«Καμπανάκι» Ζερεφού: Τεράστιος ο κίνδυνος πυρκαγιάς μετά τον καύσωνα - Επικίνδυνος ο Αύγουστος

«Καμπανάκι» Ζερεφού: Τεράστιος ο κίνδυνος πυρκαγιάς μετά τον καύσωνα - Επικίνδυνος ο Αύγουστος Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI
0

Τον κώδωνα του κινδύνου για πολύ μεγάλες πυρκαγιές μετά τον καύσωνα, όπως οι καταστροφικές φωτιές στην Ηλεία, έκρουσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός, απευθύνοντας έκκληση για μεγάλη προσοχή.
 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το πρόβλημα είναι ότι όταν με το καλό επανέλθει το σύστημα των ετησίων ανέμων, τέλος εβδομάδας, «τότε ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι τεράστιος, ακόμα πιο μεγάλος από αυτόν που ζούμε τώρα». Όπως εξήγησε μετά από έναν τέτοιο καύσωνα, όπως αυτόν που σαρώνει τη χώρα «είναι όλα πυρωμένα, αποξηραμένα έτοιμα να καούν. Το είδαμε το 2007 στην Ηλεία με τις τεράστιες πυρκαγιές που κινδύνεψε η αρχαία Ολυμπία, το είδαμε και το ’87 και το ‘58», σημείωσε.

Οι άνεμοι, διευκρίνισε ο κ. Ζερεφός, καθορίζουν πόσο γρήγορα θα διασπαρεί η πυρκαγιά και προς ποια κατεύθυνση θα πάει, χαρακτηρίζονται επικίνδυνες τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου. «Δεν πρέπει να πούμε ''ουφ πέρασε ο καύσωνας''» προειδοποίησε ο καθηγητής.

Θα έχουμε συχνότερες ακραίες βροχοπτώσεις

Παράλληλα, ο κ. Ζερεφός αναφερόμενος σε συμπεράσματα μελετών για τα ακραία φαινόμενα, δήλωσε ότι θα είναι όλο και συχνότερα στο μέλλον. «Το πιο σοβαρό είναι πως περιμένουμε συχνότερες ακραίες βροχοπτώσεις, σημείωσε, προσθέτοντας πως ειδικά για τις υψηλές θερμοκρασίες «είμαστε σε μία φάση που έχουμε κάθε 5 με κάθε 10 χρόνια καύσωνα. Σκεφτείτε να έχουμε κάθε χρόνο τέτοιους καύσωνες μετά το 2050 με 2060».

«Τα περιθώρια έχουν στενέψει πάρα πολύ»

Ερωτηθείς αν αυτός ο μεγάλος καύσωνας που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες μπορεί να χαρακτηριστεί ακραίος ή αν πρόκειται για κανόνα, απάντησε: «Όταν φτάσουμε στο σημείο το ακραίο να γίνει σύνηθες, το έχω πει πολλές φορές, τότε δεν θα μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι» εξηγώντας πως σε αυτή την περίπτωση «θα έχουμε μπει σε μία νέα κατάσταση, την κατάσταση της θερμόπληκτης γης που ό,τι και να κάνουμε αυτή θα εξελίσσεται ανεξάρτητα από τα όποια μέτρα».

Ευτυχώς, διευκρίνισε ο καθηγητής, δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο δεν θα υπάρξει επιστροφή. «Όμως ακόμα έχουμε περιθώριο να το αποφύγουμε αυτό, μολονότι τα περιθώρια έχουν στενέψει πάρα πολύ. Διότι πρέπει μέχρι το 2030 να έχουμε μια πολύ σημαντική μείωση των εκπομπών του αερίων του θερμοκηπίου δηλαδή του αποτυπώματος άνθρακα στο σύνολο του πλανήτη και  μέχρι το 2050 πρέπει να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα και να πάμε σε νέες πηγές ενεργείας».

Τρίτος καύσωνας στον Ιούλιο, τόσο μεγάλος, δεν είναι φυσιολογικό, τόνισε ο κ. Ζερεφός. Διευκρίνισε ότι στο παρελθόν έχουμε δει καύσωνες το ‘58, το ‘63, το ‘87 το 2007 το 2017 και τώρα. Αυτός είναι ίσως όχι ο μεγαλύτερος, αλλά με τη μεγαλύτερη διάρκεια.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ