Μαγιορκίνης: Η πιο ασφαλής επιλογή να μην βρεθούμε με άλλα νοικοκυριά - Πώς θα διατηρήσουμε την «κοινωνική φούσκα»

Μαγιορκίνης: Η πιο ασφαλής επιλογή να μην βρεθούμε με άλλα νοικοκυριά - Πώς θα διατηρήσουμε την «κοινωνική φούσκα» Facebook Twitter
Φωτογραφία: Pixabay/vivienviv0
0

Στην πορεία της πανδημίας και στην επιδημιολογική εικόνα της Ευρώπης αναφέρθηκε σήμερα ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ έδωσε πρακτικές συμβουλές για το πώς οι πολίτες θα διατηρήσουν την «κοινωνική φούσκα» κατά τη διάρκεια των εορτών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μαγιορκίνης, καταγράφονται πλέον πάνω από 72 εκατομμύρια διαγνώσεις, με τις ενεργές λοιμώξεις να παραμένουν σταθερές σε περίπου 20 εκατομμύρια. «Ο ρυθμός των διαγνώσεων ενισχύθηκε προς τα τέλη της περασμένης εβδομάδας ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 700.000 διαγνώσεις σε μία ημέρα από την αρχή της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν «φαίνεται σταθεροποιημένος» στους 12.000 ανά ημέρα. 

Αφού ανέλυσε την επιδημιολογική εικόνα της Ευρώπης ανέφερε ότι στην Ελλάδα «η μείωση των ενεργών κρουσμάτων που παρατηρήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα ακολουθήθηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο» και σημείωσε πως τα σημάδια πίεσης στο σύστημα υγείας δείχνουν ελαφρά υποχώρηση. «Θα πρέπει όμως να τονίσουμε πως τα σημεία αυτά βελτίωσης δεν έχουν ανακουφίσει σημαντικά το συσσωρευμένο φορτίο νοσηρότητας στο ΕΣΥ και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.»

«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ενώ η Θεσσαλονίκη παρουσίασε περίπου 20% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο» δήλωσε, προσθέτοντας ότι η επιδημιολογική εικόνα εξακολουθεί να είναι πιο επιβαρυμένη στη Βόρεια Ελλάδα και καλύτερη στη νότια Ελλάδα.

Πώς θα διατηρήσουμε την «κοινωνική φούσκα»

 

«Η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην συναντηθούμε με ανθρώπους από άλλα νοικοκυριά», ανέφερε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο, πρόσθεσε, εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε όλοι τα μέτρα υγιεινής και προστασίας.

Υπάρχουν οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε σε αυτή την περίπτωση, ώστε να συνεισφέρουμε στην περαιτέρω μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας τα εξής: αν έχουμε συμπτώματα, δεν πρέπει να συμμετέχουμε σε εορταστικές συγκεντρώσεις, να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν, αν συναντήσουμε ευπαθείς ομάδες ή ηλικιωμένους θα πρέπει να φοράμε μάσκα και να να αποφύγουμε εναγκαλισμούς και φιλιά, να διατηρήσουμε μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις και να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, ώστε να δημιουργήσουμε αυτό που λέγεται «κοινωνική φούσκα». 

Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης προτρέπει να μην τρώμε από κοινό φαγητό, κοινό πιάτο και να μην μοιραζόμαστε ποτήρια, να γίνεται καλός αερισμός του χώρου και να συναντηθούμε αν είναι δυνατόν σε ανοιχτούς χώρους.

 

 

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Τέλη Ιανουαρίου τα αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή

 

Σημειώνεται πως σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «η εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να έχει αποτελέσματα από την κλινική της δοκιμή μέχρι και τέλη Ιανουαρίου οπότε προβλέπει να προσπαθήσει να πάρει έγκριση μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου».

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι «εμβόλιο μιας δόσης που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου μέχρι και τρεις μήνες». 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ελλάδα / Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ανάμεσα στις τρομοκρατικές ενέργειες που τους αποδίδονται είναι και η αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο
NEWSROOM
Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

Ελλάδα / Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

«Διαβάζω ότι υπήρχαν καταγγελίες, ότι δεν τις έλαβε κανείς υπόψη και λοιπά. Αυτοί οι οποίοι τα γράφουν θα βρεθούν στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια από μένα», ξεκαθαρίζει η υπουργός
NEWSROOM