τι εθνικο.
"«Ο ηθικός πανικός και ο μιντιακός κουρνιαχτός που σημειώθηκε με το θάνατο του βρέφους των προσφύγων", Πηγή: www.lifo.grΚαι ένα σχόλιο, για αυτή τη φράση: Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι ο σάλος προκλήθηκε, επειδή οι γονείς ήταν Σύριοι; Αν δηλ ήταν Έλληνες θα τους έλεγαν....μπράβο; Νομίζω ότι το έχω ξαναγράψει πως προσωπικά είμαι εναντίον κάθε κανιβαλισμού και ηλεκτρονικού λινσταρίσματος, ό,τι μα ό,τι και να έχει κάνει ο άλλος, οπότε και εδώ διαφωνώ με τα όσα γράφτηκαν. Αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι αν ήταν Έλληνες (συγγνώμη που επαναλαμβάνομαι), η αντίδραση θα ήταν διαφορετική. Μόλις διάβασα συνέντευξη του κ. Κουτσαύτη ότι το λάθος του ιατροδικαστή ήταν ότι μίλησε δημόσια, πριν βεβαιωθεί και όχι ότι το μυαλό του πήγε στο κακό, που είναι μέρος της δουλειάς του
"...καθεστώς πολιτικό και νοοτροπιακό, για το οποίο οι Έλληνες θα απολογούνται μετά από χρόνια, όπως οι Γερμανοί για τα χρόνια του ναζισμού". Πηγή: www.lifo.grΈχω την αίσθηση ότι μόλις μας σύγκρινε ευθέως με τη ναζιστική Γερμανία.
Το δυσκολο σε αυτο δεν ειναι μονο η κυβερνηση ή η καθε κυβερνηση, αλλα και ο τροπος "εισαγωγης" προσφυγων, αλλα καιτο ειδος των προσφυγων,Ας μην κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο. Αλλο ειδος ενταξης ηταν οι Αλβανοι, αλλιως θα ηταν με Ισπανους, και αλλιως με ατομα απο μουσουλμανικες χωρες, και κουλτουρες πολυ διαφορετικες απο το δυτικο τροπο σκεψης.Αυτα τα προβληματα τα αντιμετωπιζουν χωρες οπως Αγγλια και Γαλλια, οπου περιοχες του Λονδινου ειναι σα να ταξιδευει κανεις σε αλλη χωρα, και πλεον εχουν βημα και απαιτουν να αλλαζουν κανονισμοι, ανεκτοι στις αντιληψεις τους και ιδεολογιες τους.Σε αυτες τις περιπτωσεις οφειλουν κοινωνιολογοι και καθηγητες να μας δωσουν τα φωτα τους.Πως εντασεις 1 εκατομυριο μεταναστες απο χωρες τις Αφρικης, γειτονες της Τουρκιας κλπ, και πως τους αφομιωνεις ωστε να αποδεχτουν (οχι ολα) απαραιτητα στοιχεια του τι σημαινει Ελληνικη/ Δυτικη κουλτουρα και τροπος ζωης?