COP28- Επικεφαλής ΟΗΕ για το Κλίμα: «Χρειαζόμαστε μέγιστες φιλοδοξίες»

COP28 Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Αυστηρό μήνυμα έστειλε σήμερα ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα Σάιμον Στιλ προς τους εκπροσώπους των χωρών που βρίσκονται στη COP28 στο Ντουμπάι.

Όπως είπε ο Στιλ όσοι βρίσκονται στην COP28 στο Ντουμπάι δεν είναι εκεί για να «κερδίσουν πόντους» και να ασκήσουν «πολιτική του χαμηλότερου παρονομαστή», αντιθέτως πρέπει να αναλάβουν φιλόδοξη δράση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τον τερματισμό της κλιματικής κρίσης.

«Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν στις διαπραγματευτικές τους ομάδες καθαρές εντολές πορείας. Χρειαζόμαστε μέγιστες φιλοδοξίες, όχι σκοράρισμα πόντων ή πολιτικές του ελάχιστου κοινού παρονομαστή», δήλωσε ο Στιλ σε συνέντευξη Τύπου.

Το μήνυμα του Στιλ ήρθε καθώς η τελευταία διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που διεξάγεται στο Ντουμπάι, από την περασμένη Πέμπτη, φτάνει στα μισά της, με τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την τύχη των ορυκτών καυσίμων να είναι ακόμη στον αέρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες της COP28 για το κλίμα πρέπει να σταματήσουν να προσποιούνται, να θέσουν φιλόδοξους στόχους και να συμφωνήσουν σε έναν τρόπο ώστε να τελειώσει «η εποχή των ορυκτών καυσίμων όπως την ξέρουμε».

Υπογραμμίζοντας την επιτακτικότητα της κλιματικής κρίσης, επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν πως ο Νοέμβριος ήταν ο τελευταίος μήνας του πιο θερμού φθινοπώρου που έχει καταγραφεί ποτέ.

Διαπραγματευτές από σχεδόν 200 χώρες στη σύνοδο στο Ντουμπάι αναμένεται να παραδώσουν την εργασία τους στους υπουργούς των χωρών τους για το επόμενο στάδιο στη διαπραγμάτευση για το πώς θα πρέπει να μοιάζει μια τελική συμφωνία της COP28.

«Έχουμε ένα εναρκτήριο κείμενο στο τραπέζι, αλλά είναι μια μεγάλη σακούλα ευχολογίων και βαριά σε προσποιήσεις. Το κλειδί τώρα είναι να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάχυ», είπε ο Στιλ.

Με τη διεθνή κοινότητα να βρίσκεται μακράν από την επίτευξη των κλιματικών στόχων της, ο Στιλ κάλεσε τις αντιπροσωπείες να καταγράψουν ουσιαστική πρόοδο. «Υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, που μιλάνε για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Τα μέρη θα πρέπει να το ξηλώσουν αυτό, αλλά θα πρέπει να έρθουν με μια πολύ σαφή δήλωση που σηματοδοτεί τη λήξη της εποχής των ορυκτών καυσίμων όπως την ξέρουμε».

COP28: Αρχικό σχέδιο με τρεις επιλογές 

Χθες, Τρίτη, ένα αρχικό σχέδιο κειμένου παρέθετε τρεις επιλογές για τα ορυκτά καύσιμα, από το να μη λέει τίποτα μέχρι το να καλεί για πλήρη κατάργηση της χρήσης τους.

Η υπηρεσία της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή Copernicus ανέφερε πως μέχρι τώρα οι θερμοκρασίες για το 2023 είναι κατά μέσο όρο περίπου 1,46 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. «Το 2023 έχει καταγράψει έξι μήνες και δύο εποχές ρεκόρ θερμοκρασιών», ανέφερε σε μια δήλωση η αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus Σαμάνθα Μπέρτζες.

«Οι ασυνήθιστες παγκόσμιες θερμοκρασίες του Νοεμβρίου, που περιλαμβάνουν και δύο ημέρες θερμότερες από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σημαίνουν πως το 2023 είναι η πιο ζεστή χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ