«Αρκτούρος»: Νέα επίθεση με φόλες στο Κέντρο Αναπαραγωγής Ελληνικού Ποιμενικού

«Αρκτούρος»: Νέα επίθεση με φόλες στο Κέντρο Αναπαραγωγής Ελληνικού Ποιμενικού Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου «Αρκτούρος»
0

Νέα επίθεση με φόλες έγινε στον χώρο γύρω από το Κέντρο Αναπαραγωγής Ελληνικού Ποιμενικού του «Αρκτούρου», στη Φλώρινα, μόλις λίγες εβδομάδες μετά το προηγούμενο περιστατικό.

Άγνωστοι έριξαν ξανά δηλητηριασμένα δολώματα, στο ίδιο σημείο, στις 4 Σεπτεμβρίου, με συνέπεια να δηλητηριαστούν δύο σκυλιά κτηνοτρόφων, που βγάζει τα κοπάδια τους για βοσκή στην περιοχή. Κανένα από τα σκυλιά του Κέντρου δεν έφαγε κάποιο από τα δολώματα αυτή τη φορά, σύμφωνα με τον «Αρκτούρο».

Όμως, εντοπίστηκαν νεκρά άλλα έξι ζώα. Συγκεκριμένα, η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας- αποτελούμενη από την Ιόλη, τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο- και τη χειρίστριά του, Victoria Saravia- έκαναν έρευνα στην περιοχή. Εντόπισαν δύο κουνάβια, δύο σκαντζόχοιρους, δύο νεαρά χελωνάκια και αρκετά μεγάλα έντομα που είχαν τραφεί με τα δηλητηριασμένα δολώματα.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Δασική Υπηρεσία Φλώρινας που παρέλαβε τα δηλητηριασμένα ζώα για ανάλυση. Δείγμα για ανάλυση απέστειλε και ο «Αρκτούρος».

Αυτό ήταν το τρίτο περιστατικό που σημειώνεται στην περιοχή μέσα σε ένα χρόνο και ο «Αρκτούρος» και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εξέφρασαν έντονη ανησυχία. Πέρυσι περισσότερα από 50 σκυλιά είχαν πέσει θύματα δηλητηριασμένων δολωμάτων μέσα σε διάστημα μόλις 10 ημερών (7-17 Σεπτεμβρίου) σε χωριά του Αμύνταιου και της Φλώρινας (Σκλήθρο, Αγραπιδιές, Ασπρόγεια, Αετός, Μελίτη και Νυμφαίο). Από την επίθεση που δέχτηκε το Κέντρο Αναπαραγωγής Ελληνικού Ποιμενικού τον Αύγουστο είχαν σκοτωθεί τρία σκυλιά κτηνοτρόφων.

«Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί μια βάρβαρη πρακτική με στόχο τη θανάτωση άγριων ζώων που προκαλούν ζημιές στην κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, τη θανάτωση αλεπούδων, τη θανάτωση αδέσποτων σκύλων ή τη θανάτωση σκύλων εργασίας ως αποτέλεσμα συγκρούσεων μεταξύ χρηστών γης», επισημαίνει ο «Αρκτούρος», σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα, με αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

«Επίσης, αποτελεί μια εξαιρετικά επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, ενώ συνιστά σοβαρή απειλή και για τη δημόσια υγεία, αφού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής. Ειδικά, όσον αφορά στα μεγάλα σαρκοφάγα και τα αρπακτικά πουλιά, η παράνομη χρήση και διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση αποτελεί μία από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωσή τους στην Ελλάδα», τονίζει η οργάνωση.


Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο «Αρκτούρος» απευθύνουν επείγουσα έκκληση για την αντιμετώπιση της μάστιγας των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Απαιτούν από τις αρμόδιες τοπικές Αρχές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ανεύρεσης των δραστών και καλούν τους κατοίκους της περιοχής να μην διστάσουν να διευκολύνουν τις έρευνες, σε περίπτωση που γνωρίζουν οποιαδήποτε πληροφορία.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM