Στην αρχική διαπίστωση ότι η διασπορά του κορωνοϊού στο γηροκομείο στον Αγ. Παντελεήμονα οφείλεται σε εργαζόμενο της μονάδας, κατέληξαν οι επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, έπειτα από επιτόπιο έλεγχο.

 

Οι επιθεωρητές έκαναν έλεγχο στον οίκο ευγηρίας και προχώρησαν στη συλλογή και καταγραφή στοιχείων μέσω της έγγραφης εξέτασης προσώπων, της επιτόπιας παρατήρησης και αυτοψίας.

 

Υπάρχουν ευρήματα που οδηγούν στην αρχική διαπίστωση ότι η διασπορά οφείλεται στην παροχή εργασίας από εργαζόμενο ο οποίος δεν έπρεπε να προσέρχεται προς εργασία και ο οποίος φέρεται να έχει παραιτηθεί και αποχωρήσει από την επιχείρηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

Επίσης, καταγράφηκε η παράτυπη επαφή περιθαλπόμενου του γηροκομείου με εργαζόμενους σε λαϊκή αγορά έξω από το χώρο της μονάδας.

 

Στον οίκο ευγηρίας εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού ενώ καταγράφηκε ήδη ένας θάνατος, καθώς άφησε την τελευταία του πνοή ένας άνδρας 79 ετών, που είχε μεταφερθεί στον «Ευαγγελισμό» από το γηροκομείο. Ήδη, έχει διαταχθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας.

 

Κατά τον επιτόπιο έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι υπεύθυνοι για τη διοικητική και οικονομική λειτουργία του φορέα βρίσκονταν σε κατ' οίκον περιορισμό, κατόπιν οδηγιών των αρμόδιων υπηρεσιών, και δεν κατέστη δυνατή η εξέτασή τους και η χορήγηση των αιτούμενων εγγράφων και τεκμηρίων.

 

Σε σχετική ανακοίνωση, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σημειώνει ότι ο έλεγχος συνεχίζεται, περιλαμβάνοντας το σύνολο των απαιτήσεων του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση, οργάνωση και λειτουργία της εν λόγω μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.

 

Κρούσματα σε γηροκομείο στην Καρδίτσα

 

Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει για κρούσματα κορωνοϊού σε ένα ακόμη γηροκομείο, αυτή τη φορά στην Καρδίτσα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, συνολικά 6 εργαζόμενοι του γηροκομείου έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους συνηθισμένους ελέγχους που διενεργεί η περιφέρεια Θεσσαλίας, γιαςτην προστασία της δημόσιας υγείας, στα γηροκομεία όλης της Θεσσαλίας κάθε εβδομάδα.

 

Συνολικά στο γηροκομείο διαμένουν 22 τρόφιμοι. Το πρωί του Σαββάτου κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλους τους τρόφιμους και εργαζόμενους.