Θεοδωρίδου: Τα παιδιά αποτελούν «ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων - Πρέπει να εμβολιαστούν

Θεοδωρίδου: Τα παιδιά αποτελούν «ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων - Πρέπει να εμβολιαστούν Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI
0

Στα εμβόλια mRNA αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο covid-19, που αναπτύχθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου είναι ασφαλή και αποτελεσματικά έχοντας συμβάλλει καθοριστικά μέχρι τώρα στον έλεγχο της πανδημίας.

«Έχουν περάσει περισσότεροι από 10 μήνες που μας απασχολούν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Τα εμβόλια νεότερης τεχνολογίας, τα mRNA εμβόλια, παρουσιάστηκαν -σύμφωνα με τους δημιουργούς τους Ουιγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί- με τεράστια προσπάθεια και όραμα, με ταχύτητα φωτός. Από συνέντευξή τους, έχοντας γνώση τις επιθέσεις που δέχεται η επιστήμη και οι επιστήμονες, ξεχωρίζω την αιδιόδοξη τοποθέτησή τους. Πιστεύουν ότι μετά την πανδημία θα είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι που θα είναι ευγνώμονες στην επιστήμη» ανέφερε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου.

«mRNA εμβόλιο για την πρόληψη ιώσεων που προκαλούν πανδημία, mRNA εμβόλια σε εξέλιξη για τη θεραπεία του καρκίνου. Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 1990 και αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά από το 2012», συνέχισε.

Προσέθεσε ότι η ανοσία που προσφέρουν είναι ποιοτικά καλύτερη από την φυσική νόσηση. Άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν 2,34 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης απ΄ ότι οι εμβολιασμένοι, επισήμανε.

Σε αναμονή για την αξιολόγηση από διεθνείς επιστημονικές φορείς βρίσκεται «μετά από θετική γνωμοδότηση των FDA και από επιτροπή ειδικών το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

«Η θετική γνωμοδότηση που έχει γίνει μέχρι τώρα εγκρίνει και συστήνει δεύτερη δόση με την πάροδο δύο μηνών στους άνω των 18 ετών. Με τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 90%», όπως είπε.

Τέλος, σημείωσε ότι σε μελέτη παιδιών και εφήβων διαπιστώθηκε ότι ο ιός βρίσκεται σε εκκρίσεις και το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το βάρος της νόσησης. Αυτό υπογραμμίζει, είπε η κ. Θεοδωρίδου, ότι τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν «ρεζερβουάρ» για τη διευκόλυνση νέων μεταλλάξεων.


 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ