Ενδοοικογενειακή βία: 5.140 υποθέσεις το πρώτο 6μηνο του 2022 στην Ελλάδα

Ενδοοικογενειακή βία: 5.140 υποθέσεις το πρώτο 6μηνο του 2022 στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και στις δράσεις της αστυνομίας για την αντιμετώπιση τους, με αφορμή τις τελευταίες γυναικοκτονίες αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη,Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σε συνέντευξή του στο MEGA, έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην χώρα με τον αριθμό των περιπτώσεων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αρχές να αγγίζει τις 5.140 μόνο το πρώτο 6μηνο του 2022, όπως είπε.

Διευκρίνισε δε, ότι ο αριθμός αυτός δεν αφορά απλές τηλεφωνικές καταγγελίες αλλά υποθέσεις, για τις οποίες έχουν σχηματιστεί δικογραφίες, έχουν γίνει μηνύσεις.

Χαρακτήρισε επίσης την ενδοοικογενειακή βία «σύνθετο πρόβλημα που δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση».

Επισήμανε, ότι για όλες τις υποθέσεις που καταγγέλλονται σχηματίζονται δικογραφίες ενώ σημείωσε πως από τον Οκτώβριο του 2021, έχουν συσταθεί και λειτουργούν 6 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, 5 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη, ενώ 1200 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για τη διαχείριση αυτών των υποθέσεων.

«Εάν κάποιος φτάσει στην Αστυνομία είναι υποχρεωτικό, σχηματίζεται δικογραφία και η υπόθεση πηγαίνει στη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας, διότι τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας είναι αυτεπάγγελτα, δηλαδή μηνύσεις γίνονται κατευθείαν», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Η γυναικοκτονία της Ζακύνθου

Αναφερόμενος στην πρόσφατη περίπτωση της γυναικοκτονίας στην Ζάκυνθο, έδωσε αναλυτικές πληροφορίες, τόσο για τις ενέργειες της Αστυνομίας, που είχε συλλάβει τον δράστη κα τον περασμένο Ιούνιο, όσο και για τις ενέργειες του εισαγγελέα, που είχε ορίσει τακτική δικάσιμο και στην συνέχεια τον άφησε ελεύθερο με τον όρο να μην μπορεί να πλησιάσει την σύζυγο του σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων.

Είπε χαρακτηριστικά πως «Στη συγκλονιστική λοιπόν περίπτωση της Ζακύνθου, με την οποία ασχοληθήκαμε πολύ ξεχωριστά για να δούμε εάν και τι θα μπορούσε να κάνει παραπάνω η Ελληνική Αστυνομία, ο δολοφόνος είχε συλληφθεί κατόπιν καταγγελίας της γυναίκας, που δυστυχώς υπήρξε το θύμα της δολοφονίας, στις 18 Ιουνίου αυτού του χρόνου.

»Η Ελληνική Αστυνομία τον είχε συλλάβει τον οδήγησε στη Δικαιοσύνη, τον οδήγησε στον εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας ασχολήθηκε με την υπόθεση, τον κράτησε, έβγαλε τα συμπεράσματα του και αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος με ρητή δικάσιμο για το Φεβρουάριο του 2023, με τον περιοριστικό όρο ότι ο άνθρωπος αυτός να μην μπορεί να πλησιάσει τη σύζυγό του, τη γυναίκα του σε απόσταση μικρότερη από τα 100 μέτρα.

»Αυτός είναι ένας άνεργος οικοδόμος, η γυναίκα του φαίνεται ότι στην πορεία τον λυπήθηκε και ξαναήρθε στο σπίτι. Η γυναίκα είχε δώσει τη δυνατότητα δυστυχώς σε αυτόν τον άνθρωπο να ξαναβρεθεί δίπλα της και να ξαναεκδηλώσει τις άθλιες επιθετικές και βίαιες συμπεριφορές του.

»Το βράδυ της 31ης Ιουλίου πήγε η ίδια στο Αστυνομικό Τμήμα, με τη παρότρυνση απ' ότι φαίνεται, κάποιας φίλης και των παιδιών της, και κατήγγειλε πλέον τα περιστατικά. Ανέφερε ότι ο άνδρας της έχει φύγει από την οικία, γιατί η αστυνομία ρώτησε που βρίσκεται για να πάει να τον συλλάβει κατευθείαν.

»Δυστυχώς η εικόνα που δόθηκε είναι ότι δεν είναι στο σπίτι, ζήτησε να φύγει για να επιστρέψει στα παιδιά της, γιατί μιλάμε για ανήλικα παιδιά, και επέστρεψε στο σπίτι. Ας υποθέσουμε ότι τη συνόδευε κάποιος στο σπίτι της.

»Αυτός δεν ήταν στο σπίτι, πήγε εκ των υστέρων στο σπίτι. Ο άνθρωπος αυτός είχε αποφασίσει να τη δολοφονήσει, η μόνη λύση στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν σε καμία των περιπτώσεων αυτοί οι δύο άνθρωποι να μη ξαναβρίσκονταν στο ίδιο σπίτι, να προστατευτεί, να βρεθεί σε κάποια δομή, να ζητήσει άλλου είδους συμβουλές» είπε μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/Mega

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ