Μπιλ Γουίδερς: Πέθανε ο συνθέτης του Ain't No Sunshine

Μπιλ Γουίδερς: Πέθανε ο συνθέτης του Ain't No Sunshine Facebook Twitter
0

O Μπιλ Γουίδερς, ένας από τους πιο επιδραστικούς συνθέτες και τραγουδιστές της αμερικανικής soul που έγραψε, μεταξύ άλλων, τους ύμνους Lean on Me, Ain't No Sunshine και Lovely Day, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 χρόνων, λόγω καρδιακών επιπλοκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς του. 

Ο Γουίδερς έγραψε και ηχογράφησε κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της soul, μεταξύ αυτών τα Just the Two of Us και Use Me. Είχε κερδίσει τρία Grammy και είχε περιληφθεί στην Rock and Roll Hall of Fame το 2015. 

 

«Είμαστε συντετριμμένοι από την απώλεια του πολυαγαπημένου, αφοσιωμένου συζύγου και πατέρα. Ένας μοχαχικός άνθρωπος που τον κινούσε η καρδιά για να συνδέεται με τη ποίηση και τη μουσική του με τον κόσμο. Μιλούσε με ειλικρίνεια στους ανθρώπους και τους συνέδεε μεταξύ τους. Όσο διακριτική ζωή κι αν έζησε, κοντά στους οικείους του, οικογένεια και φίλους, η μουσική του πάντα ανήκει στον κόσμο. Στους δύσκολους αυτούς καιρούς, προσευχόμαστε η μουσική του να προσφέρει παρηγοριά ενώ οι θαυμαστές του να παραμένουν κοντά στους αγαπημένους τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της οικογένειας.

 

Τα τραγούδια του Μπιλ Γουίδερς μεγάλωσαν γενιές εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτείων. Το Ain't No Sunshine, με αμέτρητες διασκευές από πλήθος καλλιτεχνών, θεωρείται ένας από τους ωραιότερους ύμνους χωρισμού ενώ το Lean on Me, ωδή στη δύναμη της φιλίας, ακούστηκε κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας δύο Αμερικανών προέδρων, του Μπαράκ Ομπάμα και του Μπιλ Κλίντον. Ήταν το μόνο του single που σκαρφάλωσε στο νούμερο ένα των αμερικανικών τσαρτ το 1972. Ο ίδιος άντλησε στοιχεία γι'αυτό τόσο από τα γκόσπελ των παιδικών του χρόνων όσο και από τα βιώματά του στη γενέτειρά του. Το Just the Two of Us, άλλος ένας ύμνος για την αλληλεγγύη, έχει επίσης γνωρίσει πλήθος διασκευών.

 

Το Lovely Day αντιστοίχως ήταν το μοναδικό του κομμάτι που μπήκε στο βρετανικό Top 10, φτάνοντας το νούμερο 7 το 1977 και το νούμερο 4 το 1988. Στην μακρά καριέρα του ο Γουίδερς είχε προταθεί εννέα φορές για Γκράμι, κερδίζοντας τρεις - το πρώτο για το Ain't No Sunshine ως καλύτερου R&B τραγουδιού. 

 

Γεννημένος το 1938, έζησε δύσκολη παιδική ηλικία στο Σλαμπ Φορκ της Δυτικής Βιρτζίνια. Δίχως φίλους εξαιτίας ενός τραυλίσματος, έχασε τον πατέρα του όταν ήταν 13 χρόνων και έκτοτε μεγάλωσε με τη βοήθεια της γιαγιάς του. Μάλιστα, η αγάπη του γι'αυτήν τον έκανε να γράψει ένα τραγούδι - φόρο τιμής, το Grandma's Hands που περιλήφθηκε στο πρώτο του άλμπουμ του 1971 με τίτλο Just As I Am. Απεγνωσμένος να βρει δουλειά και να φύγει από τη γενέτειρά του, κατατάχθηκε στο αμερικανικό Ναυτικό το οποίο υπηρέτησε για εννέα χρόνια προτού κυνηγήσει το όνειρό του στη μουσική.

Ήταν αυτοδείδακτος στην κιθάρα που έμαθε μεταξύ των βαρδιών του - όταν έφτιαχνε θέσεις τουαλέτας για την Boeing.

Παρότι σταμάτησε τις ηχογραφήσεις το 1985, τα τραγούδια του συνέχισαν να ακούγονται από ένα παγκόσμιο κοινό, να διασκευάζονται και να έχουν τεράστια επίδραση στη σύγχρονη R&B και hip-hop. 

 

Με πληροφορίες από Guardian/AP/BBC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια τελετή αλλιώτικη: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε μέσα στο μουσείο της Ολυμπίας

Πολιτισμός / Μια τελετή αλλιώτικη: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε μέσα στο μουσείο της Ολυμπίας

Παρά την αναγκαστική μεταφορά στο μουσείο, η τελετή διατήρησε τα καθιερωμένα τελετουργικά, δηλαδή τις χορογραφημένες κινήσεις των «ιερειών» και των κουρών, καθώς και απαγγελίες στην ελληνική γλώσσα
LIFO NEWSROOM
Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Balloon Venus Lespugue του Jeff Koons

Πολιτισμός / Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Balloon Venus Lespugue του Jeff Koons

Εξερευνώντας τη σημασία της μορφής της Αφροδίτης από την Παλαιολιθική περίοδο μέχρι σήμερα, το έργο θα φιλοξενηθεί από τις 19 Μαρτίου ως τις 31 Αυγούστου 2026 στο Μέγαρο Σταθάτου μαζί με δέκα αντίγραφα ειδωλίων «Αφροδίτης» της Ανώτερης παλαιολιθικής περιόδου
LIFO NEWSROOM
Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Η tour de force ερμηνεία της Τζένιφερ Λόρενς στη νέα ταινία της Λιν Ράμσεϊ, η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη, και μια ιδιαίτερη ρομαντική κομεντί ξεχωρίζουν από την κινηματογραφική σοδειά αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Πολιτισμός / Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Ο Γιώργος Χατζιδάκις αναφέρει ότι το αίτημα για την περιοδεία είχε απορριφθεί «ρητά», καθώς «δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και στο καλλιτεχνικό ήθος» του Μάνου Χατζιδάκι
LIFO NEWSROOM
Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Πολιτισμός / Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ο Πάπας Λέων επισκέπτεται την Τουρκία για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 1.700 χρόνια από τη Σύνοδο της Νίκαιας, σε μια επίσκεψη που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
LIFO NEWSROOM