Απαγορεύτηκε το κολύμπι στη θάλασσα λόγω κορωνοϊού - Η επίσημη ανακοίνωση

Απαγορεύτηκε το κολύμπι στη θάλασσα λόγω κορωνοϊού - Η επίσημη ανακοίνωση Facebook Twitter
35

Και επισήμως απαγορεύτηκε το κολύμπι στην θάλασσα λόγω κορωνοϊού, με διευκρινιστική ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και της ελληνικής ακτοφυλακής. 

Αν και οι πολίτες έχουν δικαίωμα για κατ' εξαίρεση έξοδο από το σπίτι τους για σωματική άθληση, το Λιμενικό διευκρινίζει πως το κολύμπι στην θάλασσα αλλά και η χρήση ιδιωτικών θαλασσίων μέσων (π.χ κανό, wind surf) απαγορεύονται καθώς δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Αντίστοιχη απαγόρευση ισχύει και για την υποβρύχια αλιεία (σ.σ ψαροτούφεκο). 

Ήδη από χθες είχε επιβληθεί τουλάχιστον ένα πρόστιμο, σε χειμερινή κολυμβήτρια από τα Χανιά, που επιχείρησε να κολυμπήσει κοντά σε αμμουδιά, στους Αγ. Θεοδώρους της Κρήτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, γνωρίζεται ότι δραστηριότητες όπως λήψη θαλάσσιου λουτρού (κολύμπι), χρήση ιδιωτικών θαλασσίων μέσων αναψυχής και υποβρύχια αλιεία, δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου-πρώτου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) με αριθμό Δ1α/Γ.Π οικ 20036/22-3-2020 (Β΄986) και ως εκ τούτου απαγορεύονται.

Απαγορεύτηκε το κολύμπι στη θάλασσα λόγω κορωνοϊού - Η επίσημη ανακοίνωση Facebook Twitter

Νωρίτερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας είχε δώσει διευκρινίσεις τονίζοντας πως απαγορεύεται και το ψάρεμα από ξηράς και η απαγόρευση για τις παραπάνω δραστηριότητες ισχύει έως και τις 6 Απριλίου του 2020 «ή όσο ισχύσει ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών λόγω εξάπλωσης του κορωνοϊού».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 21 Απριλίου απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών πλοίων και σκαφών αναψυχής, καθώς και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων - ανεξαρτήτως σημαίας, πλην των εξαιρέσεων που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ελλάδα
35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

14 σχόλια
Πάντως φιλαράκι από Δανία που τον ρώτησα χτες αν ειναι τόσο αυστηρά εκεί, μου λέει καμία σχέση, ο κόσμος κρατάει αποστάσεις κλπ, ούτε μηνύματα στέλνουν ούτε τίποτα, για να μη νομίζετε δηλ ότι παντού είναι το ίδιο.
Όλα τα μέτρα λογικά εώς τώρα λίγο εως πολύ.Αυτό τώρα τι χαζομάρα είναι; Ξεφεύγουμε προς παραλογισμούς τώρα; Είναι παντελώς περιττό μέτρο. Σάμπως είναι οι παραλίες γεμάτες λες και έχουμε Αύγουστο; 1-2 άτομα μέσα στην θάλασσα άνα παραλία το πολύ να βρεις (και εάν). Και κάναν ψαροντουφεκά άνα 20 χλμ σε κάναν βράχο. Και άμα το πάρουμε από αποψη σωματικής άσκησης...τα κολυμβητήρια κλείσανε οποτε κάποιου κολυμπούν στην θάλασσα. Σε λίγο θα μας πουν ότι μολυνόμαστε και στη θάλασσα. Να το πάρουν πίσω το μέτρο, αυτή τη στιγμή απλά προκαλούν τον κόσμο.
Το να απαγορεύεται η έξοδος για άσκοπους λόγους και ο συγχρωτισμός για εύλογους λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και ατομικής ευθύνης προς σπάσιμο της αλυσίδας πολλαπλασιασμού της πανδημίας του κορωναϊού, είναι απολύτως κατανοητή και λελογισμένα αποδεκτή από τον κάθε υπεύθυνο πολίτη που νοιάζεται για την υγεία όλων μας. Το να έχουν κλείσει οι οργανωμένες παραλίες για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, έγινε απολύτως δεκτό από όλους μας. Τα αποτελέσματα όλων των απαγορεύσεων που στηρίζονται σε επιστημονικές, ιατρικές συμβουλές, δείχνουν θετικά για την πατρίδα μας και η συντριπτική πλειοψηφία όλων μας τις έχει στηρίξει με τις προσωπικές θυσίες και την αυτοαπομόνωση.Αλλά το να απαγορεύει η Πολιτεία, το κολύμπι στη θάλασσα όλων εμάς που αγαπάμε και κολυμπάμε σε αυτήν σε μια χώρα με χιλιάδες απομονωμένες μικρές παραλίες και κολπίσκους, ξεφεύγει κάθε λογικού ορίου και αγγίζει πια τα όρια της μαζικής υστερίας και της τιμωρητικής διάθεσης απέναντι σε όλους μας που θελουμε να κολυμπάμε ήσυχα και μοναχικά στις ανοιχτές θάλασσες μας! Ποιο σοβαρό επιχείρημα μπορεί να υποστηρίξει ότι το κολύμπι στη θάλασσα μπορεί να μεταδώσει τον κορωναϊό!; Γιατί η πολιτεία με αυτήν την καθαρά κατασταλτική, τιμωρητική απαγόρευση, στερεί από τον κάθε πολίτη της που θέλει να νιώσει την αγαλλίαση και ευεξία του θαλάσσιου κολυμπιού, αυτην τη μοναδική ευκαιρία να αντλεί δυνάμεις για να αυτοπεριορίζεται στη συνέχεια σπίτι του και να συνδράμει στην αποτελεσματικότητα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων ;Είναι ένα, κατά τη γνώμη μου, σοβαρό λάθος που μόνο ευεργετικά δεν θα συνδράμει στη συλλογική μας προσπάθεια. Ευελπιστώ πως οι επιστήμονες και νομικοί της χώρας μας θα αντιδράσουν λελογισμένα για να αποκατασταθεί μια κατάφωρη αδικία για όλους τους πολίτες που είναι ετήσιοι κολυμβητές! Και να υπενθυμίσουμε επίσης το αυτονόητο : ότι στη θάλασσα όταν κολυμπούμε, ούτε φλυαρούμε, ούτε αγκαλιαζομαστε, ούτε κάνουμε χειραψίες!! Απλά απολαμβάνουμε την ευεξία του θαλασσινού νερού.
Οταν ξέρεις πως δν έχεις εντατικές,μάσκες κ τεστ,η εύκολη λύση είναι οι σκληρές απαγορεύσεις,περιμένοντας η τύχη να σταθεί με το μέρος σου κ ο ιός να υποχωρήσει.εχουν βάλει έναν γλυκό άνθρωπο να βγαίνει κάθε μέρα στις 18:00 κ να καθησυχάζει τα πλήθη,Λέγοντας πως πάμε καλυτερα από από Ιταλία-Ισπανία-Γαλλία-μεγάλη βρετανια-ΗΠΑ-Ολλανδία,λες κ κ είναι επιτυχία,οταν τα πάμε χειρότερα,από ολες σχεδόν τις βαλκανικές κ ανατολικό ευρωπαϊκές χώρες,χειρότερα σχεδόν από όλες τις βόρειο αφρικανικές κ υποσαχάριες χώρες,χειρότερα σχεδόν από όλες τις χώρες της λατινικής Αμερικής,της μέσης Ανατολής,ακόμα κ της νοτιοανατολικής Ασίας.κ έχουμε άλλον ένα να το παίζει στρατηγός Πάτον,να μας λέει λίγο πολύ,πως αν τα πράγματα πάνε καλα,λόγω τύχης,η κυβέρνηση έχει πετύχει,αν όχι,οι πολίτες οι απειθαρχοι έχουμε αποτύχει.it is what it is,επομενως κάνουμε υπομονή,μένουμε μέσα,στηρίζουμε την κυβέρνηση κ το δυσκολο έργο της,κ περιμένουμε την απόφαση της τύχης μας.
Τα μαζικά τεστ σε αυτήν τη φάση του ιού, οι μάσκες στον καθένα και οι εντατικές είναι εν πολλοίς άσχετα με την υποχώρηση του ιού. Κατά τα λοιπά, δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες χώρες που τα πάνε καλύτερα στους επίσημους αριθμούς από εμάς είναι χώρες που δεν κάνουν τεστ ούτε στους πεθαμένους, γιατί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν. Μετά εκείνες οι χώρες είναι τροπικές με κλίμα παρόμοιο με αυτό που θα έχουμε εμείς το καλοκαίρι, και επιπλέον είναι χώρες με πολύ νέο πληθυσμό άρα σε κανένα σενάριο δε θα είχαν συγκρίσιμη θνησιμότητα με πιο γηρασμένες χώρες.
Χαλαρωστε με τις εξυπναδες.Το κολυμπι απαγορευται (κ πολυ καλα μαλιστα!)γιατι οι κ₩λλοελλην$ς ειμαστε ικανοι να γεμισουμε τις παραλιες πατεις με πατω σε με τη δικαιολογια οτι δεν κολλαει ο κορωνα απ το νερο.Κυριακο κλειστα ολα, δεν καταλαβαινουν.
Όταν θα μας επιτραπεί να βαίνουμε δεν θα μπορούμε γιατί θα έχουμε την μέση μας και θα είμαστε ξάπλα.Οι άλλοι τρέχουν δύο δύο και είναι παράνομο να κάνω μπάνιο δέκα λεπτά.Δεν θα κάνω ηλιοθεραπεία. Το μπάνιο είναι άσκηση.
Είναι ΠΟΛΥ σοβαρότερο από ό,τι φαίνεται:ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ να παρέμβει Δικαστής, ο συνήγορος του Πολίτη και Επιδημιολόγος/ Λοιμωξιολόγος. Πρέπει να ανακοινωθούν τα ονόματα όποιων πήραν και εφάρμοσαν την ΠΑΡΑΛΟΓΗ, ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΑΤΗ απόφαση.
Αγαπητέ σχολιαστή, είσαι υπερβολικά νοήμων και λογικός για να μην καταλαβαίνεις.Θέλουν να προλάβουν το χάος, τίποτα περισσότερο.Όπως το προηγούμενο ΣΚ όλοι θυμήθηκαν τον Υμηττό και τις πλαζ για βόλτα, έτσι και χειρότερα θα συμβεί όταν ο καιρός γίνει ωραίος για ηλιοθεραπεία.Οι ανοιξιάτικοι κολυμβητές μπορούν να κάνουν υπομονή 60 μέρες.
Ακόμα δεν πήρες χαμπάρι ότι έχει κλείσει ή υπολειτουργεί το σύνολο των επιχειρήσεων;Στα σουπερ μαρκετ υπάρχει όντως θέμα αλλά που να αντέξεις τα ουρλιαχτά από πεινασμένους που θέλουν να φάνε σοκοφρέτα κυριακάτικα...
Εγώ πάντως διατίθεμαι να θυσιάσω το μπάνιο μου στη θάλασσα φέτος προκειμένου να μην πεθάνω από κορωνοϊό. Αν είμαι πεθαμένη από κορωνοϊό, δεν θα έχω πιθανότητες να ξανακάνω ποτέ μπάνιο. (Πέρα από την πλάκα, όμως, δεν γνωρίζουμε τι θα ισχύσει το καλοκαίρι. Βλέποντας και κάνοντας πάμε, και κάνουμε όλοι υπομονή)
Μάλλον δεν αντιλαμβάνεστε πως άλλο το να μη θέλετε να κολυμπήσετε, κι άλλο να σας το απαγορεύουν και μάλιστα με το ηλίθιο πρόσχημα τη διαφύλαξη της δικής σας υγείας και των γύρω σας.Είχατε ακούσει ποτέ για απαγόρευση της κολύμβησης ή της κυκλοφορίας στο παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονίκης, Βόλου, Πάτρας ώστε να μην μεταδοθεί ο ιός της γρίπης; Αν βρεθεί αρμόδιος επιστήμονας που να μας πείσει με επιδημιολογικά επιχειρήματα πως το μέτρο στέκει, θα πρέπει να μπούνε στη φυλακή οι Αρχές των πόλεων αυτών που επί δεκαετίες δεν εφάρμοζαν το μέτρο. Σωστά;
Στην Κίνα ούτε καν στην περίοδο της σκληρής καραντίνας δεν μας έλεγχαν να δούμε όταν θα βγούμε από το σπίτι που θα πάμε και τι θα κάνουμε!Στην Κίνα, μόνο σε ελάχιστες περιοχές και σε κάποια συγκροτήματα κατοικιών όπου είχαν βρεθεί κρούσματα δόθηκαν χαρτάκια που επέτρεπαν στους κατοίκους να βγουν μια φορά την ημέρα από το συγκρότημα αλλά χωρίς έλεγχο για το που πάνε μετά.Να σημειώσουμε και πως τα συγκροτήματα κατοικιών είναι συνήθως ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα με δέντρα, γρασίδι και παγκάκια και φυσικά όσο είσαι μέσα μπορείς να κινηθείς όσο θέλεις.Στην Κίνα η έμφαση δεν ήταν να μην βγαίνει ο κόσμος έξω, αλλά όσοι βγαίνουν να φοράνε μάσκα. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: αν έχεις τον ιό, πολύ δύσκολα θα τον μεταφέρεις. Ο τρόπος ζωής όμως είναι εντελώς διαφορετικός.
Ελα μωρε υπερβολικοι ολοι οι κολυμβηταραδες. Τη παραμονή στη παραλία θελει να σταματήσει.Γιατι αν σου λεγε οτι το κολύμβι ειναι αθληση, θα εβγαζαν ολοι το χαρτακι τους θα πηγαιναν παραλια και αν τους ελεγχε θα ελεγαν αθολουμαι απλα εκατσα λιγο.duh
Πανδημία σε έξαρση έχουμε, αν αρχίσει ο ένας να θέλει να κάνει κολύμπι, ο άλλος ψάρεμα, ο τρίτος ιστιοπλοϊα, μετά πώς θα μαζευτούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Ο καθένας ψάχνει να βρει πώς θα εξαιρεθεί από τον κανόνα, και όταν έρθει το πάσχα, όλοι θα θέλουν να βρουν παραθυράκια στον νόμο για να κάνουν τις βόλτες τους και τις μαζώξεις τους. Απαγορεύονται τα πάντα, εκτός από μια σύντομη βόλτα με τα πόδια ή τρέξιμο στη γειτονιά, μέχρι να σταματήσει η μετάδοση της νόσου και να πάψουν να εμφανίζονται εγχώρια κρούσματα.
Εάν υποθέσουμε ότι ο στόχος είναι η αποφυγή του συνωστισμού και όχι το "πώς θα μαζευτούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι" ή το να δικαιολογήσουμε προηγούμενα περιστατικά (https://www.lifo.gr/now/greece/276649/kriti-evgalan-xeimerini-kolymvitria-apo-ti-thalassa-kai-tis-ekopsan-prostimo-150) τότε πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι και ανεπαρκές και παράλογο.Απαγορεύτηκε το κολύμπι συγκεκριμένα ακόμα και για ένα άτομο μόνο του σε μια παραλία. Αντ' αυτού τίποτα δεν εμποδίζει 500 άτομα ταυτόχρονα να κατεβούν σε μια παραλία για περπάτημα. Επιπλέον μέτρα χρειάστηκαν για αυτό από τους δήμους "κατόπιν εορτής".Προφανώς και αυτή είναι μια κατάσταση την οποία δεν έχουμε ξανασυναντήσει και ΠΡΟΦΑΝΩΣ θα ληφθούν και λάθος αποφάσεις. Για αυτόν ακριβώς το λόγο όμως καλό είναι να αξιολογούμε και λίγο τα μέτρα που έχουν ληφθεί αντί να λέει ο καθένας "απαγορεύονται τα πάντα" επειδή οι 6 κατηγορίες κίνησης που επιτρέπονται τυχαίνει να τον βολεύουν ή επειδή αρνούμαστε να αντικρίσουμε τι υποδομές μας λείπουν σήμερα και καλό θα ήταν να τις έχουμε στο μελλόν για ανάλογες περιπτώσεις.
Γιατί ρε Βασίλη το κράτος πρέπει να πιάσει συζήτηση και να εξηγεί στον κάθε κατα φαντασία χειμερινό κολυμβητή;Αν δεν καταλαβαίνεις, τα αεροπορικά εισητήρια για Μιλάνο είναι τσάμπα...
Εσύ που καταλαβαίνεις και κάνεις μπάνιο από 15-20 Αυγούστου γιατί επιτρέπεται να τρέχεις μαζί με άλλον και στην Ελλάδα που έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτές δεν επιτρέπεται να πας μόνος μέσα στη θάλασσα.Οπότε αντί για γαύγισμα πες μας και εμάς να μάθουμε.
γιατί επιτρέπεται να τρέχεις μαζί με άλλον και στην Ελλάδα που έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτές δεν επιτρέπεται να πας μόνος μέσα στη θάλασσα. Πηγή: www.lifo.grΔεν επιτρέπεται να τρέχεις μαζί με άλλον αλλά από απόσταση και όχι σε συνθήκες συνωστισμού.Το μέτρο δεν είναι για σένα που θες να πας μόνος στην θάλασσα αλλά για τους χιλιάδες που θα το παίξουν κολυμβητές, όπως το παίξαν δρομείς και αράζανε με τις καφεδούμπες και τις τσιγαρούμπες.Έχει πολλούς εξυπνάκηδες αυτή η χώρα και η πολιτεία πρέπει να προβλέπει τι θα κάνουν αυτοί.Αυτοί είναι ο κίνδυνος για να εξαπλωθεί ο ιός.Το μένουμε σπίτι, σημαίνει ότι δεν θα πας ούτε στον Όλυμπο, ούτε για κατάδυση, ούτε για ιστιοπλοία, ούτε για εξερεύνηση σπηλαίων.Αν σπάσει η καραντίνα και εξαπλωθεί ο ιός αλα Ιταλία, τότε φίλε θα γαυγίζεις εσύ που δεν έχεις ΜΕΘ για να βάλεις την μάνα σου...
Το Κράτος δεν μπορεί να πιάσει συζήτηση με κανέναν και δεν παίρνει καμία απόφαση.Πρέπει να αντιληφθείτε, έστω και καθυστερημένα, πως κάποιοι συγκεκριμένοι άνθρωποι παίρνουν τις αποφάσεις και οφείλουν να λογοδοτούν για αυτές.Κάθε απόφαση των κυβερνόντων ελέγχεται. Τουλάχιστον στις Δημοκρατίες και στα κράτη με Κοινοβουλευτικά πολιτεύματα.Το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» δεν πρέπει να περνά άκριτα ΠΟΥΘΕΝΑ κι από ΚΑΝΕΝΑΝ.Η συγκεκριμένη απόφαση και το επακόλουθο ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟ μέτρο στερούνται οποιασδήποτε λογικής και επιστημονικής τεκμηρίωσης, εξ ού κι η καταγγελία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
H λογική με βάση αυτά που ακούμε και μας έχουν πει λέει "απόσταση 2-2,5 μ από τον άλλο". ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙΟι παραλίες ΔΕΝ γεμίσανε Μάρτη μήνα κολυμβητές, δεν είναι καλοκαίρι ακόμη - υπομονή και ψυχραιμία λοιπόν... ούτε αυτός που έκανε κανό βρήκε άλλους 5-6 μεσοπέλαγα να παίξουνε μπιρίμπα. Ούτε πήρε το κανό στην πλάτη να την αράξει σε κλειστό παραλιακό μπαρ μεάλλους 10. ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ και θα γίνανε ΠΟΛΛΟΙ όταν πήγε το Λιμενικό.Ζητείται λοιπόν λογική και εφαρμογή του νόμου μιας και τα πρόστιμα πέσανε πριν την εφαρμογή του "μέτρου"!Ξαναγράφω ... ο κόσμος πιέζεται και θα πιεστεί κι άλλο. Θέλει προσοχή ώστε η πίεση να μη φέρει ΑΛΛΑ αποτελέσματα!Άσε ειδικά το χειμερινό κολύμπι ίσως και να βοηθάει αυτούς που ήδη το ασκούν δια της θωράκισης του οργανισμού μέσω της καλής φυσικής κατάστασης που προσφέρει ....