Πέθανε ο Minas, ο σπουδαίος Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων

Πέθανε ο Minas, ο σπουδαίος Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων Facebook Twitter
0

Ο πασίγνωστος Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων Minas έφυγε από την ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε η οικογένειά του, με μία συγκινητική ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. «Τα άστρα ανατέλλουν και δύουν στις ίδιες θέσεις. Τα «άστρα» του Μηνά τώρα λάμπουν ακόμη περισσότερο καθώς βρήκαν τη θέση για την οποία δημιουργήθηκαν: τον ουρανό. Εκεί ανήκουν πλέον και δε θα δύσουν ποτέ», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι δικοί του. 

Ο κατά κόσμον Μηνάς Σπυρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938 και στράφηκε πολύ γρήγορα στην τέχνη της χρυσοχοΐας καθώς ήδη από 15 ετών, γνώριζε ότι αυτό ήταν το «κάλεσμά» του. Στα 30 του ταξίδεψε στην Αμερική όπου έζησε και εργάστηκε για 11 χρόνια, δημιουργώντας κοσμήματα από ατόφιο χρυσάφι και ασήμι χωρίς ποτέ να χρησιμοποιήσει πολύτιμους λίθους. 

Πέθανε ο Minas, ο σπουδαίος Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων Facebook Twitter
Νέα Υόρκη, 1974
Πέθανε ο Minas, ο σπουδαίος Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων Facebook Twitter

Το 1980, έφερε το στούντιό του στην Αθήνα και ξεκίνησε την περιορισμένη παραγωγή υπογεγραμμένων κομματιών που γίνονταν ανάρπαστα. Το 1983 ξεκίνησε να πειραματίζεται με τον βιομηχανικό σχεδιασμό και αξιοποίησε τις μηχανολογικές του δεξιότητες για την βελτίωση του εργαστηρίου του. Από το 1986 αφιερώνεται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και ανεγείρει ένα εκπληκτικό σπίτι στην Μύκονο. Το 1987 σχεδιάζει το μπαρ Astra στη Μύκονο και μια νέα κολεξιόν ενώ το 1990 δημιουργεί έπιπλα και έργα από μάρμαρο, ξύλο και ανοξείδωτο ατσάλι. Από την συνεργασία του με τον George Jensen το 1992 προκύπτει μια νέα κολεξιόν από ασήμι και χρυσό.  

Το 1996 παρουσιάζει το έργο του στην Κοπεγχάγη, την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης εκείνης της χρονιάς. Ανοίγει το πρώτο του κατάστημα στην Μύκονο το 1998, το 1999 κάνει εκθέσεις σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Παρίσι ενώ το 2005 ανοίγει το εμβληματικό του κατάστημα στην Αθήνα. 

Με την σύζυγό του Τζίνα απέκτησαν δυο τους γιους. Υπήρξε φίλος του κιθαρίστα των Rolling Stones Keith Richards, και τον Lou Reed. Ο διάσημος οίκος της Δανίας Georg Jensen & Royal Copenhagen του είχε ζητήσει να αγοράσει τα καλούπια των σχεδίων του, πρόταση στην οποία ο Minas δεν απάντησε ποτέ, ακούγοντας τη συμβουλή του Richards «Ποτέ τα master tapes σου σε κανέναν».

Ο Minas ξεχώριζε για τα χαρακτηριστικά κοσμήματά του ενώ μόλις τον προηγούμενο μήνα είχε παρουσιαστεί μια ταινία μικρού μήκους, για την ζωή, τα όνειρα και την καριέρα του. Σε παλιότερη συνέντευξή του στο iPorta, μιλούσε για την αρχή αλλά και το όραμά του. 

Πέθανε ο Minas, ο σπουδαίος Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων Facebook Twitter
Πέθανε ο Minas, ο σπουδαίος Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων Facebook Twitter

Ποια εικόνα θυμάστε έντονα από τα παιδικά σας χρόνια;
Θυμάμαι έντονα την αγωνία μου να προσπαθώ να βρω χαρτί για να ζωγραφίσω


Τι σημαίνει για σας ένα κόσμημα να είναι αγέραστο;
Να είναι διαχρονικό, να αντέχει στο χρόνο. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να βλέπω νέους να φοράνε κοσμήματα που έχω σχεδιάσει 40 χρόνια πριν.

Τι θαυμάζετε;

Τη πολυμήχανη δομή σκέψης του Leonardo da Vinci


Λένε ότι είμαστε τα βιβλία μας, οι ταινίες, μας, τα τραγούδια μας, τα πρότυπα μας. Εσείς πού βρίσκετε τον εαυτό σας; Σε ποιο βιβλίο, τραγούδι, ταινία, πρότυπο;
Ανοίξτε ένα βιβλίο για την αρχαία Ελλάδα και τα γλυπτά της και θα τα δείτε όλα. Όσο για τη μουσική είναι το πάθος μου, όλα προκαλούν μοναδικά διαφορετικά συναισθήματα.

Τι θα θέλατε να μάθουμε για σας που δεν το γνωρίζουμε;
Αυτό που με απασχόλησε κυρίως σ 'όλη μου τη ζωή είναι το πάθος μου για το ελάχιστο που δίνει το μέγιστο. Η απλότητα των σχημάτων.

Πέθανε ο Minas, ο σπουδαίος Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων Facebook Twitter
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – τα βραβεία

Πολιτισμός / 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – τα βραβεία

Με 77 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, 32 ταινίες μικρού μήκους και μεγάλη προσέλευση κοινού ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Καλαμάτα το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (21-30/11).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το CoMuseum του Μουσείου Μπενάκη γιορτάζει τα 15 χρόνια του με ελπίδα για το μέλλον

Πολιτισμός / Το CoMuseum του Μουσείου Μπενάκη γιορτάζει τα 15 χρόνια του με ελπίδα για το μέλλον

Με τον τίτλο «Μουσεία και Ελπίδα», το πετυχημένο διεθνές συνέδριο θα διερευνήσει τον ρόλο των μουσείων στη διαμόρφωση ενός πιο συμπεριληπτικού, δημοκρατικού και με περισσότερη ενσυναίσθηση κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Σκάρλετ Γιόχανσον δέχεται πιέσεις ώστε να αποκλείσει αναφορές στο Ολοκαύτωμα από την ταινία της

Πολιτισμός / Σκάρλετ Γιόχανσον: Δέχεται πιέσεις ώστε να αποκλείσει αναφορές στο Ολοκαύτωμα από την ταινία της

Η Γιόχανσον ανέφερε ότι κατά τη φάση της προπαραγωγής ένας από τους χρηματοδότες της ταινίας απείλησε να αποσυρθεί, εκτός αν αφαιρούνταν τα στοιχεία της πλοκής που σχετίζονταν με το Ολοκαύτωμα
LIFO NEWSROOM
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Πολιτισμός / Μάνος Χατζιδάκις: «Η πλευρά Θεοδωράκη καλεί την οργανώτρια εταιρεία να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λήξει η διαμάχη»

Η πλευρά Θεοδωράκη πήρε θέση για τις νομικές ενέργειες από πλευράς Γιώργου Χατζιδάκι, γιου του Μάνου Χατζιδάκι, σε βάρος της εταιρείας παραγωγής
LIFO NEWSROOM
Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας σερ Τομ Στόπαρντ

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας σερ Τομ Στόπαρντ

Ο σερ Τομ Στόπαρντ έλαβε αμέτρητες διακρίσεις και τιμές κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του, συμπεριλαμβανομένου του ότι χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ για την προσφορά του στη λογοτεχνία
LIFO NEWSROOM