Το ERTFLIX επιλέγει μερικές από τις σημαντικότερες σειρές παιδικής μυθοπλασίας, που στηρίζονται σε κλασικά παιδικά βιβλία και συγκεντρώνουν στην παραγωγή τους συντελεστές larger than life, όπως οι Ντίνος Δημόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Χρήστος Λεοντής, Σταμάτης Σπανουδάκης κ.ά.

 

Σε μια βουτιά στον χρόνο, μπορείτε να ξαναθυμηθείτε σειρές και χαρακτήρες που μεγάλωσαν τους σημερινούς σαραντάρηδες. Κυρίως, όμως, ήρθε η ώρα να τις παρακολουθήσουν οι μικροί μαθητές για να ψυχαγωγηθούν, με την ουσιαστική έννοια του όρου, και να επιμορφωθούν ταυτόχρονα.

 

Οι 4 επιλογές:

 

«Το καπλάνι της βιτρίνας» (10 επεισόδια)

Συγγραφέας: Άλκη Ζέη

Σκηνοθεσία: Πέτρος Λύκας

Συγκινητικό, χαριτωμένο, κλασικό, διδακτικό, ένα αριστούργημα της ιστορίας της τηλεόρασης. H διασκευή του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη, με πρωταγωνίστριες δύο αδελφές, τη Μέλια και τη Μυρτώ, την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά. Κι ένα βαλσαμωμένο καπλάνι, στη μεγάλη σάλα, να αποτελεί το κέντρο των εξελίξεων, πίσω στο 1936 τον Αύγουστο και στη δικτατορία του Μεταξά.

 

«Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» (10 επεισόδια)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ντίνος Δημόπουλος

Δύο μικρά παιδιά, που μεγαλώνουν στις ακτές του Αμβρακικού, ανακαλύπτουν τυχαία ένα αγόρι που πάσχει από φυματίωση. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο Κοχύλι, ένα παραθαλάσσιο χωριό του Αμβρακικού Κόλπου, στη δεκαετία του '30. Ο οχτάχρονος Πέτρος και η εφτάχρονη Ανθούλα ανακαλύπτουν μια μέρα τον συνομήλικό τους Πάνο, που πάσχει από φυματίωση και οι δικοί του τον έχουν εγκαταλείψει στην τύχη του, σε μια απομονωμένη καλύβα. Του φέρονται με καλοσύνη και τρυφερότητα και δεν πτοούνται μπροστά σε φοβίες και προκαταλήψεις. Η συμπεριφορά τους είναι ευεργετική για τον καινούργιο τους φίλο, ο οποίος παίρνει κουράγιο για ζωή.

 

«Ο κήπος με τ' αγάλματα» (6 επεισόδια)

Συγγραφέας: Ελένη Σαραντίτη-Παναγιώτου
Σκηνοθεσία-σενάριο: Παντελής Βούλγαρης

Μια παρέα παιδιών περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε ένα παραθαλάσσιο χωριό. Καθώς μια μέρα καθαρίζουν την παραλία από τα σκουπίδια που είχαν κάνει οι μεγάλοι, ανακαλύπτουν εννέα αρχαία ελληνικά αγάλματα θαμμένα και ξεχασμένα εκεί. Τα αγάλματα μεταφέρονται στον κήπο του συμβολαιογράφου του χωριού μέχρι να αποφασίσουν τι θα γίνει. Έτσι τα παιδιά, που αναλαμβάνουν τη φύλαξή τους, έρχονται κάθε ημέρα στον χώρο, γίνονται φίλοι με τα αγάλματα, καθώς μιλάνε, παίζουν, τρώνε μαζί τους και τους εξομολογούνται τις χαρές και τις λύπες τους. Στο τέλος, όταν η αρχαιολογική υπηρεσία θα έρθει να παραλάβει τα αγάλματα, η ομορφιά τους θα μείνει για πάντα στην καρδιά των παιδιών, που με λύπη τους δέχονται να τα αποχωριστούν...

 

«Φρουτοπία» (28 επεισόδια)

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς

Σκηνοθεσία: Φαίδων Σοφιανός

Παιδική σειρά με κούκλες, η οποία αποτελεί την τηλεοπτική μεταφορά του ομότιτλου κόμικ (1983) του συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά και του σκιτσογράφου Νίκου Μαρουλάκη.
Η σειρά έχει θέμα τις περιπέτειες του δημοσιογράφου Πίκου Απίκου, ο οποίος ταξιδεύει στη μακρινή χώρα της Φρουτοπίας, για να διερευνήσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Μανώλη του Μανάβη.

 

Διαθέσιμα όλα στο ertflix.gr και με το κόκκινο κουμπί στους δέκτες σας για πρόσβαση στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, καθώς και στις δωρεάν εφαρμογές για iOS και Android.