Εύβοια: Εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία - Για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος

Εύβοια: Εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία - Για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος Facebook Twitter
Εύβοια: Εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία (Eurokinissi)
0

Παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και τυχόν ευθύνες για τον τραγικό θάνατο των 8 ανθρώπων από τις πλημμύρες, που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημήτρης Προκοπίου, διέταξε εισαγγελική έρευνα για αδικήματα και σε βαθμό κακουργήματος για τις φονικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Θάλεια».

Ο Δ. Προκοπίου σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ανοίγει διπλή έρευνα, μια από την πυροσβεστική για παραλείψεις και λάθη σε χειρισμούς της κατάστασης και μια από πταισματοδίκη για τυχόν αυθαίρετες δομήσεις και παράνομες επιχωματώσεις στην  κοίτη του ποταμού  «Λήλαντα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας αρχικά έδωσε την πρώτη παραγγελία για διενέργεια έρευνας στο ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής Χαλκίδας, όπου ζητά να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους  και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή».

Παράλληλα, ζητά να διερευνηθεί το ενδεχόμενο όποιων άλλων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων προκύψουν.

Η δεύτερη, κατεπείγουσα παραγγελία, εστάλη από τον Δημήτρη Προκοπίου στην πταισματοδίκη Χαλκίδας με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού «Λήλαντα» ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών  έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές εκτιμάται πως η έρευνα αφορά πέραν των πολιτών, που έχτισαν ή μπάζωσαν παράνομα, κυρίως σε αρμόδιες υπηρεσίες και στελέχη, που δεν έπραξαν το καθήκον τους.

Αναμένεται να οριστεί και ειδικός πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα- μελέτη για να διαπιστωθούν οι τυχόν παθογένειες.

Παράλληλα, αύριο αναμένεται, έπειτα από εντολή του εισαγγελέα, να μεταβεί για αυτοψία, στις περιοχές που επλήγησαν, ο αντεισαγγελέας Χαλκίδας, συνοδευόμενος από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας.

Οχτώ νεκροί

 

Με την ταυτοποίηση της σορού στον Κάλαμο γράφτηκε ο επίλογος της τραγωδίας στην Εύβοια, με οχτώ νεκρούς από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Θάλεια».

Μέχρι το πρωί, είχαν επιβεβαιωθεί επτά νεκροί και ο 70χρονος που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο ήταν τυπικά αγνοούμενος. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του ήταν ολονύκτιες και τελικά το πτώμα του βρέθηκε στην παραλία των Αγίων Αποστόλων όπου είχε καταλήξει από τα ορμητικά νερά και μετά την ταυτοποίηση ο απολογισμός των θυμάτων της θεομηνίας αυξήθηκε στα οχτώ. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο άτομο αγνοούμενο.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένα βρέφος 8 οχτώ μηνών, δύο ενήλικες από την περιοχή Πολιτικά, δύο από την περιοχή Μπούρτζι και δύο από την περιοχή Αμφιθέα.

Τεράστια καταστροφή

 

Σπίτια και δρόμοι πλημμύρισαν και αυτοκίνητα ανατράπηκαν και βούλιαξαν και τμήματα του οδικού δικτύου καταστράφηκαν. Τόνοι λάσπης και φερτών υλικών πλημμύρισαν ρέματα και ποτάμια παρασέρνοντας ζώα με την καταστροφή να παραμένει ανυπολόγιστη για την ώρα.

Οι περιοχές που επλήγησαν σφοδρότερα είναι τα Πολιτικά, το Βασιλικό και τα Ψαχνά ενώ υποχώρησε και γέφυρα πάνω από τον ποταμό Λήλαντα.

Ψυχολόγοι στην Εύβοια

 

Το υπουργείο Υγείας έστειλε σήμερα στην Εύβοια κλιμάκιο ψυχολόγων από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, για την ψυχολογική και ψυχοκοινωνική στήριξη όσων επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM