Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο ανακηρύχθηκε «Πρωταθλητής της Γης» από τον ΟΗΕ

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο ανακηρύχθηκε «Πρωταθλητής της Γης» από τον ΟΗΕ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο ανακηρύχθηκε Πρωταθλητής της Γης από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Το διάσημο βραβείο αναγνωρίζει τη δέσμευση του 95χρονου φυσιοδίφη να αφηγείται ιστορίες για την φύση και την κλιματική αλλαγή.

Αποδεχόμενος το βραβείο, ο σερ Ντέιβιντ είπε ότι ο κόσμος πρέπει να αναλάβει δράση τώρα για να προστατεύσει τη φύση και τον πλανήτη.

Σημείωσε ότι οι περιβαλλοντικές ιστορίες επιτυχίας πρέπει να μας δίνουν την ελπίδα ότι η αλλαγή είναι δυνατή.

«Πριν από πενήντα χρόνια, οι φάλαινες βρίσκονταν στο χείλος της εξαφάνισης σε όλο τον κόσμο. Τότε οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και τώρα υπάρχουν περισσότερες φάλαινες στη θάλασσα από όσες έχει δει ποτέ άνθρωπος εν ζωή» είπε.

«Γνωρίζουμε ποια είναι τα προβλήματα και ξέρουμε πώς να τα λύσουμε. Το μόνο που μας λείπει είναι κοινή δράση» τόνισε.

Η εκτελεστική διευθύντρια του UNEP Ίνγκερ Άντερσον είπε ότι ο ΟΗΕ επέλεξε να αναγνωρίσει τον σερ Ντέιβιντ λόγω της αφοσίωσής του στη φύση.

«Αν έχουμε την ευκαιρία να αποτρέψουμε τις καταστροφές της φύσης και της βιοποικιλότητας και να καθαρίσουμε τα μολυσμένα οικοσυστήματα, είναι επειδή εκατομμύρια από εμάς ερωτευτήκαμε τον πλανήτη που απαθανάτισε σε ταινίες, στο κείμενό του, με τη φωνή του», δήλωσε.

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο άρχισε να εργάζεται σε προγράμματα φυσικής ιστορίας τη δεκαετία του 1950. Τα προγράμματά του που γυρίστηκαν σε μακρινά μέρη του κόσμου έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι προειδοποιήσεις του για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και στους ανθρώπους έχουν γίνει πιο έντονες.

Ο σερ Ντέιβιντ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής με τα παιδιά και τους εφήβους που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή. Η έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ είπε ότι η συνάντηση μαζί του ήταν «απερίγραπτη» και ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουν να γίνουν σαν αυτόν.

Όταν ρωτήθηκαν για τον Σερ Ντέιβιντ, τα παιδιά που επισκέφθηκαν το ενυδρείο του Λονδίνου είπαν στο BBC News ότι τους αρέσει να τον παρακολουθούν στην τηλεόραση και μάλιστα έχουν βιβλία για αυτόν.

«Κάνει πολλά πράγματα για να υποστηρίξει τον πλανήτη μας και τα ζώα. Στην εκπομπή του, μας λέει ότι ο φυσικός κόσμος μπορεί να κινδυνεύσει αν δεν κάνουμε τη διαφορά», εξήγησε ο 10χρονος Ράγια.

Η έμφαση του σερ Ντέιβιντ σε ιστορίες επιτυχίας, όπως η επαναφορά των φαλαινών από το σημείο της εξαφάνισης, είναι σημαντική, δήλωσε στο BBC News ο καθηγητής Ρικ Στάφορντ, θαλάσσιος βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ.

«Έφερε πραγματικά την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας στο προσκήνιο. Η αισιοδοξία είναι σημαντική, αλλά τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν δεν είναι επιστημονικά - είναι οικονομικά και πολιτικά», εξήγησε.

Με πληροφορίες του BBC

Περιβάλλον
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ