Άδοξα φοβούνται πως θα λήξει η σεζόν, οι επαγγελματίες στην εστίαση και τον τουρισμό, μετά και τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό.

 

Ο τζίρος των νυχτερινών κέντρων είναι κάτω από το 70% επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.

 

Μιλώντας στο ethnos.gr, ο Γ. Καββαθάς χαρακτηρίζει την απόφαση να ανοίγουν τα νυχτερινά κέντρα το απόγευμα προκειμένου να κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα ως «μία απέλπιδα κίνηση των συναδέλφων μήπως και σώσουν το καράβι.».

 

«Αλλά το καράβι δεν μπορεί να σωθεί όταν μπάζει από παντού» προσθέτει. «Δεν μπορούν να γεμίσουν τα κέντρα διασκέδασης στις 7 και 8 το απόγευμα. Είναι ώρες που ο κόσμος είτε θα είναι στο σούπερ μάρκετ, είτε θα επιστρέφει από την παραλία αν κάνει διακοπές.

 

Μετά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πλησιάζοντας προς το τέλος της περιόδου χάριτος εκτιμώ ότι πολλοί επαγγελματίες δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί μέσα σε αυτό το διάστημα. Πολύ φοβάμαι ότι το πρώτο πράγμα που θα γίνει θα είναι μια αναγκαστική στάση πληρωμών».

 

«Τα νέα μέτρα έρχονται ουσιαστικά να κλείσουν τα νυχτερινά καταστήματα καθώς ο τζίρος τους θα μειωθεί κατά ένα επιπλέον 20% πέραν του 50%» επισημαίνει.

 

Ανάλογη ανησυχία εκφράζει και ο πρόεδρος του σωματείου εστιατόρων Ρόδου Γιάννης Κλούβας, ο οποίος σημειώνει ότι ενδεχομένως το μέτρο αυτό να επεκταθεί. Προτείνει δε αντί για κλείσιμο των καταστημάτων, να λειτουργούν χωρίς μουσική μετά τις 12 τα μεσάνυχτα.

 

«Τώρα θα μεταφέρουμε 10.000 άτομα έξω από την παλιά πόλη της Ρόδου στις παραλίες και στις πλατείες με αλκοόλ που θα προμηθευτούν από μίνι μάρκετ και περίπτερα. Αυτούς ποιος θα τους διαλύσει από τους υπαίθριους χώρους;». Μέχρι στιγμής στη Ρόδο έχει ανοίξει το 80% των επιχειρήσεων, ωστόσο «το 70% χτυπάει μύγες». τόνισε χαρακτηριστικά.

 

«Με το 1/5 της τουριστικής κίνησης σε σχέση με πέρσι δεν θα βγει ο χειμώνας. Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα» σημειώνει ενώ αναφέρεται και στο υποχρεωτικό τεστ 72ωρών για όλους, παράγοντας ανασταλτικός για τον τουρισμό.

 

«Στην Φιλανδία το τεστ κοστίζει 200 ευρώ. Το αεροπορικό εισιτήριο για Ρόδο κάνει 50 ευρώ. Πως θα πληρώσει ένας νεαρός για να ρθει στο νησί για διακοπές ένα τεστ που είναι πιο ακριβό και από το εισιτήριο» αναρωτιέται.

 

Στις Κυκλάδες οι φόβοι εντοπίζονται σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα μέτρων λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας.

 

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος πρόεδρος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για όλα τα νησιά των Κυκλάδων, επισημαίνει ότι «Σε Πάρο, Μύκονο και Σαντορίνη είναι ολέθριο αυτό που έχει γίνει, με το κλείσιμο των καταστημάτων μετά τις 12 τα μεσάνυχτα.

 

Το προφίλ των επισκεπτών στα συγκεκριμένα κυκλαδίτικα νησιά είναι κυρίως μικρές ηλικίες και παιδιά που έχουν μάθει να λειτουργούν βράδυ. Είναι πολύ άσχημη εικόνα ερήμωσης το βράδυ. Και εκτός από το οικονομικό ζήτημα, μεγαλώνει και ο φόβος που ήδη υπάρχει στους κόλπους της κοινωνίας. Αυτό δεν βοηθάει τα νησιά».