Ιατροδικαστική Εταιρεία: Δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο στην υπόθεση του νεκρού βρέφους

Ιατροδικαστική Εταιρεία: Δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο στην υπόθεση του νεκρού βρέφους Facebook Twitter
1

Στην περίπτωση του νεκρού βρέφους που πέθανε την Κυριακή, δεν τηρήθηκε το ιατροδικαστικό πρωτόκολλο, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Δρ. Γρηγόρης Λέων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν τηρήθηκαν οι κανόνες: «Δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια. Αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή»


«Εμείς οι ιατροδικαστές ως επιστήμονες πρέπει να λειτουργούμε με επιστημονικούς κανόνες. Όταν λειτουργούμε έτσι, αποφεύγονται τα λάθη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε μια βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, πρώτα ανεπίσημα και μετά επίσημα, χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της ιατροδικαστικής εξέτασης» ανέφερε μιλώντας στον ιστότοπο infokids.gr.


Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «μια κλινική εξέταση, ένα βασικό σημείο που περιλαμβάνει είναι η ενδελεχής λήψη ιστορικού. Αν σε μια ανάλογη περίπτωση ένας ιατροδικαστής λάμβανε σωστά το ιστορικό του μωρού, της φαρμακευτικής του αγωγής και του τρόπου χορήγησης του φαρμάκου, θα είχε αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία»


«Αυτό που αντιλαμβάνομαι, τόσο εγώ όσο και όποιος επιστήμονας διαβάζει είναι, ότι εδώ δεν έχουμε ακόμα αιτία θανάτου (περιμένουμε τις ιστολογικές εξετάσεις) και από ό,τι φαίνεται οι κακώσεις στην πρωκτική περιοχή πιθανότατα οφείλονται στην θεραπεία που έκανε το μωρό. Δεν τηρήθηκαν, λοιπόν, οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια. Αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή» συμπλήρωσε ο κ. Λέων.


Εξήγησε ότι η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία δεν έχει κάποιο ξεχωριστό όργανο που να γνωμοδοτεί τέτοια θέματα. «Είμαστε βέβαιοι, ότι θα αναλάβει το υπ. Δικαιοσύνης, το οποίο διαθέτει αξιόλογους συναδέλφους, με επικεφαλής τον κ. Καρακούκη που κοσμεί την υπηρεσία και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με αυτά τα θέματα, οπότε πιστεύω ότι θα πράξει τα δέοντα. Ωστόσο, και οι ίδιοι οι γονείς έχουν όλα τα νόμιμα μέσα για να κινηθούν αναλόγως», κατέληξε.

Οι γονείς του βρέφους 11 μηνών που πέθανε την Κυριακή, μετά την ιατροδικαστική έκθεση που αποκλείει το ενδεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης του παιδιού αφέθηκαν ελεύθεροι νωρίτερα την Τρίτη.


Οι νέοι γονείς από τη Συρία αποχώρησαν από την ΓΑΔΑ, με τον πατέρα του παιδιού να ευχαριστεί όσους βοήθησαν να αποδειχθεί η αλήθεια. Αφήνοντας αιχμές για τουλάχιστον έναν ιατροδικαστή που έκανε χθες λόγο για σεξουαλική κακοποίηση, σχολίασε πως «δυστυχώς κάποιοι έβγαλαν βιαστικά συμπεράσματα». «Καταλαβαίνω ότι λάθη γίνονται, όμως δεν έπρεπε κάποιοι να βιαστούν στην υπόθεση αυτή». Ωστόσο, όπως είπε δεν σκοπεύει να μηνύσει κανέναν.

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Κλασική υπόθεση ανθρωποφαγίας. Ένας ιατροδικαστής με την συνήθη δημοσιοϋπαλληλική αρτηριοσκλήρωση ξεπέταξε στα γρήγορα μια υπόθεση με κάποιους "τριτοκοσμικούς" που θεώρησε ότι δεν το έχουν σε τίποτα να κακοποιούν τα παιδιά τους. Το μεγαλείο ψυχής του πατέρα που τον συγχώρησε του λέει τίποτα; Ποιος από τους δυο είναι ο πολιτισμένος και ποιος ο κάφρος;