Νέα Ζηλανδία: Εντοπίστηκε για πρώτη φορά λεύκανση σε θαλάσσια σφουγγάρια

Νέα Ζηλανδία: Εντοπίστηκε για πρώτη φορά λεύκανση σε θαλάσσια σφουγγάρια Facebook Twitter
0

Θαλάσσια σφουγγάρια βρέθηκαν σε κατάσταση λεύκανσης για πρώτη φορά στα ανοιχτά της νότιας ακτογραμμής της Νέας Ζηλανδίας.

Τα σφουγγάρια έμοιαζαν σαν λευκά κόκαλα, λόγω των ακραίων θερμοκρασιών των ωκεανών.

Μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Victoria του Wellington ανακάλυψε ότι τα σφουγγάρια, τα οποία είναι συνήθως πλούσια σε καφέ σοκολατένιο χρώμα, βρέθηκαν σε αυτή τη μορφή σε περισσότερες από 12 τοποθεσίες κοντά στο Breaksea Sound και στο Doubtful Sound στο Fiordland.

Ο καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας του πανεπιστημίου James Bell, είπε ότι σε ορισμένα μέρη το 95% των σφουγγαριών ήταν σαν λευκά κόκκαλα.

«Οι αρχικές μας εκτιμήσεις είναι ότι υπάρχουν τουλάχιστον εκατοντάδες χιλιάδες σφουγγάρια που είναι πιθανό να έχουν λευκανθεί. Ενδεχομένως και πολλά περισσότερα», είπε.

Η ομάδα του Bell ανακάλυψε τη μαζική λεύκανση κατά τη διάρκεια ενός ερευνητικού ταξιδιού τον Απρίλιο. Το είδος, το οποίο είναι κοινό στο νησί, είναι ένα από τα 800 είδη σφουγγαριών που βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία.

Νέα Ζηλανδία: Εντοπίστηκε για πρώτη φορά λεύκανση σε θαλάσσια σφουγγάρια Facebook Twitter

Οι σπογγαλιακοί κήποι, όπως ονομάζονται, κυριαρχούν στον πυθμένα της θάλασσας σε όλη τη χώρα και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενδιαιτημάτων για τα ψάρια και στην απελευθέρωση άνθρακα.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, υπήρξαν αναφορές για λεύκανση σφουγγαριών, συμπεριλαμβανομένων κάποιων στις ακτές της Τασμανίας, ωστόσο τα σφουγγάρια τείνουν να είναι πιο ανεκτικά στις ωκεάνιες αλλαγές σε σύγκριση με άλλα είδη όπως τα κοράλλια, είπε ο Bell.

«Είναι ένα πραγματικά ασυνήθιστο γεγονός», είπε.

«Αυτό απλώς υπογραμμίζει το είδος της κλιματικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν τόσα πολλά είδη γύρω από τη Νέα Ζηλανδία και δεν ξέρουμε ποιες είναι οι θερμικές ανοχές τους».

Πέρυσι, οι ωκεανοί του κόσμου ήταν οι θερμότεροι στην καταγεγραμμένη ιστορία, λόγω της κλιματικής αλλαγής, που μεταξύ άλλων μπορεί να προκαλέσει την οξίνιση των ωκεανών (συνέπεια των αυξημένων επιπέδων CO2) και υποβάθμιση των υφάλων και των οικοσυστημάτων.

Η Νέα Ζηλανδία δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με το 2021 να είναι η πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί. Οι θερμοκρασίες τον Απρίλιο εξακολουθούσαν να είναι ασυνήθιστα υψηλές. Στα παράκτια ύδατα η θερμοκρασία ήταν έως και 2,6 βαθμοί πάνω από το μέσο όρο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νερών και Ατμόσφαιρας.

Στο Fiordland, αυτές οι θερμοκρασίες ήταν ακόμη υψηλότερες, δήλωσε ο Rob Smith, ωκεανογράφος του Πανεπιστημίου του Otago, ο οποίος συνεργάζεται με το χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση Moana Project στην έρευνα για τους θαλάσσιους καύσωνες. Είπε στο RNZ ότι η περιοχή κατέγραψε θερμοκρασίες έως και 5 βαθμούς υψηλότερες από το συνηθισμένο.

«Αυτό που έχουμε δει αυτό το καλοκαίρι είναι ο ισχυρότερος θαλάσσιος καύσωνας στη δυτική ακτή του νότιου νησιού τα τελευταία 40 χρόνια» σημείωσε.

Χρειάστηκε περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί οριστικά εάν οι θερμοκρασίες των ωκεανών προκαλούν τη λεύκανση, είπε ο Bell.

Σε αυτό το στάδιο οι ερευνητές παρατήρησαν μία «πολύ ισχυρή συσχέτιση» μεταξύ της λεύκανσης και μιας έντονης απότομης αλλαγής θερμοκρασίας.

Μερικά σφουγγάρια που υπέστησαν λεύκανση θα μπορούσαν να ξαναζωντανέψουν, είπε ο Bell, αλλά η ομάδα θα πρέπει να επιστρέψει στην τοποθεσία για να ελέγξει εκ νέου.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ