«Βία δεν είναι ένα σπασμένο τζάμι, αλλά η πείνα κι ο ρατσισμός»: Ο Μαρκ Τζέικομπς για τις ζημιές στο κατάστημά του

«Βία δεν είναι ένα σπασμένο τζάμι, αλλά η πείνα κι ο ρατσισμός»: Ο Μαρκ Τζέικομπς για τις ζημιές στο κατάστημά του Facebook Twitter
0

«Οι περιουσίες αντικαθίστανται, οι άνθρωποι όχι»: Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, σχολίασε ο Μαρκ Τζέικομπς τις ζημιές και τις λεηλασίες σε κατάστημά του στο Λος Άντζελες, υπενθυμίζοντας πως η ανθρώπινη ζωή είναι υπεράνω όλων, κόντρα μάλιστα σε όσους επιχειρούν να ενοχοποιήσουν τις διαδηλώσεις με το πρόσχημα των καταστροφών.

Από τη στιγμή της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ για την οποία έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες σε τέσσερα άτομα, η Αμερική «σείεται» από ογκώδεις κι οργισμένες διαδηλώσεις κατά της φυλετικής ανισότητας και της αστυνομικής βίας. Σε κάποιες περιπτώσεις οι μαζικές συγκεντρώσεις καταλήγουν σε άγρια καταστολή της αστυνομίας, ενώ δεν έχουν λείψει και τα επεισόδια βανδαλισμών και λεηλασιών.

Το βράδυ της Κυριακής, στο Σόχο της Νέας Υόρκης που φιλοξενεί πλήθος πολυτελών μπραντς και οίκων μόδας, υπήρξαν βανδαλισμοί και λεηλασίες στα καταστήματα των Chanel, Rolex, Louis Vuitton και Gucci. Από την άλλη, στο Λος Άντζελες υπήρξαν ανάλογα επεισόδια στην περιοχή Fairfax, όπου λεηλατήθηκαν τα καταστήματα των Αλεξάντερ Μακουήν και Μαρκ Τζέικομπς.

O 57χρονος σχεδιαστής, ωστόσο, με αφορμή τις ζημιές στο κατάστημά του, έκανε ένα άκρως πολιτικό σχόλιο για τις ζημιές, το ρατσισμό και τη βία, υπενθυμίζοντας πως οι άνθρωποι της μόδας δεν πρέπει να είναι αμέτοχοι και σιωπηλοί στα όσα ιστορικά συμβαίνουν στους συνανθρώπους και τη χώρα τους.

«ΠΟΤΕ μην τους αφήσετε να σας πείσουν ότι ένα σπασμένο τζάμι ή μια σπασμένη περιουσία είναι βία.

Η ΠΕΙΝΑ είναι ΒΙΑ.

Το να μην έχεις ΣΠΙΤΙ είναι ΒΙΑ.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ είναι ΒΙΑ.

Ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ανθρώπων είναι ΒΙΑ

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ είναι ΒΙΑ.

Η ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ της λευκής φυλής είναι ΒΙΑ.

Η έλλειψη ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ είναι ΒΙΑ. 

Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ για το ΚΕΡΔΟΣ είναι ΒΙΑ 

Οι περιουσίες μπορούν να αντικατασταθούν, οι ανθρώπινες ζωές ΟΧΙ».

View this post on Instagram

#BLACKLIVESMATTER @surjnyc

A post shared by Marc Jacobs (@themarcjacobs) on


Σε άλλο ποστ του, ο Τζέικομπς ανήρτησε φωτογραφία με το σήμα της εταιρείας του το οποίο εμφανίζεται σβησμένο και αντί για αυτό είναι γραμμένα τα ονόματα της Σάντρα Μπλαντ (της 28χρονης Αμερικανίδας που το 2015 βρέθηκε απαγχονισμένη στο κελί της τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της επειδή δεν έβγαλε φλας στο δρόμο) και του Τζορτζ Φλόιντ. Την εικόνα συνοδεύει με το μήνυμα «Μια ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Black Lives Matter».

View this post on Instagram

A life cannot be replaced. Black Lives Matter. Marc Jacobs. Los Angeles, CA. May 31, 2020

A post shared by Marc Jacobs (@marcjacobs) on

 
Οι περισσότεροι σχεδιαστές μόδας δεν έχουν βγάλει ανακοινώσεις ή σχολιάσει τις λεηλασίες, ωστόσο, δεν μοιράζονται όλοι την αντιμετώπιση του Τζέικομπς. ο Virgil Abloh, μάλιστα, καλλιτεχνικός διευθυντής του ανδρικού τμήματος της Louis Vuitton και ιδρυτής της μάρκας streetwear Off-White, επικρίθηκε εντόνως για το σχόλιό του κάτω από την ανάρτηση τού σχεδιαστή Sean Wohterspoon μετά τη λεηλασία δύο πολυτελών καταστημάτων του στο Λος Άντζελες: «Αυτό με αηδιάζει. Είμαστε μέρος της ίδιας κουλτούρας. Αυτό θέλετε; Όταν ξαναπεράσετε από εκεί (τα καταστήματα Round Two και Vintage by Round Two που λεηλατήθηκαν) να έχετε την αξιοπρέπεια να μην τον κοιτάξετε στα μάτια, απλώς να σκύψετε το κεφάλι» τόνισε ο ίδιος.

View this post on Instagram

Morning LA @roundtwohollywood @roundtwovintage

A post shared by Sean Wotherspoon (@sean_wotherspoon) on


«Ο Virgil αναστατώνεται περισσότερο όταν άνθρωποι λεηλατούν τα καταστήματα ΛΕΥΚΩΝ παρά με την αστυνομική βαρβαρότητα» έγραψε ένας χρήστης στο Twitter ενώ ένας άλλος σχολίασε: «O Virgil δεν νοιάζεται για την κουλτούρα, απλώς την εκμεταλλεύεται».

Με πληροφορίες από Wmagazine/Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΚΟΣ ΑΣΧΗΜΟΣ

Πολιτισμός / «Δεν είχαμε ιδέα»: Το κανόνι από τον «Καλό, τον Κακό και τον Άσχημο» βρέθηκε σε μουσείο της Ισπανίας

Πρόκειται για το κανόνι που χρησιμοποιείται σε μία από τις πιο γνωστές σκηνές της ταινίας, όταν ο χαρακτήρας του Κλιντ Ίστγουντ ανάβει ατάραχος το φυτίλι με το πούρο του για να σταματήσει τον Τούκο (Ίλαϊ Γουάλακ)
THE LIFO TEAM
Ο Ράμι Μάλεκ για το Όσκαρ του: «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξέρουν πώς είναι να νιώθεις μετανάστης»

Πολιτισμός / Ράμι Μάλεκ: «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξέρουν πώς είναι να νιώθεις μετανάστης»

Λίγο πριν την πρεμιέρα του The Man I Love του Άιρα Σακς στις Κάννες, ο Ράμι Μάλεκ μίλησε για τη νέα του ταινία, την αιγυπτιακή του καταγωγή και το βάρος του να γίνει ο πρώτος ηθοποιός αιγυπτιακής καταγωγής που κέρδισε Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.
THE LIFO TEAM
Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν λύγισε στις Κάννες μιλώντας για τη στιγμή που «πέθανε για 25 λεπτά»

Πολιτισμός / Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν λύγισε στις Κάννες μιλώντας για τη στιγμή που «πέθανε για 25 λεπτά»

Στη συνέντευξη Τύπου για το Her Private Hell, ο Δανός σκηνοθέτης μίλησε συγκινημένος για τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που, όπως είπε, του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και τον έκανε να επιστρέψει στο σινεμά.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Μια σειρά μικρού μήκους ταινιών, δημιουργημένων με τεχνητή νοημοσύνη από ερωτικά περιοδικά πριν από 50 χρόνια, παρουσιάστηκε στο περιθώριο των Καννών και προβάλλεται στο Cultpix, με κυκλοφορία σε Blu-ray και περιορισμένη έκδοση VHS.
THE LIFO TEAM
Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Πολιτισμός / Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Στο Onassis Ready, η έκθεση Ongoing και η περφόρμανς A Biographical Wardrobe μετατρέπουν τα ρούχα, τα αντικείμενα και τις καλλιτεχνικές φιλίες της Τίλντα Σουίντον σε ζωντανό αρχείο μνήμης, απώλειας και δημιουργικής συγγένειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Γουίστλερ έκανε την ομορφιά σκηνικό, σκάνδαλο και καβγά

Πολιτισμός / Ο Γουίστλερ επιστρέφει στην Tate Britain: ο δανδής που έκανε τον Τάμεση ομίχλη και την ομορφιά πρόκληση

Η Tate Britain ανοίγει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αναδρομική του Τζέιμς ΜακΝιλ Γουίστλερ εδώ και 30 χρόνια, με τη διάσημη «Μητέρα του Γουίστλερ», τα νυχτερινά του Τάμεση και τα έργα που έκαναν την ομορφιά, την ατμόσφαιρα και την αφαίρεση να μοιάζουν προκλητικές στη βικτωριανή Βρετανία.
THE LIFO TEAM
«Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Πολιτισμός / «Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Στο Αυστριακό Περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας, η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ στήνει ένα υγρό, γυμνό και άβολο θέαμα με τζετ σκι, ανθρώπινες καμπάνες και περφόρμερ μέσα σε φιλτραρισμένα ούρα.
THE LIFO TEAM
Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Σε συζήτηση στις Κάννες, η Κέιτ Μπλάνσετ μίλησε για την Παλαιστίνη, τους πολέμους και την ευθύνη της πολιτικής, λέγοντας ότι είναι θλιβερό να γίνονται τα φεστιβάλ οι μόνοι χώροι όπου επιτέπεται να μένουν ζωντανές αυτές οι συζητήσεις.
THE LIFO TEAM
Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Πολιτισμός / Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Με τον γενικότερο τίτλο «Δεν ταξίδεψα ποτέ στην Αυστραλία» ο σκηνοθέτης και μουσικός οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις. Προβολές, installations, μια συναυλία και μια έκθεση φωτογραφίας, στη Στέγη, από τις 5 ως τις 7 Ιουνίου.
THE LIFO TEAM
Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Πολιτισμός / Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Στην πρεμιέρα του Fjord, η Σάρον Στόουν εμφανίστηκε με τουαλέτα Miss Sohee και θεαματική κάπα, παίζοντας στα όρια του νέου κανονισμού των Καννών για τα υπερβολικά σέξι ρούχα.
THE LIFO TEAM
Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Πολιτισμός / Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Η Christie’s πούλησε στη Νέα Υόρκη έργα αξίας 1,1 δισ. δολαρίων μέσα σε μία νύχτα, σε μια δημοπρασία που έσπασε ρεκόρ για Μπρανκούζι, Πόλοκ και Ρόθκο. Η εικόνα που έμεινε, όμως, ήταν η Νικόλ Κίντμαν μπροστά στη χρυσή «Δαναΐδα».
THE LIFO TEAM
Η Τρέισι Έμιν έκανε επέμβαση στα μάτια: «Θα δω καθαρά για πρώτη φορά στη ζωή μου»

Πολιτισμός / Η Tracey Emin θέλει να δει ξανά τα έργα της — κυριολεκτικά

Για πάνω από έναν χρόνο, η Tracey Emin έβλεπε τον κόσμο θολό και «σε αποχρώσεις σέπια». Μετά την επέμβαση στα μάτια, λέει πως το πρώτο που θέλει είναι να πάει στην Tate Modern και να δει καθαρά τη μεγάλη της έκθεση.
THE LIFO TEAM