Ομάδα γιατρών σε συνεργασία με κτηνιάτρους στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο πραγματοποίησαν επιτυχώς την πρώτη εγχείριση καταρράκτη σε γορίλα.

 

Η επέμβαση διεξήχθη από έναν χειρουργό-οφθαλμίατρο, ο οποίος έχει εγχειρίσει χιλιάδες ανθρώπους, αλλά ποτέ στην ζωή του οποιοδήποτε άλλο πρωτεύον θηλαστικό. 

 

Η τριών ετών Λέσλι κινδύνευε με τύφλωση στο αριστερό της μάτι, λόγω ενός τραυματισμού. Πλέον χαίρει άκρας υγείας και επέστρεψε στην αγέλη της, όπου αναρρώνει από την επέμβαση.

 

Για πρώτη φορά γιατροί έκαναν επέμβαση καταρράκτη σε γορίλα
Ο Dr Heichel έχει κάνει παρόμοιες επεμβάσεις εκατοντάδες φορές,αλλά ποτέ σε γορίλα.

 

Μια ομάδα οφθαλμιάτρων και αναισθησιολόγων κλήθηκε από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σαν Ντιέγκο για να βοηθήσει στην πρώτη επέμβαση καταρράκτη σε γορίλα, που έχει γίνει ποτέ. Η επέμβαση έγινε στις 10 Δεκεμβρίου αλλά ανακοινώθηκε μόλις χθες. 

 

Οι φροντιστές της Λέσλι πιστεύουν πως ο καταρράκτης προκλήθηκε από πτώση όταν η ίδια «εξασκούσε τις ικανότητές της στο σκαρφάλωμα ή λόγω έντονου παιχνιδιού με άλλους νεαρούς γορίλες».

 

Για πρώτη φορά γιατροί έκαναν επέμβαση καταρράκτη σε γορίλα
Η Leslie με την μητέρα της, Kokamo, στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο.

 

Ο γιατρός που έκανε την επέμβαση έχει εγχειρίσει στο παρελθόν από νεογέννητα μέχρι ανθρώπους 105 ετών, αλλά ήταν η πρώτη φορά που έκανε κάτι τέτοιο σε γορίλα. Οι ανατομικές ομοιότητες μεταξύ ανθρώπων και γορίλων σήμαιναν πως η διαδικασία δεν θα ήταν πολύ δύσκολη, σημείωσε ο ζωολογικός κήπος.

 

Να σημειωθεί πως στη διάρκεια της επέμβασης αποφασίστηκε να ναρκωθεί η μητέρα της Λέσλι, η 31χρονη Κοκάμο, ώστε να μην ταραχθεί από την απουσία της κόρης.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr