Ρωσία: RAI, ARD και ZDF σταματούν τη δραστηριότητά τους στη χώρα

Δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς από Ιταλία και Γερμανία σταματούν τα ρεπορτάζ στη Ρωσία Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Ο ιταλικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RAI ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές του στη Ρωσία για να «προστατεύσει την ασφάλεια» των ρεπόρτερ του, μετά τον νέο ρωσικό νόμο που απειλεί με ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Οι κορυφαίοι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Γερμανίας ARD και ZDF δήλωσαν επίσης νωρίτερα σήμερα ότι ανέστειλαν την κάλυψη από τα αντίστοιχα στούντιο της Μόσχας, «προς το παρόν».

Τα τηλεοπτικά δίκτυα εντάχθηκαν σε έναν αυξανόμενο αριθμό διεθνών εταιρειών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού BBC, της Canadian Broadcasting Company και του Bloomberg News, που σταματούν το ρεπορτάζ στη Ρωσία. 

«Αυτό το μέτρο είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατευθεί η ασφάλεια των δημοσιογράφων και να (διασφαλιστεί) η μέγιστη ελευθερία πληροφόρησης για τη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η RAI.

Πρόσθεσε ότι οι ειδήσεις για τη Ρωσία θα παρέχονται από δημοσιογράφους που εργάζονται σε γειτονικές χώρες ή στην Ιταλία. Η RAI δεν ανέφερε ωστόσο, πόσους δημοσιογράφους είχε αυτή τη στιγμή στη Ρωσία.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της WDR, περιφερειακής θυγατρικής του ARD, δήλωσε ότι «Το ARD και το ZDF εξετάζουν τις συνέπειες του νόμου που ψηφίστηκε την Παρασκευή και αναστέλλουν προς το παρόν την κάλυψη από τα στούντιο τους στη Μόσχα».

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι δύο ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα συνεχίσουν να παρέχουν στο κοινό πληροφορίες για γεγονότα στη Ρωσία και την Ουκρανία από τις άλλες τοποθεσίες.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι έχουν διαδοθεί ψευδείς πληροφορίες από τους εχθρούς της Ρωσίας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοευρωπαίοι σύμμαχοί τους, σε μια προσπάθεια να σπείρουν διχόνοια μεταξύ του ρωσικού λαού.

Ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, δήλωσε την Παρασκευή ότι «κυριολεκτικά μέχρι αύριο, αυτός ο νόμος θα επιβάλει την τιμωρία -και πολύ σκληρή τιμωρία- σε όσους είπαν ψέματα και έκαναν δηλώσεις που δυσφήμησαν τις ένοπλες δυνάμεις μας».

Η Ιταλία είχε παραδοσιακά στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία από πολλά άλλα δυτικά έθνη, με τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι να δημιουργεί ιδιαίτερα θερμούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, από την άλλη, αμφισβήτησε τον Δεκέμβριο εάν οι κυρώσεις της ΕΕ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κατά της Μόσχας, αλλά έκτοτε ενέκρινε σκληρούς περιορισμούς στη Ρωσία, παρόλο που κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ενεργειακή κρίση στη χώρα, η οποία εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

Με πληροφορίες του Reuters

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ