Αποζημίωση άνω των 300 εκατ. ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου προς τη Fraport-Greece, η οποία διαχειρίζεται τα 14 μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, δρομολογεί νέο νομοσχέδιο.

 

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την οικονομική αποκατάσταση των παραχωρησιούχων, αφενός, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, και αφετέρου των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων Αιγαίου, Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου, λόγω των ληφθέντων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού κατά το έτος 2020 κατατέθηκε χθες, Παρασκευή προς ψήφιση στη Βουλή. 

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η αποζημίωση για τη Fraport-Greece ισούται με 177 εκατομμύρια ευρώ και αφορά τις ζημίες που υπέστη κατά το 2020. Τα 177 εκατομμύρια δεν θα καταβληθούν στην εταιρεία αλλά αυτή θα απαλλαγεί από κάποια εκ των ετήσιων σταθερών και μεταβλητών τιμημάτων που καταβάλλει και ανάλογα και με την επιβατική κίνηση από φέτος και στο εξής. 

 

Στον ΔΑΑ η στήριξη είναι ύψους 130 εκατομμυρίων και αφορά τη χρήση του 2020 ενώ θα προχωρήσει μόλις εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.  Περίπου 51,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε μετρητά, ενώ το υπόλοιπο ποσό προκύπτει από συμψηφισμό του ετήσιου ανταλλάγματος που υποχρεούται να καταβάλλει η εταιρεία. 

 

«Η πρόβλεψη αυτή καθίσταται απαραίτητη διότι πρόκειται για καίριες υποδομές της χώρας, των οποίων η εύρυθμη λειτουργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομαλή διαβίωση στις περιοχές που εξυπηρετούν, και επειδή οι συγκεκριμένες υποδομές υπέστησαν ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και τους συνακόλουθους, αναγκαίους, περιορισμούς στις μετακινήσεις», αναφέρει σε ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών.

 

 

 

«Με τον τρόπο αυτό, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών παρέχουν ενεργά τη δίκαιη και αναλογική αρωγή τους στις κομβικής σημασίας υποδομές της χώρας, των οποίων η αδιάλειπτη λειτουργία αποτελεί προτεραιοποιημένη παρεχόμενη υπηρεσία προς τους πολίτες», σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών.

 

Υπενθυμίζεται ότι η επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά το 2020 μειώθηκε κατά 68,4% στα 8,07 εκατομμύρια επιβάτες από 25,57 εκατομμύρια επιβάτες το 2019. Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport-Greece η επιβατική κίνηση μειώθηκε  κατά 71,4% στα 8,6 εκατομμύρια από 30,15 εκατομμύρια το 2019.