Φλαμίνγκο στο Ναύπλιο: Κάνουν βόλτα και «παραθερίζουν» στην παραλία

Φλαμίνγκο στο Ναύπλιο: Facebook Twitter
Φλαμίνγκο στο Ναύπλιο/ Eurokinissi
0

Εντυπωσιάζουν οι φωτογραφίες με τα φλαμίνγκο που κάνουν βόλτα και «παραθερίζουν» στην παραλία στο Ναύπλιο.

Το πρακτορείο Eurokinissi δημοσίευσε φωτογραφίες με τα πανέμορφα φλαμίνγκο που πήγαν, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, για να ξεκουραστούν και να τραφούν στον υδροβιότοπο μεταξύ Ναυπλίου και Νέας Κίου στην Αργολίδα. Τα φλαμίνγκο είναι οικεία πουλιά. Ο μακρύς κυρτός τους λαιμός, τα μακριά τους πόδια και το ροζ τους χρώμα κάνει τα πουλιά αυτά εντυπωσιακά.

Φλαμίνγκο στο Ναύπλιο: Κάνουν βόλτα και «παραθερίζουν» στην παραλία Facebook Twitter
Φλαμίνγκο στο Ναύπλιο: Κάνουν βόλτα και «παραθερίζουν» στην παραλία Facebook Twitter
Φλαμίνγκο στο Ναύπλιο: Κάνουν βόλτα και «παραθερίζουν» στην παραλία Facebook Twitter
Φλαμίνγκο στο Ναύπλιο: Κάνουν βόλτα και «παραθερίζουν» στην παραλία Facebook Twitter
Φλαμίνγκο στο Ναύπλιο: Κάνουν βόλτα και «παραθερίζουν» στην παραλία Facebook Twitter
Φλαμίνγκο στο Ναύπλιο: Κάνουν βόλτα και «παραθερίζουν» στην παραλία Facebook Twitter
Φλαμίνγκο στο Ναύπλιο: Κάνουν βόλτα και «παραθερίζουν» στην παραλία Facebook Twitter

Τα φλαμίνγκο ή φοινικόπτερα είναι πτηνά του γένους των φοινικόπτερων. Είναι πουλί που συναντάται σε όλο τον κόσμο και έχει χαρακτηριστικό ροζ φτέρωμα. Είναι ψηλόλιγνο με λεπτά πόδια και γαμψή μύτη. Το όνομα φλαμίνγκο προέρχεται από τη λέξη «flamengo», που σημαίνει «αυτός που έχει το χρώμα της φλόγας». Επίσης, παρόμοιο νόημα έχει και η ελληνική λέξη «φοινικόπτερος» που σημαίνει «αυτός που έχει φτερά στο κόκκινο χρώμα του αίματος».

Φλαμίνγκο: Γιατί στέκονται στο ένα πόδι

Τα φλαμίνγκο τρέφονται κυρίως με γαρίδες, άλγες, και υδρόβια φυτά. Τα φτερά τους διαθέτουν διάφορες αποχρώσεις του πορτοκαλί και του ροζ χρώματος. Αυτό οφείλεται στις χρωστικές των τροφών που καταναλώνουν, οι οποίες περιέχουν καροτενοειδείς χρωστικές. Ωστόσο, υπάρχει ένα εξαιρετικά σπάνιο φλαμίνγκο χρώματος μαύρου, το οποίο εθεάθη σε Περιβαλλοντικό Κέντρο της Κύπρου. Η εξαίρεση αυτή φαίνεται να οφείλεται στην απορρόφηση υπερβολικής ποσότητας μελανίνης από την τροφή που καταναλώνει το συγκεκριμένο φλαμίνγκο.

Τα φλαμίνγκο συχνά στέκονται στο ένα πόδι, ενώ το άλλο είναι μαζεμένο κάτω από το σώμα τους. Η αιτία αυτής της συμπεριφοράς δεν είναι πλήρως κατανοητή. Μία θεωρία είναι ότι με το να στέκονται στο ένα πόδι εξοικονομούν περισσότερη σωματική θερμότητα, δεδομένου ότι ξοδεύουν αρκετό χρόνο μέσα στο κρύο νερό. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά συμβαίνει και στο ζεστό νερό, και παρατηρείται στα πουλιά που τυπικά δεν στέκονται στο νερό.

Μία εναλλακτική θεωρία είναι ότι με το στήσιμο στο ένα πόδι μειώνεται η ενέργεια που πρέπει να καταναλωθεί για την παραγωγή μυικής προσπάθειας ώστε το πουλί να σταθεί και να ισορροπήσει στο ένα πόδι. Μία έρευνα σε σορούς φλαμίνγκο έδειξε ότι η στάση στο ένα πόδι μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καμία μυική δραστηριότητα, ενώ τα ζώντα φλαμίνγκο επιδεικνύουν σημαντικά μικρότερη κίνηση στην μονόποδη στάση. Εκτός από το ότι στέκονται στο νερό, τα φλαμίνγκο μπορούν να πατήσουν με τα μεμβρανωτά τους πόδια στη λάσπη, για να φέρουν στην επιφάνεια το φαγητό που βρίσκεται στον πάτο.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΤΩΣΗ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ελλάδα / Ηλιούπολη: Κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στο σχολείο των δύο μαθητριών

Το υπουργείο τόνισε ότι προτεραιότητα είναι «η προστασία της ψυχικής υγείας των μαθητών/τριών, των οικογενειών τους και η στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας»
THE LIFO TEAM
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΠΤΩΣΗ

Ελλάδα / Ηλιούπολη: Νέες πληροφορίες για το σημείωμα του ενός από τα δύο κορίτσια που έπεσαν από την ταράτσα

Η αναφορά στις Πανελλήνιες και όσα έχουν γίνει μέχρι ώρας γνωστά για την υπόθεση - «Ήταν μόνη της», περιγράφουν συνομήλικα κορίτσια για τη μία από τις δύο 16χρονες
THE LIFO TEAM
Επεισόδια στο ΑΠΘ: Η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών - «Η σημερινή επίθεση προσβάλλει την ίδια μας την υπόσταση»

Ελλάδα / Επεισόδια στο ΑΠΘ: Η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών - «Η σημερινή επίθεση προσβάλλει την ίδια μας την υπόσταση»

Οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν άμεσα την εφαρμογή του νόμου, μετά το επεισόδιο στην Πολυτεχνική Σχολή, στη Νομική Σχολή και στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών
THE LIFO TEAM