Μαγιορκίνης για οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Κατά 99% ο ιός βρίσκεται στην Ελλάδα

Μαγιορκίνης για οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Κατά 99% ο ιός βρίσκεται στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ενημέρωση σχετικά με τα συμπτώματα, την εξάπλωση αλλά και την πιθανότητα να έχουμε κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στη χώρα μας παρείχε ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, επεσήμανε πως «πρόκειται για μία φλεγμονή του ήπατος, η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα». «Αυτό που λέγανε παλιά η χρυσή» διευκρίνισε.

«Συνήθως», συμπλήρωσε, «κιτρινίζει το λευκό του ματιού, το παιδί έχει υψηλό πυρετό και αυτό χτυπάει καμπανάκι γιατί πρέπει το παιδί να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις».

Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί 10 περιπτώσεις παιδιών που έχουν χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος, αριθμός ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος, έκρινε ο επίκουρος καθηγητής.

Ενημέρωσε πως στην Ελλάδα δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά και χρειάζεται μεταφορά σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα του εξωτερικού. Έκανε, δε, λόγο για μία «πολύ περίπλοκη διαδικασία» και συμπλήρωσε πως το μόσχευμα λαμβάνεται από ζωντανό δότη και άρα δεν υπάρχει χρόνος αναμονής καθώς μπορεί να δοθεί από κάποιον από τους γονείς.

Τα περιστατικά που έχουν επιβεβαιωθεί «δεν έχουν σχέση μεταξύ τους» κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει ότι «πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό στον οποίο κάποια παιδιά έχουν, μάλλον, μία γενετική ευαισθησία. Δεν ξέρουμε, ακόμα, γιατί αντιδρούν κατά αυτόν τον τρόπο».

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως έχουμε να κάνουμε με μία «σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδομένου ιού» και πιθανότερος «ένοχος» φαίνεται πως είναι ο «αδενοϊός 41».

Ερωτώμενος για το εάν υπάρχει περίπτωση να δούμε κρούσματα σε παιδιά στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε πως «θεωρητικά ο ιός αυτός κυκλοφορεί στη ζωή μας χρόνια».

«Κυκλοφορεί εκτεταμένα εδώ και δεκαετίες. Κατά 99% είναι ήδη στην Ελλάδα» είπε και εκτίμησε πως μπορεί να δούμε 10-20 κρούσματα στη χώρα μας.  

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ