Φωτιές: Με 60 χλμ/ώρα κινήθηκε ο καπνός από Εύβοια- Πώς τα σωματίδια αυξάνουν την πιθανότητα κρουσμάτων

Φωτιές: Με 60 χλμ/ώρα κινήθηκε ο καπνός από Εύβοια- Πώς τα σωματίδια αυξάνουν την πιθανότητα κρουσμάτων Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Με μεγάλη ταχύτητα ταξιδεύει ο καπνός από τις πυρκαγιές που μαίνονται στη Νότια Εύβοια, λόγω των ενισχυμένων βορείων ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο.

Οι περιβαλλοντικοί δορυφόροι Suomi NPP και Aqua, χάρη στις ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή, κατέγραψαν εικόνες στις οποίες φαίνεται καθαρά η πορεία του καπνού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, ο καπνός έφτασε μέσα σε 40 περίπου λεπτά από το ύψος των Πεταλιών Ευβοίας στο Σούνιο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η απόσταση αυτή είναι περίπου 40 χιλιόμετρα, προκύπτει ότι ο καπνός παρασυρόμενος από το ισχυρό βόρειο ρεύμα στην περιοχή, κινήθηκε με μέση ταχύτητα 60 χλμ/ώρα περίπου.

Φωτιές: Με 60 χλμ/ώρα κινήθηκε ο καπνός από Εύβοια- Πώς τα μικροσωματίδια αυξάνουν την πιθανότητα κρουσμάτων Facebook Twitter
Oι εικόνες των δύο δορυφόρων όπου φαίνεται ο καπνός κατά τις δύο χρονικές στιγμές.

Τα αυξημένα μικροσωματίδια από τις πυρκαγιές αυξάνουν την πιθανότητα κρουσμάτων σοβαρής Covid-19

Η αύξηση στα αιωρούμενα και εισπνεόμενα μικροσωματίδια ΡΜ2.5 (έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) λόγω των πολλών πυρκαγιών σχετίζονται με αύξηση στα περιστατικά βαριάς Covid-19 και θανάτου στις περισσότερο πυρόπληκτες περιοχές, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη στις περιοχές που επλήγησαν πολύ από πυρκαγιές, οι άνθρωποι οπωσδήποτε να εμβολιαστούν και να φοράνε μάσκα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη καθηγήτρια βιοστατιστικής Φραντσέσκα Ντομίνιτσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances, ανέλυσαν στοιχεία για το 2020 από 92 κομητείες σε τρεις πολιτείες των ΗΠΑ (Καλιφόρνια, Ουάσιγκτον και Όρεγκον), όπου είχαν υπάρξει μεγάλες δασικές πυρκαγιές.

Διαπιστώθηκε μια αύξηση στα βαριά και θανατηφόρα περιστατικά λοίμωξης από κορvνοϊό έως ένα μήνα μετά την έκθεση στα αυξημένα μικροσωματίδια.

Προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει γενικότερα τη βραχυπρόθεσμη έκθεση στα μικροσκοπικά σωματίδια ΡΜ2,5 -που είναι αόρατα με γυμνό μάτι- με αυξημένο κίνδυνο Covid-19, π.χ. λόγω ρύπανσης του αέρα. Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ειδικότερα οι πυρκαγιές, που μπορεί να επιδεινώσουν την ποιότητα του αέρα, μπορεί επίσης να επιβαρύνουν την πανδημία.

«Βρήκαμε ενδείξεις στη μελέτη μας ότι η κλιματική αλλαγή, που αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των δασικών πυρκαγιών, μαζί με την πανδημία, αποτελούν ένα καταστροφικό συνδυασμό», δήλωσε η Ντομένιτσι.

Τα σωματίδια ΡΜ2,5 έχουν «ενοχοποιηθεί» κατά καιρούς για σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλες παθήσεις.

Η αυξημένη παρουσία τους, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για Covid-19.

Η νέα έρευνα συμπέρανε ότι οι πυρκαγιές, που αυξάνουν τα μικροσωματίδια, μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα της εν λόγω λοίμωξης. Βρήκε ότι σε ορισμένες πυρόπληκτες περιοχές στις ΗΠΑ μια αύξηση των μικροσωματιδίων κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα κάθε μέρα επί τέσσερις εβδομάδες σχετιζόταν με μια αύξηση κατά 12% των περιστατικών Covid-19 και με μια μέση αύξηση κατά 8% των θανάτων εξαιτίας της νόσου. Οι περιοχές όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση στα σωματίδια λόγω των πυρκαγιών, ήσαν επίσης εκείνες με τη μεγαλύτερη αύξηση στους θανάτους από Covid-19 στη συνέχεια.

«Το νούμερο ένα πράγμα στις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές, είναι οι άνθρωποι οπωσδήποτε να εμβολιαστούν και να φοράνε μάσκα», τόνισε η δρ Ντομίνιτσι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ