Αποζημίωση 100.000 ευρώ καλείται να καταβάλει η δημοφιλής τηλεοπτική εκπομπή Ράδιο Αρβύλα, καθώς διακωμώδησε έναν καρκινοπαθή, τον Απόστολο Κενανίδη, για τη χροιά της φωνής του.
Συγκεκριμένα, η εκπομπή είχε μεταδώσει απόσπασμα από ομιλία του κ. Απόστολου Κενανίδη, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών. «Μην κολλάτε σε κλισέ, πώς έχετε στο μυαλό σας τους νταλικέριδες. Τους έχουμε όλοι λίγο διαφορετικά στο μυαλό μας αλλά δεν σημαίνει κάτι αυτό», είχε πει μεταξύ άλλων ο Αντώνης Κανάκης.
«Οι παρουσιαστές επέλεξαν να γελοιοποιήσουν και να χλευάσουν τον κ. Κενανίδη για τη χροιά της φωνής του η οποία παρουσιάζει μία φυσική αδυναμία εξαιτίας καρκινοπάθειας στον λάρυγγα», υπογράμμισε ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος του Απόστολου Κενανίδη μιλώντας στην εκπομπή «Ευτυχείτε» του Open TV.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι να κάνουμε την αγωγή στο δικαστήριο επιδιώξαμε να υπάρξει κάποια επανόρθωση από τους παρουσιαστές της εκπομπής, και από τον ΑΝΤ1 αλλά το αρνήθηκαν», είπε ο δικηγόρος του κ. Κενανίδη. «Ανταλλάχθηκαν σωρεία εξωδίκων με το πρόσχημα ότι πρόκειται για μια σατιρική εκπομπή και ότι δεν υπήρξε πρόθεση προσβολής και άρα είναι ανεπίδεκτη επανόρθωσης», συμπλήρωσε.
«Το δικαστήριο έκρινε αυτό που προβάλαμε εμείς, ότι ο Κενανίδης δεν σατιρίστηκε για τα λεγόμενά του αλλά για την ίδια χροιά της φωνής του. Μάρτυρας κατέθεσε από τα Γιαννιτσά όπου κατοικεί η οικογένειά του ότι η κόρη του έκανε 10 μέρες να πάει στο σχολείο και ότι δεν κυκλοφορούσε γιατί γελούσαν σε βάρος του πατέρα της και της οικογένειάς της. Δυστυχώς ούτε αυτό συγκίνησε τους παρουσιαστές της εκπομπής οι οποίοι το μόνο που είχαν να πουν στο δικαστήριο ήταν πως έχουν πλούσια ανθρωπιστική και κοινωνική δραστηριότητα στη Σιέρα Λεόνε και σε άλλες χώρες του κόσμου».
«Η υπόθεση υπήρξε καταπέλτης. Το δικαστήριο επιδίκασε ποσό 100.000 ευρώ ηθική ικανοποίηση και καταδίκασε και τους τρεις παρουσιαστές», είπε ο κ. Παπαδάκης.
Αποκλείεται ωστόσο να χλεύασαν εσκεμμένα τη φωνή ενός καρκινοπαθή γνωρίζοντας ότι πάσχει από τη συγκεκριμένη νόσο. Το γεγονός όμως ότι κράζουν κόσμο και κοσμάκη για τη φωνή του κοκ αποτελεί εμετική συμπεριφορά ούτως ή άλλως.
Αυτό για τον κακόμοιρο Έλληνα αρκεί, να του γυρίσει το μάτι.
Το γεγονός ότι γύρισε ο τροχός τώρα και καταρρέουν, ίσως είναι ένα προμήνυμα ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα για εμάς τους υπόλοιπους.
Κρίμα γιατί το φόρτε τους (όπως και του Λαζόπουλου) ήταν κυρίως η αντιδεξία κριτική και τώρα θα είχαν υλικό για σάτιρα.
Θα μου πεις κράζανε και τον Τσίπρα, αλλά άλλο να γελάς με το γεγονός ότι δεν φοράει γραβάτα ή με την προφορά του στα αγγλικά και άλλο να κρεμάς σβάστικες στον Άδωνι.
Και οι εμμονές με την ίδια θεματολογία κούρασε, γιατί είναι ίσως οι μόνοι που μέχρι πρότινος θάβανε τον Σαμαρά που κυβέρνησε με το ζόρι 2 χρόνια και κανείς δεν θυμάται, και τον άλλο τον παλιό δήμαρχο τον Παπαγεωργόπουλο που αποσύρθηκε εδώ και μια δεκαετία.
Αλλά οι εποχές αλλάξαν ο κόσμος παρακουράστηκε όχι μόνο από τα μνημόνια και τα οικονομικά ζόρια, αλλά και από τα αστειάκια τους.
-Terry Pratcett
Όμως να πούμε μια αλήθεια;
Το έμαθαν εκ των υστέρων.
Δεν σατίρισαν την ασθένειά του, οι Ράδιο Αρβύλα είχαν σκοπό να σατιρίσουν τα στερεότυπα που υπάρχουν στην κοινωνία σχετικά με τους νταλικέρηδες.
Αυτό κατακρίνουν. Είναι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι, ευγενικοί και ευαίσθητοι και το 'χουν αποδείξει.
Τα στερεότυπα της κοινωνίας σατίρισαν με το συγκεκριμένο απόσπασμα.
Το πώς δηλαδή οι άνθρωποι έχουν μια συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό τους, μια αμετακίνητη άποψη περί του πώς πρέπει να είναι εμφανισιακά κάποιος άνθρωπος ή πώς πρέπει να είναι η χροιά της φωνής του, κτλ...
Είναι σαν να λες δηλαδή ότι οι ταινίες του Οικονομίδη π.χ. δεν καταδικάζουν τις λούμπεν συμπεριφορές μερικών ηρώων τους αλλά τις επικροτούν.
Τεράστιο λάθος αντίληψης για το πώς λειτουργεί η σάτιρα.
Να σου πω την αλήθεια πιο πολύ με στεναχώρησε η στάση τους αφότου έμαθαν την αλήθεια. Γιατί εντάξει πες ότι δεν ήξεραν την κατάσταση του συγκεκριμένου κυρίου. Όταν την έμαθαν όμως και πληροφορήθηκαν ότι ο εν λόγω κύριος και η οικογένειά του ένιωσε άσχημα με την "σάτιρά" τους δεν υπήρξε καμία επανόρθωση, αλλά απάντησαν με εξώδικα. Το να κοροιδεύεις κάποιο φυσικό "ελλάτωμα" ενός ανθρώπου δεν είναι σάτιρα.
Όταν γελάς εις βάρος κάποιου χαρακτηριστικού κάποιου ανθρώπου, είναι bullying.
Όταν γελάς με μια πράξη που έκανε κάποιος,(βλέπε John Oliver) είναι σάτυρα με κριτική και έχει σκοπό να αναδείξει ένα πρόβλημα έστω, ή να γελάσεις, αλλά δε γίνεται με κακία. Εκεί βλέπεις και πώε αντιμετωπίζει το συνάνθρωπό του ο κωμικός.