ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Μόνο με PCR τεστ το πιστοποιητικό νόσησης στους ανεμβολίαστους: «Μπλόκο» και στα θεματικά πάρκα

Μόνο με PCR τεστ το πιστοποιητικό νόσησης στους ανεμβολίαστους: «Μπλόκο» και στα θεματικά πάρκα Facebook Twitter
0

Σε διευκρινήσεις για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους ανεμβολίαστους άνω των 60  ετών προχώρησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ξεκινώντας την ενημέρωση, κάνοντας γνωστό πως εντοπίστηκε στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον.

«Έως τις 16 Ιανουαρίου οι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση εμβολιασμού, προκειμένου να μην υπάρχει υποχρέωση ως προς το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ» ανέφερε, στο πλαίσιο των διευκρινιστικών δηλώσεων.

Παράλληλα είπε ότι θα συσταθούν ειδικές επιτροπές για όσους υποβάλουν αιτήσεις επικαλούμενοι ειδικούς λόγους για να μην προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

«Το μέτρο αυτό τίθεται σε εφαρμογή από τις 16 Ιανουαρίου και από εκεί και πέρα για κάθε μήνα θα υπάρχει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ».

Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι ο νόμος επιτρέπει στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους γίνουν 60 ετών μετά τις 16 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως το διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Το ίδιο ακριβώς θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, μετά τις γιορτές δηλαδή. Συστήνονται επιπλέον self test κατά την περίοδο των Χριστουγέννων πριν τις συναθροίσεις, ανάφερε ο κ. Πλεύρης.

Αναφερόμενος στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες είπε ότι θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, ενώ τα ανήλικα θα μπαίνουν με rapid test.

Αλλαγές στο πιστοποιητικό νόησης

Αναφερόμενος στο πιστοποιητικό νόησης, είπε, πως δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται θετικό PCR τεστ.

Στο «τραπέζι» η επίσπευση τρίτης δόσης

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει θέσει το ερώτημα στην επιτροπή εμβολιασμών για τη σύντμηση του χρόνου χορήγησης της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου προκειμένου να γίνεται στους τέσσερις και όχι στους έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Για τον εμβολιασμό παιδιών 5 – 11 ετών, η πλατφόρμα θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις φτάσουν η χώρα μας παραλάβει τα εμβόλια τα οποία είναι διαφορετικά ως προς τη δοσολογία τους σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Ελλάδα
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ