Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησης πολιτών τρίτων χωρών στη δυτική Ελλάδα

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησης πολιτών τρίτων χωρών στη δυτική Ελλάδα Facebook Twitter
(φώτο αρχείου) Menelaos Michalatos/ SOOC
0

Πλήρως ακατάλληλες εγκαταστάσεις κράτησης πολιτών τρίτων χωρών στην Ηγουμενίτσα και την Πάτρα, με συνωστισμό, άθλιες συνθήκες υγιεινής και σχεδόν ανύπαρκτη δυνατότητα προαυλισμού, καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, οι συνθήκες αυτές έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ψυχολογική κατάσταση των κρατουμένων, ενώ υπογραμμίζει ότι οι εγκαταστάσεις είναι υπολειπόμενες, κατά πολύ, των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων.

Το ΕΣΠ, στο πλαίσιο παροχής δωρεάν νομικής συνδρομής σε διοικητικά κρατούμενους πολίτες τρίτων χωρών που χρήζουν διεθνούς προστασίας, επισκέφθηκε στις 13 Οκτωβρίου τους χώρους κράτησης του Λιμενικού Σώματος στην Ηγουμενίτσα και τα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, στην Πάτρα.

Όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση, στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, την ημέρα της επίσκεψης δικηγόρων και διερμηνέων του ΕΣΠ, παρέμεναν υπό κράτηση περίπου 30 πολίτες τρίτων χωρών «σε συνθήκες συνωστισμού. Ο χώρος κράτησης των ανδρών είχε ελάχιστη πρόσβαση σε φυσικό φωτισμό και αερισμό, ενώ υπήρχαν περίπου δέκα κρεβάτια, χωρίς μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται ανά δύο και σε βάρδιες».

Εξάλλου, «οι κρατούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προαυλιστούν, καθώς δεν υπάρχει σχετικός χώρος».

Αντίστοιχες περιγράφονται και οι συνθήκες στα κρατητήρια του Λιμενικού στην Ηγουμενίτσα. Ο χώρος όπου κρατούνταν οι άντρες, «δεν είχε παράθυρα και η μοναδική δίοδος φυσικού φωτισμού και καθαρού αέρα ήταν η μικρή είσοδος του χώρου». Επίσης, δεν υπήρχαν κρεβάτια, παρά μόνο ορισμένοι πάγκοι, «με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να κοιμούνται στο πάτωμα σε βρώμικες κουβέρτες».

Οι κρατούμενοι δικαιούνται ένα μπουκάλι νερό ημερησίως, ενώ ο προαυλισμός τους «γίνεται μόνο μια φορά την εβδομάδα, καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό φύλαξης».

Το ΕΣΠ καλεί τις ελληνικές αρχές να θέσουν τέλος στην πρακτική της κράτησης σε αστυνομικά τμήματα και κρατητήρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Καρυστιανού: Ανοιχτή επιστολή σε Μητσοτάκη με δύο ερωτήματα για τα Τέμπη: Εάν δεν απαντήσετε, υποβάλετε την παραίτησή σας

Ελλάδα / Μαρία Καρυστιανού: Ανοιχτή επιστολή σε Μητσοτάκη με δύο ερωτήματα για τα Τέμπη: Εάν δεν απαντήσετε, υποβάλετε την παραίτησή σας

Τι αναφέρει η Μαρία Καρυστιανού στην επιστολή της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη που κοινοποιήθηκε και στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου
NEWSROOM