Ο ιαπωνικός οίκος μόδας Comme Des Garçons κατηγορήθηκε για πολιτισμική ιδιοποίηση καθώς στην πασαρέλα του εμφανίστηκαν λευκά μοντέλα με περούκες cornrow, τις γνωστές πλεξούδες που ξεκινούν από τη ρίζα της τρίχας και αναπτύσσονται κολλητά στο κεφάλι.

 

Οι περούκες ήταν μέρος της εμφάνισης των μοντέλων στο σόου για την φθινοπωρινή και χειμερινή συλλογή της ανδρικής κολεξιόν, που παρουσιάστηκε στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού.

 

Οι επικριτές στα social media χαρακτήρισαν το στιλ προσβλητικό και πολλά σχόλια εξέφραζαν δυσαρέσκεια για τα μαλλιά των μοντέλων. Η hairstylist Julien d'Ys είπε ότι είχε εμπνευστεί από την εμφάνιση που είχαν οι Αιγύπτιοι πρίγκιπες και δεν είχε πρόθεση να βλάψει ή να προσβάλει κανέναν. Αλλά οι επικριτές κατακεραύνωσαν το στιλ, μαζί με τον επιδραστικό σε θέματα μόδας λογαριασμό του Instagram diet_prada που ανέδειξε το θέμα. «Δεν ήταν πρόθεσή μου να βλάψω ή να προσβάλω οποιονδήποτε, ποτέ και αν το έκανα ζητώ βαθύτατα συγνώμη», είπε η στιλίστρια που εμπνεύστηκε το λουκ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Dear all, My inspiration for the comme des garçons show was Egyptian prince A Look i found truly beautiful and inspirational. A look that was an hommage. Never was it my intention to hurt or offend anyone , ever. If I did I deeply apologize. ❤️ Julien d’Ys

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη juliendys (@juliendys) στις

 

«Στο μέλλον, για να αποφύγετε να αντιμετωπίσετε ξανά αυτή την κριτική όταν εμπνέεστε από μια κουλτούρα που δεν είναι δική σας, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ να συνεργαστείτε στενά με κάποιον από την εν λόγω κουλτούρα για να σας καθοδηγήσει να το κάνετε σωστά», αναφέρει ένα από τα πολλά αρνητικά σχόλια.

 

«Η πρόθεσή σας ίσως να μην ήταν κακή, ωστόσο η έλλειψη φροντίδας ή συνειδητοποίησης στην εκτέλεση είναι εξαιρετικά απερίσκεπτη και για αυτό θεωρείται ως πολιτισμική ιδιοποίηση», γράφει ένα άλλο σχόλιο.

 

Σύμφωνα με το Dazed, o οίκος Comme Des Garçons ζήτησε συγγνώμη με μια δήλωση: «Η έμπνευση για τα headpieces του Comme des Garçons ήταν η εμφάνιση ενός πρίγκιπα της Αιγύπτου. Δεν ήταν ποτέ πρόθεση μας να βλάψουμε κανέναν. Ειλικρινά ζητάμε συγγνώμη για οποιαδήποτε αναστάτωση προκαλέσαμε».