Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που ο Τιμ Κουκ έγραψε ιστορία όταν έκανε coming out ως γκέι και σήμερα δηλώνει πως δεν το έχει μετανιώσει καθόλου, «ούτε στιγμή».

 

Ο 59χρονος CEO της Apple έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στον editor-in-chief του ισπανικού People, όπου μίλησε για την κομβική εκείνη στιγμή στη ζωή του. Ο Κουκ είχε ανακοινώσει τα νέα σε μια προσωπική επιστολή που δημοσιεύτηκε στο Bloomberg στις 20 Οκτωβρίου 2014, γράφοντας τότε μεταξύ άλλων, «είμαι περήφανος που είμαι γκέι και το θεωρώ ανάμεσα στα καλύτερα δώρα που μου έδωσε ο Θεός».

 

Πέντε χρόνια μετά, ο Κουκ λέει πως εξακολουθεί να το πιστεύει. «Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις πίσω από αυτό. Μία είναι, πως ήταν θέλημά Του, όχι δικό μου. Και δεύτερη, τουλάχιστον για μένα, μπορώ να μιλήσω για τον εαυτό μου, [το να είμαι γκέι] μου δίνει ένα επίπεδο ενσυναίσθησης που πιστεύω ότι είναι πολύ πιο υψηλό από το μέσο επειδή με το να είσαι γκέι ή τρανς, δεν ανήκεις στην μειοψηφία», εξήγησε ο ίδιος.

 

Σχετικά με τον λόγο που μίλησε δημοσίως για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, ο Τιμ Κουκ λέει πως το αποφάσισε μετά από γράμματα που έλαβε από παιδιά, τα οποία έδινα μάχη με το ίδιο ζήτημα. «Ήταν σε κατάθλιψη, μερικά μου είπαν πως είχαν αυτοκτονικές σκέψεις. Κάποια άλλα είχαν διωχθεί από τους ίδιους τους γονείς τους και την οικογένειά τους. Σκέφτηκα τι θα μπορούσα να κάνω εγώ γι' αυτό. Προφανώς και δεν γινόταν να μιλήσω στον καθέναν ξεχωριστά από όσους με πλησίασαν. Αλλά ήξερα πως υπήρχαν άλλα τόσα παιδιά εκεί έξω, που δεν μιλούσαν, και βασανίζονταν σκεπτόμενοι αν έχουν μέλλον ή όχι, αν η ζωή καλυτερεύει. Εκεί το αποφάσισα», λέει ο Τιμ Κουκ.

 

 

 

Ο Τιμ Κουκ λέει πως χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο μέχρι να βρει τις ακριβείς λέξεις που ήθελε και να επιλέξει την κατάλληλη στιγμή για την εταιρία, ενώ αποκάλυψε πως ζήτησε επίσης συμβουλές από τον δημοσιογράφο του CNN, Άντερσον Κούπερ, ο οποίος είχε κάνει coming out το 2012. «Έψαχνα για παραδείγματα ανθρώπων που είχαν κάνει coming out με τρόπο που θεωρούσα ότι ταιριάζει με το πώς σκέφτομαι και ήταν ένα από τα άτομα που ταυτίστηκα. Όταν κάνω κάτι περίπλοκο που δεν έχω ξανακάνει, προσπαθώ να φτιάχνω μια λίστα ανθρώπων που προηγήθηκαν και ήταν πρώτος στη λίστα», λέει ο ίδιος.

 

Ο Τιμ Κουκ δεν παρέλειψε επίσης να στείλει ένα μήνυμα στους γονείς, τονίζοντας πως το να είσαι γκέι δεν είναι περιορισμός. «Κάποιοι γονείς -το ξέρω επειδή με πλησίασαν- παλεύουν. Νομίζουν πως οι δυνατότητες του παιδιού τους μειώνονται επειδή είναι γκέι. Νομίζουν πως δεν θα τα καταφέρει, πως θα δεχθεί bullying, πως είναι σχεδόν θανατική καταδίκη να μην έχεις καλή ζωή, να μην είσαι ποτέ ευτυχισμένος. Το μήνυμά μου προς αυτούς είναι πως δεν χρειάζεται να γίνει έτσι. Ξεκινάει από αυτούς, γιατί αν εκείνοι συμπεριφερθούν στο παιδί με σεβασμό και αξιοπρέπεια, όπως πρέπει να φερόμαστε ο ένας στον άλλον, τότε το παιδί μπορεί να κάνει ό,τι θελήσει, συμπεριλαμβανομένου και το να γίνει CEO της Apple, πρόεδρος και ο,τιδήποτε άλλο θελήσει», κατέληξε.