Eurovision 2023: Αλλάζει ο τρόπος επιλογής του τραγουδιού για την ελληνική συμμετοχή

Eurovision 2023: Αλλάζει ο τρόπος επιλογής του τραγουδιού για την ελληνική συμμετοχή Facebook Twitter
Φωτ.: ERT
0

Αλλάζει ο τρόπος επιλογής του τραγουδιού ενώ ενισχύεται ο ρόλος του κοινού στην φετινή Eurovision όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας.

Ο δημοσιογράφος βρέθηκε καλεσμένος στο Στούντιο 4 και επιβεβαίωσε ότι συζητείται μία πρόταση, σύμφωνα με την οποία πιθανότατα θα έχει λόγο και το κοινό στην επιλογή του επόμενου τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την χώρα.

«Είμαστε προ της λήψεως μιας απόφασης που νομίζω είναι στη σωστή κατεύθυνση», είπε ερωτώμενος σχετικά ο πρόεδρος της ΕΡΤ.

«Η ΕΡΤ έχει μία 7μελή επιτροπή που κάνει το αρχικό ξεκαθάρισμα των τραγουδιών. Φέτος είχαμε 106 που κατατέθηκαν εκ των οποίων, τα 30 είναι αυτά που πληρούσαν τις προδιαγραφές.

»Είμαστε προς της ανακοίνωσης να μετέχει και το κοινό στη διαδικασία της επιλογής» όπως είπε. 

«Αυτό», συνέχισε, «μπορεί να γίνει κάνοντας μία ανοιχτή πρόσκληση τηλεθεατών, προφανώς θα θέσουν συμμετοχή αυτοί που ενδιαφέροντα για την Eurovision.

»Σκεφτόμαστε να φτιάξουμε μία διευρυμένη επιτροπή πολιτών, που θα έρθουν στην Αγία Παρασκευή και θα φορέσουν ακουστικά, θα ακούσουν τα υποψήφια τραγούδια και η δική τους ψήφος θα μετρήσει όσο ακριβώς έβαλε και η EBU τώρα.

»Ουσιαστικά η EBU ακύρωσε τις συμμετοχές των επιτροπών στους προημιτελικούς. Θα ψηφίσει μόνο κοινό. Στον τελικό η συμμετοχή της επιτροπής θα είναι 49,4% και του κοινού 50,6%. Αυτό θα κάνουμε και μεις» όπως διευκρίνισε.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «Δεν είναι εθνικός τελικός αυτό που περιγράφω. Είναι μια συμμετοχή ενός αρκετά μεγάλου αριθμού. Θα είναι ένας μεγάλος αντιπροσωπευτικός αριθμός, σίγουρα πάνω από 50. Θα γίνει κλήρωση που θα την βιντεοσκοπήσουμε. Η επιτροπή θα έχει μία ηλικιακή κατανομή για να έχει από όλες τις ηλικίες, φυσικά σε μεγαλύτερο ποσοστό νεότεροι».

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει μάλλον η πρόσκληση, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΡΤ ενώ επισήμανε ότι δεν θα μετέχει κανείς εκπρόσωπος και εργαζόμενος της ΕΡΤ.

Με πληροφορίες της ΕΡΤ

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Πολιτισμός / Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Στο Venezuelan Youth, η Silvana Trevale φωτογραφίζει παιδιά και εφήβους στη Βενεζουέλα μακριά από τα συνηθισμένα κλισέ της κρίσης: μέσα στην ομορφιά, την αγωνία, την πρόωρη ενηλικίωση και την επιθυμία μιας γενιάς να μη χαθεί.
THE LIFO TEAM
Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Πολιτισμός / Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο House of Nisaba του Moderna Museet, ο Soufiane Ababri επιστρέφει στο προσκήνιο με μια ζωγραφική φτιαγμένη από κρεβάτια, χρωματιστά μολύβια, queer σώματα, ανδρική ευαλωτότητα και μετα-αποικιακή μνήμη.
THE LIFO TEAM
Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Πολιτισμός / Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Στο νέο μυθιστόρημα της Meena Kandasamy, μια γυναίκα βλέπει το πρόσωπό της να κυκλοφορεί σε ένα ψεύτικο sex tape. Το Fieldwork as a Sex Object μιλά για deepfakes, online διαπόμπευση και τη μισογυνική βία της ψηφιακής εποχής.
THE LIFO TEAM
Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Πολιτισμός / Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Ο Γουίλεμ Νταφόε συμμετέχει στις 24 Ιουνίου, στο SNF Nostos 2026, σε σκηνική ανάγνωση του «Εχθρού του Λαού» του Ίψεν, ενός έργου για την αλήθεια που γίνεται απειλή όταν συγκρούεται με την εξουσία, το χρήμα και την κοινή γνώμη.
THE LIFO TEAM
Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Πολιτισμός / Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Με αφορμή την επανακυκλοφορία σπάνιων εικόνων από τη φωτογράφηση της Vogue στη Villa Ponti, ξανανοίγει η ιστορία της εντυπωσιακής συλλογής έργων του Φράνσις Μπέικον που είχαν η Σοφία Λόρεν και ο Κάρλο Πόντι: ένα σπίτι όπου το ιταλικό glamour, η οικογένεια, η αγορά τέχνης και τα παραμορφωμένα σώματα του Μπέικον έζησαν για λίγο μαζί.
THE LIFO TEAM
Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Πολιτισμός / Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Ύστερα από 40 χρόνια ερευνών, καθυστερήσεων και ανατροπών, το ιδιωτικό υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ άνοιξε ξανά στο Παλάτι των Βερσαλλιών, ανακατασκευασμένο σχεδόν από το μηδέν.
THE LIFO TEAM
Ποιος είναι ο Panayotis Pascot, ο Γάλλος κωμικός με το ελληνικό όνομα που γεμίζει θέατρα;

Πολιτισμός / Ποιος είναι ο Panayotis Pascot, ο Γάλλος κωμικός με το ελληνικό όνομα που γεμίζει θέατρα;

Στα 27 του, ο Panayotis Pascot γεμίζει θέατρα στη Γαλλία, έχει γράψει best seller για την κατάθλιψη, την οικογένεια και την ομοφυλοφιλία του, και ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του one-man show στην Όπερα Γκαρνιέ.
THE LIFO TEAM
Ο σκηνοθέτης του Cinema Paradiso τιμάται στην Ταορμίνα για τον «βασιλιά του κασμίρ»

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του Cinema Paradiso τιμάται στην Ταορμίνα για τον «βασιλιά του κασμίρ»

Από το Cinema Paradiso στον «βασιλιά του κασμίρ»: ο Τζουζέπε Τορνατόρε τιμάται στην Ταορμίνα για την ταινία του πάνω στον Μπρουνέλο Κουτσινέλι και τον ιταλικό μύθο της πολυτέλειας με ανθρώπινο πρόσωπο.
THE LIFO TEAM