Θεοδωρίδου: 50% μικρότερη πιθανότητα για long covid με δύο δόσεις εμβολίου

Θεοδωρίδου: 50% μικρότερη πιθανότητα για long covid με δύο δόσεις εμβολίου Facebook Twitter
0

Ιδιαίτερη αναφορά στο σύνδρομο long covid έκανε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό. 

Πρόκειται για ένα σύνδρομο άγνωστης παθογένειας, που πιθανόν οφείλεται σε φλεγμονώδη αντίδραση του ανθρώπου που μολύνθηκε και εμφανίζεται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά τη λοίμωξη, σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. 

Τα συμπτώματα είναι κυρίως κόπωση, αδυναμία άσκησης, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια όσφρησης και γεύσης, ή ακόμη και διαταραχή νοητικών λειτουργιών, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, που στη συνέχεια έκανε αναφορά σε έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, για τη συχνότητα εμφάνισης του long covid. 

Με αυτοαναφορές, καταγράφηκαν 1.266.000 άτομα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 2% του πληθυσμού. «Σε ένα ποσοστό 3-12% υπήρχαν άτομα με συμπτώματα μετά από 12 εβδομάδες», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου. 

«Από αυτή την καταγραφή φαίνεται ότι άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις έχουν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάζουν το σύνδρομο», επεσήμανε ακόμη. 

Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης 

Παράλληλα, η κ. Θεοδωρίδου έκανε εκτενή αναφορά σε ανασκόπηση ερευνών σχετικά με την αποτελεσματικότητας της τρίτης δόσης των εμβολίων. 

«Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης στη μείωση των λοιμώξεων είναι της τάξεως του 50%», δήλωσε και σημείωσε ότι σύμφωνα με το FDA αυτό το ποσοστό είναι κριτήριο για να χαρακτηριστεί αποτελεσματικό ένα εμβόλιο. 

Σε μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο προέκυψε ότι η τρίτη δόση προλαμβάνει τον θάνατο σε ποσοστό 95% έπειτα από δύο εβδομάδες. Με δύο δόσεις, έπειτα από 25 εβδομάδες το ποσοστό είναι 59%, ανέφερε ακόμη η κ. Θεοδωρίδου. 

Σε ό,τι αφορά στην εισαγωγή στο νοσοκομείο, τρεις μελέτες έδειξαν μείωση 44-68% με δύο δόσεις του εμβολίου έπειτα από 4-6 μήνες. Με την τρίτη δόση, το ποσοστό κυμαίνεται σε 83-90%, με διάρκεια πέραν των τριών μηνών. 

Σχετικά με την υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως είναι πιο μεταδοτική και μπορεί να επικρατήσει, αλλά δεν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Σκεφτικοί οι επιστήμονες για την τέταρτη δόση 

Όσο για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι οι επιστήμονες είναι σκεφτικοί και παρέπεμψε στη δήλωση του Μάρκο Καβαλέρι, του EMA, πως οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν αποτελούν απαραίτητα βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική. 

«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα αποτελέσει τη λύση για την αναστολή ανάδειξης νέων στελεχών. Το μεγάλο στοίχημα ένα νέο ή πολλά νέα εμβόλια που θα σταματούν τη μετάδοση του ιού και θα έχουν ευρεία και μακρά προστασία», επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου. 

«Η ανοσοποίηση, με φυσική νόσηση ή εμβολιασμό, θα φτάσει υψηλά ποσοστά. Αλλά όσο παραμένουν χαμηλά τα παγκόσμια ποσοστά εμβολιασμού, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός για την απομάκρυνση της επιδημίας», τόνισε. 
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ