Βρετανία: Τώρα και «ιπτάμενα» κρουαζιερόπλοια ανοικτά από τις ακτές

Βρετανία: Τώρα και «ιπτάμενα» κρουαζιερόπλοια ανοικτά από τις ακτές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Triangle News/Ryan Rushforth
0

Για τρίτη φορά μέσα στον Μάρτιο οι κάτοικοι των βρετανικών ακτών έγιναν μάρτυρες ενός σπάνιου φαινομένου κατά το οποίο τα πλοία φαίνεται να «πετούν» πάνω από τη θάλασσα.

Η αρχή έγινε στην Κορνουάλη, όταν στις αρχές του μήνα, ένας άνδρας, είδε ένα πλοίο να ίπταται. Φωτογράφησε αμέσως το θέαμα και όπως ήταν αναμενόμενο οι εικόνες έγιναν viral. Ένα δεύτερο «ιπτάμενο πλοίο» εμφανίστηκε ανοικτά της ακτογραμμής του Σάουθ Σιλντς, μίας αγγλικής πόλης που βρίσκεται κοντά στο Νιούκασλ, λίγες ημέρες μετά. Και αν τα προηγούμενα πλοία ήταν ένα τάνκερ και ένα φορτηγό χύδην φορτίου την Τετάρτη  μία σειρά από κρουαζιερόπλοια εμφανίστηκαν να «πετούν» ανοιχτά των ακτών του Μπόρνμουθ, στην κομητεία του Ντόρσετ.


Σχολιάζοντας τις φωτογραφίες που λήφθηκαν στην Κορνουάλη, ο μετεωρολόγος του BBC Ντέιβιντ Μπράιν, είχε αναφέρει ότι ο «ανώτερος αντικατοπτρισμός», το φαινόμενο πίσω από την οφθαλμαπάτη, είναι συχνός στην Αρκτική, αλλά μπορεί να εμφανιστεί πολύ σπάνια και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επί της ουσίας το πλοίο βρίσκεται μακριά από το οπτικό πεδίο του φωτογράφουσε ένα σημείο χωρίς νέφη, με το αποτέλεσμα ο ουρανός να αντανακλάται στη θάλασσα, κάνοντας το να φαίνεται ανυψωμένο στον ορίζοντα. Οι «ανώτεροι αντικατοπτρισμοί» συμβαίνουν λόγω της θερμοκρασιακής αναστροφής, όπου κρύος αέρας βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, με θερμότερο αέρα πάνω από αυτόν.
 

Βρετανία: Τώρα και «ιπτάμενα» κρουαζιερόπλοια ανοικτά από τις ακτές Facebook Twitter


Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τοπική Βournemouth Εcho το φαινόμενο εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να φωτογραφίσουν τα ιπτάμενα κρουαζιερόπλοια. Τα πλοία, υπό κανονικές συνθήκες, αυτή την εποχή θα ταξίδευαν, ωστόσο παραμένουν αγκυροβολημένα χωρίς επιβάτες ανοικτά των βρετανικών ακτών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στις φωτογραφίες τα πλοία φαίνονται να έχουν «κοπεί» από την ίσαλο γραμμή και πάνω και το ανώτερο μέρους τους να «ίπταται».
 


Πέρα από τον εντυπωσιακό «ανώτερο αντικατοπτρισμό», ένα περισσότερο συνηθισμένο φαινόμενο είναι ο «κατώτερος αντικατοπτρισμός», που δημιουργεί την οφθαλμαπάτη μακρινών νερόλακκων στην έρημο και «υγρού οδοστρώματος» στους πολύ ζεστούς δρόμους.

Με πληροφορίες από Βournemouth Εcho/Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ