Αγωγές από τη Marvel για τον πλήρη έλεγχο των Avengers

Αγωγές από τη Marvel για να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο των Avengers Facebook Twitter
Imdb
0

Μια σειρά από αγωγές έχει καταθέσει η Marvel, σε μια προσπάθειά της να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο των χαρακτήρων της, συμπεριλαμβανομένου του Spider-Man και του Iron Man.

Οι αγωγές, που επικαλείται το Hollywood Reporter, ακολούθησαν μετά από ειδοποίηση, που κατέθεσαν οι διαχειριστές της περιουσίας του αείμνηστου καλλιτέχνη κόμικς Steve Ditko, στο Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ για τους Spider-Man και Dr Strange.

Και οι δύο χαρακτήρες επί του παρόντος ανήκουν στη Marvel Entertainment, αλλά οι διαχειριστές της περιουσίας του Ditko, ο οποίος δημιούργησε και τους δύο ήρωες με τον αείμνηστο Stan Lee, προσπαθεί να τερματίσει τη χορήγηση πνευματικών δικαιωμάτων στη Marvel έως τον Ιούνιο του 2023, μέσω μιας ρήτρας στον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Οι διαχειριστές της περιουσίας του Ditko κατέθεσαν τις σχετικές ειδοποιήσεις τον Αύγουστο, μέσω του δικηγόρου για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, Marc Toberoff εκ μέρους των καλλιτεχνών και συγγραφέων κόμικς, συμπεριλαμβανομένων των Don Heck, Gene Colan και Don Rico, επιδιώκοντας να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των χαρακτήρων.

Μεταξύ αυτών οι Iron Man, Thor, Black Widow, Hawkeye και Captain Marvel.

Η Marvel, εκπροσωπούμενη από τον Daniel M Petrocelli, έχει απαντήσει με μια σειρά αγωγών, που ισχυρίζονται ότι οι δημιουργίες είναι «δουλειά που έγινε για ενοικίαση», στις οποίες δεν ισχύουν οι διατάξεις τερματισμού του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων.

«Τα έργα δημιουργήθηκαν για ενοικίαση επειδή έγιναν με την παρουσία και τα έξοδα της Marvel», λέει η απάντηση της Marvel στον Lawrence Lieber, αδελφό του Stan Lee, έναν άλλο πελάτη του Toberoff.

«Οποιεσδήποτε συνεισφορές του Lieber στα έργα αυτά έγιναν κατά περίπτωση από το συντακτικό προσωπικό της Marvel, το οποίο είχε το δικαίωμα να ασκήσει δημιουργικό έλεγχο επί των συνεισφορών του Lieber».

«Δεδομένου ότι αυτά ήταν έργα που εκμισθώθηκαν και έτσι ανήκαν στη Marvel, καταθέσαμε αυτές τις αγωγές για να επιβεβαιώσουμε ότι οι ειδοποιήσεις περί τερματισμού είναι άκυρες και δεν έχουν νομική ισχύ», δήλωσε ο Petrocelli στους New York Times.

Αλλά ο Toberoff απάντησε στην εφημερίδα ότι «Την εποχή που δημιουργήθηκαν όλοι αυτοί οι χαρακτήρες, το υλικό τους δεν ήταν σίγουρα «έργο μισθωμένο βάσει του νόμου. Αυτοί οι τύποι ήταν όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες ή ανεξάρτητοι δημιουργοί, που εργάζονταν αποσπασματικά για τα ναύλα του αυτοκινήτου τους από τα υπόγεια τους».

Πρόσθεσε δε ότι «Στον πυρήνα αυτών των περιπτώσεων βρίσκεται μια αναχρονιστική και άκρως επικριτική ερμηνεία του «εργαζόμενου προς ενοικίαση» που πρέπει να διορθωθεί».

Το 2009, οι κληρονόμοι του καλλιτέχνη κόμικς Jack Kirby, εκπροσωπούμενοι από τον Toberoff, προσπάθησαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των χαρακτήρων που συνδημιουργήθηκαν από τον ίδιο, συμπεριλαμβανομένων των Hulk και Captain America.

Η υπόθεση διευθετήθηκε το 2014, αλλά ο Toberoff είπε στην εφημερίδα ότι «Τότε με ρώτησαν αν μετάνιωσα που δεν δικαιώθηκα στο ζήτημα της νομικής αδικίας για τους δημιουργούς - πράγμα που πράγματι έκανα. Απάντησα ότι θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Και τώρα φτάσαμε εδώ».

Με πληροφορίες τoυ Guardian

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ