Αξονική τομογραφία σε γορίλα 210 κιλών - Με ελικόπτερο η μεταφορά στο νοσοκομείο

Αξονική τομογραφία σε γορίλα 210 κιλών - Με ελικόπτερο η μεταφορά στο νοσοκομείο Facebook Twitter
0

Σε αξονική τομογραφία υπεβλήθη ένας γορίλας 210 κιλών ο οποίος πάσχει από αναπνευστικά προβλήματα. 

Συγκεκριμένα ο Μακόκου, ένας 34χρονος αρσενικός γορίλας που φιλοξενείται στον ζωολογικό κήπο του Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα από πέρυσι τον Δεκέμβριο. Η κτηνιατρική ομάδα του ζωολογικού κήπου, που εξέτασε τον Μακόκου, διαπίστωσε ότι τι η χρόνια ρινίτιδα από την οποία πάσχει προκαλούσε φλεγμονώδεις πολύποδες οι οποίοι έπρεπε να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Για να ελέγξουν την έκταση του ζητήματος και να σχεδιάσουν τη χειρουργική επέμβαση οι κτηνίατροι του ζωολογικού κήπου του Γιοχάνεσμπουργκ Kresen Pillay και Justine Grace συνόδευσαν τον γορίλα στις 6 Ιουνίου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πρετόρια στη Νότια Αφρική, περίπου 53 χιλιόμετρα μακριά από τον ζωολογικό κήπο για να τον υποβάλλουν σε αξονική τομογραφία.

Για να γίνει αυτό γρήγορα ο ζωολογικός κήπος φρόντισε ο Μακόκου να μεταφερθεί με ελικόπτερο.

Αξονική τομογραφία σε γορίλα 210 κιλών - Με ελικόπτερο η μεταφορά στο νοσοκομείο Facebook Twitter

Ο Μακόκου είναι ένας δυτικός πεδινός γορίλας πεδινών, ένα υποείδος που προέρχεται από τα τροπικά δάση της λεκάνης του ποταμού Κονγκό στην Κεντρική Αφρική και θεωρείται το πλέον πολυάριθμο από όλα τα υποείδη. Όπως αναφέρει ο ζωολογικός κήπος ο γορίλλας θα κλείσει τα 35 στις 9 Ιουλίου. 

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της ασθένειας τα συμπτώματα αντιμετωπίστηκαν με αντιβιοτικά, ρινικά αποσυμφορητικά, αντιφλεγμονώδη, ωστόσο μόλις σταμάτησε η θεραπεία τα συμπτώματα επέστρεψαν. Τον Μάιο οι γιατροί του ζωολογικού κήπου διαπίστωσαν πως ο Μακόκου έπρεπε να χειρουργηθεί και ότι οι πολύποδες θα έπρεπε να εξεταστούν με αξονική τομογραφία. 

Αξονική τομογραφία σε γορίλα 210 κιλών - Με ελικόπτερο η μεταφορά στο νοσοκομείο Facebook Twitter

Σύμφωνα με την κτηνιατρική ομάδα η μεταφορά μέσω οδικού δικτύου θα διαρκούσε περισσότερο από μία ώρα γεγονός που θα συνεπαγόταν με αύξηση του χρόνου αναισθησίας και τους συναφείς κινδύνους. Έτσι το ελικόπτερο αποδείχθηκε το ιδανικό μέσο για τη διακομιδή του θηλαστικού.

Ο γορίλας αποκοιμήθηκε αφού κατανάλωσε ένα ηρεμιστικό που του χορηγήθηκε σε χυμό φρούτων και μεταφέρθηκε στο ελικόπτερο. Όπως αναφέρει μέλος της κτηνιατρικής ομάδας αυτή ήταν «πιθανότατα η πρώτη μεταφορά γορίλα με ελικόπτερο στον κόσμο». Η πτήση είχε διάρκεια 17 λεπτών. 

Η αξονική τομογραφία έδειξε πλήρη απόφραξη των τριών κύριων κόλπων. Μετά την εξέταση και ενώ κοιμόταν ακόμη, ο Μακόκου φορτώθηκε πίσω στο ελικόπτερο για να επιστρέψει στον ζωολογικό κήπο «ευτυχώς χωρίς να γνωρίζει ότι έγραψε ιστορία». 

Η εγχείρηση θα πραγματοποιηθεί μετά από ενδελεχή μελέτη των αποτελεσμάτων και αφού οριστικοποιηθεί η ημερομηνία με τους χειρουργούς. Καθώς οι γορίλες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τους ανθρώπους το χειρουργείο θα πραγματοποιηθεί από ωτορινολαρυγγολόγο.

 

Με πληροφορίες από livescience 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ