Λάρισα: Συναγερμός για 16χρονη που νοσηλεύεται με συμπτώματα ηπατίτιδας

Λάρισα: Συναγερμός για 16χρονη που νοσηλεύεται με συμπτώματα ηπατίτιδας Facebook Twitter
0

«Συναγερμός» έχει σημάνει στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου νοσηλεύεται μια 16χρονη με συμπτώματα ηπατίτιδας

Τα συμπτώματα- πυρετός και εξανθήματα- εμφανίστηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας onlarissa. Έχει διαπιστωθεί φλεγμονή του ήπατος, αλλά όχι κάποια από τις γνωστές μορφές της ηπατίτιδας (Α,Β,C), αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες. 

Το περιστατικό έχει δηλωθεί στον ΕΟΔΥ, ενώ έχει αποσταλεί αίμα στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, για έλεγχο σε ό,τι αφορά αδενοϊό. Η κλινική εικόνα της 16χρονης είναι καλή. 

Από την άλλη, πληροφορίες που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα» από την αρμόδια υγειονομική περιφέρεια αναφέρουν ότι η 16χρονη δεν νοσεί με οξεία ηπατίτιδα. 

Η ανήλικη αντιμετωπίζεται ως «ύποπτο περιστατικό», ανέφεραν ιατρικές πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα, καθώς πληροί μέρος των συμπτωμάτων που έχουν σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Όμως, οι δείκτες του ήπατος δεν είναι «ποσοτικά επαρκείς» ώστε να μπορεί να εξαχθεί άμεσα συμπέρασμα.

Χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC) ανακοίνωσε ότι περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας έχουν καταγραφεί σε παιδιά σε όλο τον κόσμο. Αρχικά η έξαρση αναφέρθηκε στη Βρετανία αυτό τον μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες. 

Ανάμεσά τους είναι περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δήλωσε η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο ιός είναι ήδη στην Ελλάδα

«Κυκλοφορεί εκτεταμένα εδώ και δεκαετίες. Κατά 99% είναι ήδη στην Ελλάδα», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε ότι στη χώρα μας μπορεί να δούμε 10-20 περιστατικά. 

Τα περιστατικά που έχουν επιβεβαιωθεί ανά τον κόσμο «δεν έχουν σχέση μεταξύ τους» κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει ότι «πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό στον οποίο κάποια παιδιά έχουν, μάλλον, μία γενετική ευαισθησία. Δεν ξέρουμε, ακόμα, γιατί αντιδρούν κατά αυτόν τον τρόπο».

Όλα αυτά δείχνουν πως έχουμε να κάνουμε με μία «σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδομένου ιού» και πιθανότερος «ένοχος» φαίνεται πως είναι ο «αδενοϊός 41», συμπλήρωσε. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ