Αγωγή σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου κατέθεσε ένας Σύρος μετανάστης που είχε τραυματιστεί από πυρά λιμενικών κατά τη διάρκεια καταδίωξης. 

 

Ο άνδρας που διαμένει πλέον στη Σουηδία, ζητά από το Δημόσιο αποζημίωση 100.000 ευρώ για τον βαρύτατο τραυματισμό του από τις σφαίρες, που του άφησαν μόνιμη αναπηρία. Την υπόθεσή του εξετάσει το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου. 

 

Όλα συνέβησαν στις 22 Σεπτεμβρίου του 2014, κοντά στη νήσο Ψέριμο, κατά την διάρκεια καταδίωξης του σκάφους στο οποίο επέβαινε μαζί με 11 ακόμα μετανάστες και δύο Τούρκους διακινητές. Το Λιμενικό είχε ανακοινώσει πως εντόπισε «ύποπτο ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος 7 μέτρων, να εισέρχεται σε όρμο της Ψερίμου και μετά από λίγα λεπτά να εξέρχεται με κατεύθυνση τα απέναντι τουρκικά παράλια».

 

Ο διακινητής που κυβερνούσε τη βάρκα, αγνόησε τις διαταγές του λιμενικού και τράπηκε σε φυγή, επιχειρώντας να διαφύγει τη σύλληψη. Το λιμενικό υποστηρίζει πως ο διακινητής βρέθηκε στη δεξιά πλευρά του σκάφους, επιχειρώντας να το εμβολίσει. Η καταδίωξη συνεχίστηκε και αξιωματικοί του λιμενικού πυροβόλησαν προειδοποιητικά, κατά τους κανόνες εμπλοκής σε τέτοιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με το λιμενικό, λίγο αργότερα δύο ένστολοι έριξαν στοχευμένες βολές προς τη μηχανή του ταχύπλοου με σκοπό την ακινητοποίησή του.

 

Μόλις το σκάφος ακινητοποιήθηκε, οι άνδρες του Λιμενικού επιβιβάστηκαν και συνέλαβαν τον διακινητή. Μετά από έρευνα σε όλους τους χώρους του, διαπίστωσαν ότι στο κατάστρωμα επέβαιναν ακόμα 13 άτομα (ένας εκ των οποίων ο συνεργός του), που τους είχε σκόπιμα κρύψει: «ορισμένους στην καμπίνα και άλλους ξαπλωμένους στο κατάστρωμα, καλυπτόμενους από την υπερκατασκευή του ταχυπλόου».

 

Από τους πυροβολισμούς του λιμενικού δύο μετανάστες τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο ένας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο Super-Puma στη Ρόδο και ο άλλος με C-130 στη Θεσσαλονίκη. Ο άνδρας ζητά με την αγωγή του να καταδικαστεί το Ελληνικό Δημόσιο και να του καταβάλει αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη που υπέστη από παράνομο και αναίτιο πυροβολισμό του από αξιωματικούς του Λιμεναρχείου Καλύμνου.

 

ΚΕΕΡΦΑ: Έτσι γίνονται οι απωθήσεις των προσφύγων

 

«Είναι ένα καθαρό παράδειγμα με ποιόν τρόπο γίνονται οι απωθήσεις των βαρκών των προσφύγων.
Οι ισχυρισμοί ότι προσπάθησαν οι λιμενικοί να χτυπήσουν την μηχανή της βάρκας προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και ερωτηματικά αν τέτοιες είναι οι εντολές που τους έχουν δοθεί από τα ανώτερα κλιμάκια», είχε σχολιάσει η ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ.

 

Με πληροφορίες από www.dimokratiki.gr