ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Πώς ο Τζορτζ Κλούνεϊ ντρόπιασε τους influencers κι ας μην ασχολείται με τα social media

0

Πριν από λίγες μέρες και με αφορμή την αθλιότητα που συμβαίνει στο Μπρουνέι -με την επιβολή θανατικής ποινής σε ομοφυλόφιλους- ο γνωστός για τον ήπιο, πλην αποτελεσματικό ακτιβισμό του, Τζορτζ Κλούνεϊ κάλεσε τους πάντες σε μποϊκοτάζ των ξενοδοχείων του σουλτάνου του Μπρουνέι. 

Ο ηθοποιός έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και το παράδειγμά του ακολούθησαν προσωπικότητες όπως ο Έλτον Τζον, η Έλεν Ντε Τζένερις και άλλοι. Το αποτέλεσμα; Μέσα σε λίγα 24ωρα, τα ξενοδοχεία του αυταρχικού κρατιδίου αναγκάστηκαν να αποσύρουν τους λογαριασμούς και τις επίσημες σελίδες τους στα δημοφιλέστερα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Facebook, Twitter, Instagram είδαν επίσημες σελίδες ετών με εκατομμύρια ακόλουθους να διαγράφονται, ενώ εντυπωσιακό είναι κι αυτό που συνέβη στο TripAdvisor: στη δημοφιλέστερη πλατφόρμα κριτικής ξενοδοχείων, εστιατορίων και τουριστικών υπηρεσιών για πρώτη φορά άρχισαν να ανεβαίνουν σκληρές κριτικές που δεν είχαν σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά με την αποτρόπαιη πολιτική που εδώ και λίγες μέρες εφαρμόζεται εναντίον των γκέι. 

Κατά τους αναλυτές, ωστόσο, και τα Μέσα του εξωτερικού η ουσία βρίσκεται στο πώς ένας άνθρωπος, δημοφιλής κι αγαπητός, αστέρας του Χόλιγουντ, αλλά και επιδραστικός μέσω των δηλώσεων, κινήσεων και της κοινωνικής συνεισφοράς του, κατάφερε με μία κίνηση και ένα κάλεσμα του μόνο να προκαλέσει όλη αυτή την αναστάτωση στα social media, την κινητοποίηση συναδέλφων του και άλλων μεγάλων προσωπικοτήτων, αλλά και μία πρώτη ζημιά στην οικονομία του κρατιδίου. 

Το γεγονός ότι ο Κλούνεϊ δεν ασχολείται σχεδόν καθόλου με τα social media κάνει ακόμη πιο σημαντικό αυτό που έχει συμβεί: πρακτικά ντροπιάζει τους απανταχού influencers που με πείσμα, θράσος και αρκετά αμφιλεγόμενες πρακτικές και συμπεριφορές έχουν καταφέρει να παγιωθούν στη δημόσια σφαίρα, αλλά και να παγιώσουν μία μάλλον αμφιλεγόμενη επαγγελματική δραστηριότητα. 

Ποιος είναι πραγματικός influencer, λοιπόν; Και -κυρίως- για τι είδους ζητήματα; Ας το ξανασκεφθούμε... 

Πολιτισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Πολιτισμός / Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, σπουδαιότερο διήγημά του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
NEWSROOM
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM