Έκκληση στους υγειονομικούς που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να το ξανασκεφτούν, έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στις νέες κλίνες ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου ΚΑΤ, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ο πρωθυπουργός εκ μέρους όλων των Ελληνίδων, των Ελλήνων και των εργαζομένων στο ΕΣΥ ευχαρίστησε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον πρόεδρο Ανδρέα Δρακόπουλο.
«Θέλω να επαναλάβω πόσο σημαντικό είναι εσείς οι υγειονομικοί να δίνετε πρώτοι το παράδειγμα του εμβολιασμού. Γνωρίζουμε υπεράνω οποιασδήποτε αμφιβολίας ότι τα εμβόλια που εγκρίνονται είναι ασφαλή πάνω απ' όλα και αποτελεσματικά. Αποτελεσματικά ως προς τη δραστική μείωση της πιθανότητας να ασθενήσει κανείς και ως προς την ηπιότητα της νόσου στην απευκταία περίπτωση που κάποιος που έχει εμβολιαστεί τελικά αρρωστήσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Είναι πολύ σημαντικό εσείς, πάνω από όλα, να δίνετε το σωστό παράδειγμα. Η Πολιτεία δεν μπορεί σε αυτή την περίπτωση να δράσει κατασταλτικά και ούτε θα ήταν σωστό. Θέλω να επικαλεστώ την κοινή λογική των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ταγμένοι στην υπηρεσία να προστατεύουν το πιο πολύτιμο αγαθό, την ανθρώπινη υγεία. Τώρα που έχουμε περισσότερα δεδομένα, παρακαλώ αυτούς, οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν, να το ξανασκεφτούν σοβαρά. Και ζητώ από εσάς που στην πλειοψηφία σας έχετε εμβολιαστεί, να μιλήσετε στους συναδέλφους σας και να εξηγήσετε γιατί αυτή είναι η σωστή επιλογή για να προστατεύσετε τους εαυτούς σας και τους ανθρώπους που περιθάλπουν σε καθημερινή βάση».
«Για ακόμα μία φορά, όταν η ελληνική Πολιτεία χρειάστηκε στήριξη, το ίδρυμα προσέτρεξε»
«Για ακόμα μία φορά, όταν η ελληνική Πολιτεία χρειάστηκε στήριξη, το ίδρυμα προσέτρεξε και υποστήριξε την κατασκευή μόνιμων κρεβατιών ΜΕΘ σε πολλά νοσοκομεία», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως στο ΚΑΤ δημιουργήθηκε μια υποδειγματική, υπερσύγχρονη ΜΕΘ με 30 κρεβάτια και πως αυτό είναι μικρό μέρος της συνολικής δωρεάς που κάνει το ίδρυμα.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο στόχος που τέθηκε εξαρχής και αποτελεί προσωπική του δέσμευση, εντός ενός έτους η χώρα να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα κρεβάτια εντατικής θεραπείας ως ποσοστό του πληθυσμού, θα επιτευχθεί. 'Όχι μόνο - όπως είπε - για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία -σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο- αλλά και για την επόμενη ημέρα.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η πανδημία αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνουμε όσα δεν είχαμε κάνει πολλά χρόνια προσθέτοντας πως δεν εξαιρεί κανέναν από αυτή την αυτοκριτική.
«Να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, να το μετατρέψουμε σε ένα νέο ΕΣΥ, σε υποδομές και ανθρώπους, να προσλάβουμε παραπάνω προσωπικό, να ανταμείψουμε και να εκπαιδεύσουμε καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό και κάθε Έλληνας να αισθάνεται ασφαλής όταν πρόκειται για την υγεία του», υπογράμμισε.
Επισήμανε, παράλληλα, ότι ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις και πως όλοι προσέτρεξαν στο ΕΣΥ για να αντιμετωπίσουν τα πιο βαριά περιστατικά. «Το ΕΣΥ, παρά την πίεση, ανταπεξήλθε. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζόμενους», συνέχισε ο πρωθυπουργός ενώ υπογράμμισε πως το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εκτός από την υποστήριξη σε υποδομές, έχει ενισχύσει και οικονομικά εκείνους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης του κορωνοϊού.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
«Η υγεία είναι ένα αναγκαίο αγαθό για όλους τους ανθρώπους. Αυτό μας υπενθύμισε με τον πιο σκληρό τρόπο η πανδημία που όλος ο πλανήτης βίωσε τον προηγούμενο χρόνο και συνεχίζει, δυστυχώς, να βιώνει και σήμερα. Χτίζοντας πάνω στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είμαστε παρόντες και προσπαθούμε, στο μέτρο του δυνατού, να υποστηρίζουμε την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είτε πρόκειται για τη δωρεά μας για τη δημιουργία χώρων για την προσθήκη 175 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ σε 15 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είτε για την Πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την Υγεία, ύψους άνω των Euro400 εκατομμυρίων, για τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης. Γιατί ακόμη και αν η υγεία δεν είναι δεδομένη για κανέναν, η πρόσβαση στην υγεία πρέπει να είναι δεδομένη για όλους», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό ευχαριστώντας τους για τις καλές υπηρεσίες που προσφέρουν.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη δωρεά ύψους 16,5 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία περιλαμβάνει και ένα πενταετές πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ, είναι μέρος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοίνωσε το ΙΣΝ τον Απρίλιο του 2020, ανταποκρινόμενο στις σοβαρές προκλήσεις που έθεσε σε ολόκληρο τον πλανήτη η πανδημία.
Μέχρι στιγμής, το ΙΣΝ έχει διαθέσει 176 δωρεές συνολικού ύψους 79,9 εκατομμυρίων ευρώ σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Στην Ελλάδα, έχουν διατεθεί παραπάνω από 32,2 εκατομμύρια ευρώ που στοχεύουν στην ενίσχυση των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, και στην καταπολέμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την παρούσα δωρεά, το νοσοκομείο ΚΑΤ διέθεσε περίπου 1.700 τ.μ σε ένα χώρο που μέχρι πρότινος παρέμενε αναξιοποίητος λόγω σύνθετων τεχνικών προβλημάτων τα οποία και αντιμετωπίστηκαν στα πλαίσια του έργου. Έτσι, στον συγκεκριμένο χώρο θα λειτουργήσουν σταδιακά 30 νέες κλίνες ΜΕΘ οι οποίες θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες -28- κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου. Αναλυτικότερα, η νέα μονάδα περιλαμβάνει 22 κλίνες ΜΕΘ, 8 κλίνες μόνωσης ΜΕΘ, γραφεία ιατρών, αίθουσα σεμιναρίων, χώρο ανάπαυσης προσωπικού καθώς και χώρο ενημέρωσης συγγενών.
Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που εξοπλίζει τη μονάδα προέρχεται κυρίως από δωρεές κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και προμήθειας του ελληνικού δημοσίου. Είναι τελευταίας τεχνολογίας παρέχοντας στους ασθενείς την καλύτερη δυνατή περίθαλψη. Ακόμη, εκτός από την ανακαίνιση του χώρου που θα λειτουργήσουν οι νέες ΜΕΘ, πραγματοποιήθηκαν επιπλέον εργασίες όπως αντιπλημμυρικά έργα και έργα βελτίωσης των υποδομών του νοσοκομείου. Η εκτέλεση των εργασιών πραγματοποιήθηκε σε πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα.
Το προσωπικό που θα εξοπλίσει τη συγκεκριμένη μονάδα προέρχεται από την ενίσχυση που έχει πραγματοποιηθεί στο ΕΣΥ, το προσωπικό του οποίου πριν την πανδημία ήταν περίπου 88.500 άτομα και σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000 άτομα. Προσωπικό το οποίο εκπαιδεύεται και καταρτίζεται συνεχώς. Η αύξηση των κλινών ΜΕΘ θωρακίζει περαιτέρω το ΕΣΥ και ταυτόχρονα αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την προστασία της δημόσιας υγείας.