Μετανάστης ζητά αποζημίωση 100.000€ από το ελληνικό Δημόσιο για τον τραυματισμό του από σφαίρες

Μετανάστης ζητά αποζημίωση 100.000€ από το ελληνικό Δημόσιο για τον τραυματισμό του από σφαίρες Facebook Twitter
15

Αγωγή σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου κατέθεσε ένας Σύρος μετανάστης που είχε τραυματιστεί από πυρά λιμενικών κατά τη διάρκεια καταδίωξης. 

Ο άνδρας που διαμένει πλέον στη Σουηδία, ζητά από το Δημόσιο αποζημίωση 100.000 ευρώ για τον βαρύτατο τραυματισμό του από τις σφαίρες, που του άφησαν μόνιμη αναπηρία. Την υπόθεσή του εξετάσει το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου. 

Όλα συνέβησαν στις 22 Σεπτεμβρίου του 2014, κοντά στη νήσο Ψέριμο, κατά την διάρκεια καταδίωξης του σκάφους στο οποίο επέβαινε μαζί με 11 ακόμα μετανάστες και δύο Τούρκους διακινητές. Το Λιμενικό είχε ανακοινώσει πως εντόπισε «ύποπτο ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος 7 μέτρων, να εισέρχεται σε όρμο της Ψερίμου και μετά από λίγα λεπτά να εξέρχεται με κατεύθυνση τα απέναντι τουρκικά παράλια».

Ο διακινητής που κυβερνούσε τη βάρκα, αγνόησε τις διαταγές του λιμενικού και τράπηκε σε φυγή, επιχειρώντας να διαφύγει τη σύλληψη. Το λιμενικό υποστηρίζει πως ο διακινητής βρέθηκε στη δεξιά πλευρά του σκάφους, επιχειρώντας να το εμβολίσει. Η καταδίωξη συνεχίστηκε και αξιωματικοί του λιμενικού πυροβόλησαν προειδοποιητικά, κατά τους κανόνες εμπλοκής σε τέτοιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με το λιμενικό, λίγο αργότερα δύο ένστολοι έριξαν στοχευμένες βολές προς τη μηχανή του ταχύπλοου με σκοπό την ακινητοποίησή του.

Μόλις το σκάφος ακινητοποιήθηκε, οι άνδρες του Λιμενικού επιβιβάστηκαν και συνέλαβαν τον διακινητή. Μετά από έρευνα σε όλους τους χώρους του, διαπίστωσαν ότι στο κατάστρωμα επέβαιναν ακόμα 13 άτομα (ένας εκ των οποίων ο συνεργός του), που τους είχε σκόπιμα κρύψει: «ορισμένους στην καμπίνα και άλλους ξαπλωμένους στο κατάστρωμα, καλυπτόμενους από την υπερκατασκευή του ταχυπλόου».

Από τους πυροβολισμούς του λιμενικού δύο μετανάστες τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο ένας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο Super-Puma στη Ρόδο και ο άλλος με C-130 στη Θεσσαλονίκη. Ο άνδρας ζητά με την αγωγή του να καταδικαστεί το Ελληνικό Δημόσιο και να του καταβάλει αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη που υπέστη από παράνομο και αναίτιο πυροβολισμό του από αξιωματικούς του Λιμεναρχείου Καλύμνου.

ΚΕΕΡΦΑ: Έτσι γίνονται οι απωθήσεις των προσφύγων

«Είναι ένα καθαρό παράδειγμα με ποιόν τρόπο γίνονται οι απωθήσεις των βαρκών των προσφύγων.
Οι ισχυρισμοί ότι προσπάθησαν οι λιμενικοί να χτυπήσουν την μηχανή της βάρκας προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και ερωτηματικά αν τέτοιες είναι οι εντολές που τους έχουν δοθεί από τα ανώτερα κλιμάκια», είχε σχολιάσει η ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ.

Με πληροφορίες από www.dimokratiki.gr

Ελλάδα
15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Στην κατάσταση του, για διάφορους λόγους, έχει κάθε δικαίωμα να απαιτήσει αποζημίωση. Και κατά πάσα πιθανότητα, αν όχι το συγκεκριμένο ποσό, θα την λάβει. Κακώς οι λιμενικοί πυροβόλησαν.
Ε ναι, θα μας τρελάνουν ορισμένοι που φαίνονται να διψάνε για αίμα. Αν είναι έτσι να καταρρίψουμε και κανένα τουρκικό F16 στην επόμενη παραβίαση.Η ανθρώπινη ζωή κύριοι ακόμη και κάποιου που προσπαθεί να εισέλθει στη χώρα παράνομα είναι σημαντικότερη από την όποια αποτροπή.Τα σώματα ασφαλείας έχουν συγκεκριμένους κανόνες εμπλοκής και το δικαστήριο θα εξετάσει αν τηρήθηκαν.
Το να πυροβολήσεις τον κινητήρα του σκάφους που προσπαθεί να σε εμβολίσει είναι πράξη αυτοάμυνας τουλάχιστον... ΚΑΙ οι ζωές των λιμενικών μετράνε ξέρετε...
Είναι μια μοναδική ευκαιρία να φερθούμε όπως οι Εγγλέζοι: να δεχτούμε να πληρώσουμε το ποσό αφού του χρεώσουμε όλα τα κόστη που είχε το Ελληνικό Δημόσιο σε εκείνο το περιστατικό από τα καύσιμα και τα πυρομαχικά του λιμενικού μέχρι το κόστος εκπαίδευσης των πληρωμάτων των ιπτάμενων μέσων, το πλήρες κόστος πτήσης (καύσιμα, αποσβέσεις συντήρηση) των ιπτάμενων μέσων και της επιβάρυνσης του ΕΣΥ. Γενικά με ελάχιστη προσπάθεια το κόστος που θα του τιμολογηθεί θα ξεπερνά αρκετές φορές το ποσό που ζητά με ταμειακό κέρδος για τον φορολογούμενο.
Δεν είναι βάρκες "προσφύγων" αλλά "παράνομων μεταναστών". Θα μπορούσε ίσως το ΚΕΕΡΦΑ να μας ενημερώσει για το τι ακριβώς πρέπει να κάνει το Λιμενικό; Να διευκολύνει τους δουλέμπορους; Άλλο προβληματικό σημείο της ανακοίνωσης: αποσιωπά (τουλάχιστον στο απόσπασμα που διαβάζω εδώ) την μαρτυρία των λιμενικών ότι ο διακινητής επιχείρησε να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού. Οι ζωές των λιμενικών και η υλική απώλεια για το ελληνικό σώμα ασφαλείας είναι μικρότερης αξίας από των δουλεμπόρων; Όσο για τον μετανάστη που ζητά αποζημίωση "για ηθική βλάβη που υπέστη από παράνομο και αναίτιο πυροβολισμό του...", ίσως πρέπει να του θυμίσει κάποιος πως όταν αποφασίζεις να μπεις παράνομα σε μια χώρα, πληρώνοντας δουλέμπορους, αναλαμβάνεις μεγάλα ρίσκα. Ένα από αυτά τα ρίσκα είναι τα σώματα ασφαλείας αυτής της χώρας να προστατεύσουν τα σύνορά της από τους παράνομους. Δεν θα στραμπουλίξουμε τελείως τη λογική μας: παράνομος ο πυροβολισμός του λιμενικού, νόμιμοι οι παράνομοι μετανάστες! Το Ελληνικό Δημόσιο μια χαρά σήκωσε το κόστος επείγουσας μεταφοράς στο νοσοκομείο. Και για να είναι σήμερα στη Σουηδία και να καταθέτει και μηνύσεις, υποθέτω θα του χορηγήθηκαν από την Ελλάδα τα απαραίτητα έγγραφα για να ταξιδέψει νόμιμα. Και πού εντοπίζει ο εν λόγω πρόσφυγας το πρόβλημα; Ότι το λιμενικό καταδίωξε τον διακινητή και δεν του είπε "περάστε και δέστε στην Κάλυμνο"! Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε την απόφαση του Πρωτοδικείου.
Αδυνατω να καταλαβω τη λογικη αυτης της αγωγης. Εισερχομενος παρανομα εν γνωση μου σε μια αλλη χωρα δεχτηκα πυρα(οχι εγω αλλα οι διακινητες μου) και τραυματιστηκα σοβαρα. Ποιος εξεθεσε ποιον σε κινδυνο ?Οι διακινητες ο μεταναστης η το λιμενικο που στη τελικη ειδε ενα πολυεστερικο σκαφος με μηχανες μεγαλου κυβισμου με διακινητες πανω ?Προσοχη γιατι το γεγονος αυτο συνεβη πριν τη μεγαλη κριση του 2015 οταν οι διακινητες επεβαιναν συχνα επανω στα σκαφη, πριν δημιουργηθει στα παραλια της Τουρκια ολοκληρη βιομηχανια εκμεταλευσης ανθρωπινου πονου . Μια βιομηχανια νομιμη που υποστηριζεται επισημα απο τη Τουρκικη κυβερνηση . Την αποψη του ΚΕΡΦΑΑ που βαζει τα παντα στο ιδιο σακι που περιμενει απο εκπαιδευμενους στρατιωτες που περνουν διαταγες για να αντιμετωπισουν αδιστακτους διακινητες απλα να κοιταζουν δεν τη σχολιαζω καν.
Διάβασες το αρθο η απλά βγάζεις ένα συμπέρασμα μόνο για να αντιδράσεις. Το άρθρο λέει καθαρά ότι υπήρχαν Τούρκοι διακινητες επάνω σε σκάφος που επιχείρησε να εμβολισει το σκάφος του λιμενικού. Αυτό για όσους θυμούνται συνέβαινε συνέχεια με τους δουλεμπορους πριν το 2015. Απλά να διαβάζουμε και το αρθο όταν σχολιάζουμε.
Το ύποπτο σκάφος επιχείρησε να εμβολίσει το σκάφος του Λ.Σ....Τί δεν καταλαβαίνετε;;;Αν το σκάφος του Λ.Σ. από την ενέργεια αυτή είχε βυθιστεί και οι λιμενικοί είχαν πνίγει τί θα λέγατε τότε;;;;
@SKYHOOK47 28.12.2019 | 21:08Θα πνιγόντουσαν;... ..πως θα πνιγόντουσαν δηλαδή οι λιμενικοί;;... Θα πνιγόντουσαν!.. ..εν πάση περιπτώσει, επειδή κατανοώ το σχόλιο, εάν κάποιος από τους λιμενικούς έχανε τη ζωή του θα ήταν επίσης κάτι πολύ στενάχωρο. Μόνο που η επικινδυνότητα είναι κύριο στοιχείο της εργασία τους εν αντιθέσει με τον άνθρωπο που έμεινε παράλυτος στην προσπάθεια του για μια καλύτερη ζωή. Επειδή έχω ξάδερφο ο οποίος είναι πλοίαρχος του λιμενικού, οι εντολές που έχουν λάβει είναι να μην πυροβολούν εάν δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος ή απειλή προς του ιδίους, ειδικότερα όταν υπάρχουν υποψίες ή ενδείξεις ότι στα εισερχόμενα σκάφη επιβαίνουν μετανάστες. Εδώ δεν πρέπει να το αντιλήφθηκαν κάτι όμως που εκ του αποτελέσματος τους δικαιολογεί εν μέρη, αλλά από την άλλη ο άνθρωπος που ζητάει την αποζημίωση δικαιολογείται κι εκείνος. Κατά πάσα πιθανότητα, αν όχι ολόκληρο το πόσο, θα λάβει ένα ποσό χρηματικής αποζημίωσης.
@ Ο Νοών...νοείτωΠώς θα πνιγόντουσαν;;;; Τί να πω...Αν πέσει πάνω σου ξέρω 'γω ένα σκάφος με ταχύτητα 30-40 μίλια μπορεί και να σε κόψει στα δύο, ή να σου διαλύσει το κεφάλι...Δεν είναι απαραίτητο ο θάνατος να επέλθει λόγω πνιγμού...Απορώ με την απορεία σας...Επίσης απορώ και με το πόσο κυνικά μας λέτε ότι ό θάνατος ενός λιμενικού ,αν και στενάχορος,είναι πάνω-κάτω αποδεκτός επειδή η δουλειά του ενέχει κινδύνους ενώ του παράτυπου μετανάστη δεν είναι αποδεκτός επειδή αυτός προσπάθησε για μιά καλύτερη ζωή...Oh wait!!! Ο παράτυπος μετανάστης ήρθε στη χώρα μας με το πλοίο της γραμμής και του συνέβη κάποιο ατύχημα ή μήπως και αυτός πήρε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο για τη ζωή και την σωματική του ακεραιότητα επιβιβαζόμενος στο σκάφος του διακινητή;;;Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει κάποτε να καταλάβετε πως η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει στο ζύγι και η επικινδυνότητα ενός επαγγέλματος δεν είναι δικαιολογία ώστε να θεωρούμε τον θάνατο αυτού που κάνει ένα επικίνδυνο επάγγελμα ως κάτι το φυσιολογικό/αποδεκτό/αναμενόμενο...Αφού λοιπόν έχετε και ξάδερφο λιμενικό και ξέρετε και τι εντολές έχουν δωθεί στα πληρώματα των σκαφών του Λ.Σ. ,δεν θα έπρεπε να είχατε καμία απορία σχετικά με το περιστατικό...Όλα τα υπόλοιπα για το αν έχουν δίκιο οι λιμενικοί ή όχι θα τα βρει το δικαστήριο, αν και δεν δίνω και πολλές ελπίδες δικαίωσης(;) στον άτυχο μετανάστη...