Δημήτρης Φουρλεμάδης: 8 χρόνια ποινή φυλάκισης για υπεξαίρεση εκατομμυρίων- Το σκάνδαλο με τη ΜΚΟ

Δημήτρης Φουρλεμάδης: 8 χρόνια ποινή φυλάκισης για υπεξαίρεση εκατομμυρίων- Το σκάνδαλο με ΜΚΟ Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Ποινή φυλάκισης 8 ετών επέβαλε σε δεύτερο βαθμό το Εφετείο, στον γενικό διευθυντή Μέσων του Ομίλου «Παραπολιτικά», Δημήτρη Φουρλεμάδη.

Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό για υπεξαίρεση άνω των 5 εκατ. ευρώ, ποσό που δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών για φιλανθρωπίες σε τρίτες χώρες, μέσω της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη».

Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Φουρλεμάδης είχε καταδικαστεί και πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 16 ετών για υπεξαίρεση. Η απόφαση του Εφετείου κατά του διευθυντή του Ομίλου των Παραπολιτικών, Δημήτρη Φουρλεμάδη αφορά συγκεκριμένα στο κακούργημα της «υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου» αλλά και στο επίσης κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία.

Δημήτρης Φουρλεμάδης: Η πρωτόδικη καταδίκη

Πρωτόδικα ο Δημήτρης Φουρλεμάδης είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 16 ετών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για υπεξαίρεση.

Η βασική κατηγορία αφορούσε σε προκαταβολή επιχορήγησης, ύψους 5,6 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί το 2005 από το υπουργείο Εξωτερικών για τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη». Τα 500.000 ευρώ από αυτά επιστράφηκαν από τον ίδιο στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρωτόδικη καταδίκη, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα 5,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ και συνολικό ποσό ύψους 450.000 ευρώ για 5 διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 ως το 2007.

Η επιχορήγηση δόθηκε για ανθρωπιστική βοήθεια στη Ζιμπάμπουε, την Ερυθραία και το Μαλάουι.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για το κακούργημα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, τον 1608/50 και το κακούργημα της απλής απιστίας στην υπηρεσία, που μετά από εισαγγελική πρόταση άλλαξε σε απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950.

Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης κρίθηκε αθώος για μία πράξη απιστίας, που αφορούσε σε αγορά ακινήτου στην Κυψέλη.

Σκοπός της χρηματοδότησης των ΜΚΟ ήταν να προσφέρουν  αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια σε κράτη που την είχαν ανάγκη, ενισχύοντας την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Το σκάνδαλο με τα χαλασμένα κοτόπουλα

Συγκεκριμένα, στην υπόθεση της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», ζητήθηκε να επιστραφούν 6,69 εκατ. ευρώ μετά το σκάνδαλο υπεξαίρεσης χρημάτων, σε υπόθεση με χαλασμένα κοτόπουλα.

Η υπόθεση της υπεξαίρεσης άρχισε να ξετυλίγεται σιγά σιγά μετά από έρευνα του ΥΠΕΞ, που ξεκίνησε το 2014. Τότε, 15 σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη της χρηματοδότησης ΜΚΟ από το υπουργείο Εξωτερικών, έγινε ο πρώτος έλεγχος στα προγράμματα που διαχειρίστηκαν από το 2001 μέχρι το 2010 ΜΚΟ, που στόχο είχαν την ανθρωπιστική βοήθεια προς τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ της Βασιλικής Σιούτη, και στο παρελθόν είχαν γίνει έλεγχοι αλλά μεμονωμένοι για ελάχιστες και πολύ προκλητικές περιπτώσεις, όπου και καταλογίστηκαν πρόστιμα. Ωστόσο αυτή η περίπτωση ήταν η πρώτη φορά που έγινε συνολικός έλεγχος.

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δωδεκαθεϊστές κατά Netflix για το KAOS: «Ακολουθεί την πεπατημένη της σύγχρονης χριστιανικής οπτικής»

TV & Media / Δωδεκαθεϊστές κατά Netflix για το KAOS: «Ακολουθεί την πεπατημένη της σύγχρονης χριστιανικής οπτικής»

Οι δημιουργοί της σειράς παραποιούν σε τέτοιο βαθμό την ελληνική αντίληψη για το θείο που φθάνουν να παρουσιάσουν τον Δία και την Ήρα ως δολοφόνους μωρών, αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM