Κάθε αρχές Γενάρη, ο CEO του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοινώνει την ετήσια πρόκληση με την οποία αναλαμβάνει να αναμετρηθεί στη διάρκεια της χρονιάς που ξεκινά. Το 2016, υποσχέθηκε να τρέξει τουλάχιστον 365 μίλια. Το 2017, άρμεξε γελάδες και καβάλησε τρακτέρ ως μέρος της περιοδείας του ανά την ύπαιθρο για να συναντήσει «απλούς ανθρώπους πέρα από τη γυάλα της Silicon Valley».

 

Τον περασμένο Γενάρη, μετά τις κατηγορίες για την ενίσχυση των fake news και την ανοχή στη δραστηριότητα των ρωσικών τρολ σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές και την εκλογή Τραμπ, ο Ζούκερμπεργκ αποφάσισε ότι το απόλυτο καθήκον του για το 2018 ήταν να επιδιορθώσει το Facebook.

 

Προφανώς, δεν είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος των ζημιών που θα απαιτούσαν επιδιόρθωση.

 

Καθώς περνούσαν οι μήνες, το Facebook μεταμορφωνόταν σε Λερναία Ύδρα με τα σκάνδαλα να ανανεώνονται σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση. Δώδεκα μήνες μετά, το Facebook έχει σαφώς αλλάξει, αλλά μόνο «διορθωμένο» δεν είναι. Μέσα στο 2018, ο «κοινωνικός» γίγαντας ήρθε αντιμέτωπος με τόσες κρίσεις που δυσκολευόταν κανείς να κρατά λογαριασμό...

 

 

Φεβρουάριος 2018

Αποκαλύπτεται ο ρόλος του Facebook στην υπόθεση των ρωσικών τρολ που χρησιμοποιούσαν ψεύτικα προφίλ για να επηρεάσουν την προεκλογική διαδικασία στις αμερικανικές προεδρικές του 2016.

 

Μάρτιος 2018

Σε αναφορά των Ηνωμένων Εθνών σημειώνεται η χρήση του Facebook για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων εις βάρος των Μουσουλμάνων της Ροχίνγκα που σφαγιάζονται σε επίπεδο γενοκτονίας στη Μιανμάρ.

 

Οι New York Times και ο Guardian σκάνε από κοινού τη βόμβα του σκανδάλου της Cambridge Analytica, της βρετανικής εταιρείας ανάλυσης δεδομένων που εργάστηκε για τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016, στην οποία επιτράπηκε από το Facebook να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών.

 

Τα 18 (τουλάχιστον) σκάνδαλα του Facebook μέσα στο 2018
Απρίλης, ο σκληρότερος μήνας: Ο Ζούκερμπεργκ καταθέτει ενώπιον του Κογκρέσου για τα σκάνδαλα που κυκλώνουν την εταιρεία του, αλλά αποχωρεί από τη διαδικασία σχετικά αλώβητος.


Απρίλιος 2018

Ο Ζούκερμπεργκ καταθέτει ενώπιον του Κογκρέσου για τα σκάνδαλα που κυκλώνουν την εταιρεία του, αλλά αποχωρεί από τη διαδικασία σχετικά αλώβητος.

 

Μάιος 2018

Δημοκρατικοί βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων φέρνουν στη δημοσιότητα χιλιάδες διαφημίσεις ρωσικών τρολ, προκαλώντας νέα χιονοστιβάδα αποκαλύψεων εις βάρος του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

 

Ιούνιος 2018

Στον απόηχο του σκανδάλου Cambridge Analytica, Οι New York Times αποκαλύπτουν ότι το Facebook είχε επίσης συνάψει συμφωνίες με κατασκευαστές συσκευών όπως η Apple, η Amazon, η Microsoft και η Blackberry μέσω των οποίων μοιράστηκε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του.

 

Ιούλιος 2018

Ανάμεσα στις επιστολές του Μαρκ Ζούκερμπεργκ προς την Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, σημειώνεται και το γεγονός ότι το Facebook είχε επιτρέψει την επέκταση της πρόσβασης στις πληροφορίες όχι μόνο των πολυάριθμων χρηστών αλλά και των φίλων τους στην πλατφόρμα, σε δεκάδες εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες και ο Ρωσικός «γίγαντας» του ίντερνετ, Mail.ru.

 

Το Facebook τερματίζει ακόμα 32 λογαριασμούς και σελίδες που φαίνεται να συνδέονται με τους αρχικούς λογαριασμούς που είχαν αναφερθεί σε σχέση με τη «ρωσική επέμβαση».

 

Η μετοχή του Facebook καταποντίζεται μετά τον ισολογισμό του δεύτερου τετάρτου της χρονιάς.

 

Αύγουστος 2018

Μετά από καταιγισμό καταγγελιών και ακολουθώντας το παράδειγμα της Apple, το Facebook απαγορεύει τη μετάδοση των «podcast μίσους» του Αμερικανού θεωρητικού συνομωσιών Άλεξ Τζόουνς.

 

Μετά από υπόδειξη της cybersecurity εταιρείας FireEye, το Facebook κλείνει πλήθος λογαριασμών και σελίδων που συνδέονται με δίκτυο Ιρανικών τρολ.

 

Εγκαινιάζονται επίσημα οι εσωτερικές «ιδεολογικές – πολιτισμικές» διενέξεις της εταιρείας μετά την δημοσίευση υπομνήματος που κυκλοφορούσε ανάμεσα σε στελέχη του Facebook και έκανε λόγο για πολιτική «μη ανοχής» εκπορευόμενη από φιλελεύθερους κύκλους.

 

Σεπτέμβριος 2018

Η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) κατηγορεί το Facebook ότι τα διαφημιστικά εργαλεία του επιτρέπουν σε εργοδότες να μεροληπτούν υπέρ της πρόσληψης ανδρών.


Παραιτούνται οι ιδρυτές του «θυγατρικού» Instagram, Μάικ Κρίγκερ και Κέβιν Σίστρομ.

 

Χάκερς τρυπώνουν θεαματικά στα προφίλ περίπου 39 εκατομμυρίων λογαριασμών του Facebook προκαλώντας χάος.

 

Οκτώβριος 2018

Το Facebook επιβεβαιώνει ότι λόγω λάθος υπολογισμών, «φούσκωνε» συστηματικά το μέσο χρόνο παρακολούθησης βίντεο στην πλατφόρμα από τους χρήστες της, εξοργίζοντας τις διαφημιστικές και τις εταιρείες κατόχους των σχετικών δικαιωμάτων.

 

Νοέμβριος 2018

Δημοσίευμα των New York Times ισχυρίζεται ότι το Facebook επιχείρησε να συγκαλύψει το «ρωσικό σκάνδαλο» ενώ συγχρόνως συνεργάστηκε με εταιρεία δημοσίων σχέσεων με στόχο την υπονόμευση «αντι – Facebook» ομάδων συνδέοντας τις με τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος.

 

Δεκέμβριος 2018

Λίγο πριν το τέλος μιας εξαιρετικά ταραχώδους χρονιάς, το Facebook αναγκάζεται να ομολογήσει ότι εξαιτίας ενός ιού στη διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών του, πάνω από 1.500 εφαρμογές βρέθηκαν να έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες των χρηστών της πλατφόρμας, εκθέτοντας γύρω στις 6,8 εκατομμύρια φωτογραφίες.

 

Με στοιχεία από το Wired