Υπουργείο Πολιτισμού: Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών από κεραυνικά πλήγματα

Υπουργείο Πολιτισμού: Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών από κεραυνικά πλήγματα Facebook Twitter
0

Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην ενίσχυση της προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών έναντι των κεραυνικών πληγμάτων και των συνεπειών τους, στο πλαίσιο της πολιτικής του για τη μέγιστη θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων από τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών αποτελεί έναν από τους πλέον προβεβλημένους και μείζονες αρχαιολογικούς χώρους, υψηλής πολιτιστικής και αναπτυξιακής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή. Το υπουργείο Πολιτισμού, ως το τέλος του 2025, ολοκληρώνει το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική κρίση, το οποίο αποτελεί τον οδικό χάρτη για τα έργα και τις δράσεις προστασίας των Δελφών από φυσικούς κινδύνους και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς τους.

Η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προϋποθέτει την ασφάλεια επισκεπτών και εργαζομένων, εφαρμόζοντας σύγχρονες, επιστημονικά και τεχνολογικά τεκμηριωμένες λύσεις, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων. Αντικείμενο ειδικής μελέτης, που εκπόνησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δελφών, αποτέλεσε η ανάγκη αντικεραυνικής προστασίας του αρχαιολογικού χώρου, στη βάση του υψηλού δείκτη εκδήλωσης κεραυνικών φαινομένων που εμφανίζει. Οι προτεινόμενες επεμβάσεις συμβάλλουν στην προστασία του αρχαιολογικού χώρου έναντι κεραυνικών πληγμάτων αλλά και στην αναβάθμισή του από πλευράς τεχνολογικών και υποστηρικτικών υποδομών. Οι επεμβάσεις είναι ήπιες και συμβατές με τον χώρο, με στόχο να μην είναι ορατές στους επισκέπτες από τα σημεία υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως ο Ναός του Απόλλωνος ή το Θέατρο».

Υπουργείο Πολιτισμού: Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών από κεραυνικά πλήγματα Facebook Twitter
Θέση στεγάστρου για την προστασία των επισκεπτών

Η επέμβαση εντάσσεται στο ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης των Δελφών, με μείζον έργο την προστασία από τις βραχοπτώσεις, προϋπολογισμού περίπου 7.500.000 ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με απόλυτο σεβασμό στον χαρακτήρα, στις ιδιαιτερότητες του χώρου και την αρμονική ένταξη των υποδομών στο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον. Το έργο αποσκοπεί στη διαχείριση του κινδύνου της κεραυνοπληξίας, προτείνοντας μέτρα που περιλαμβάνουν την έγκαιρη ειδοποίηση με τη βοήθεια ανιχνευτών καταιγίδων για επερχόμενα συστήματα κακοκαιρίας, αλλά και τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών σε συγκεκριμένα σημεία του χώρου σχετικά με τον κίνδυνο κεραυνικών πληγμάτων.

Η τοποθέτηση του ιστού και του στέγαστρου καταφυγής του κοινού, σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων, βρίσκεται σε καίριο σημείο της διαδρομής του αρχαιολογικού χώρου. Η ενίσχυσή του, έναντι των βηματικών τάσεων, λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του και την, όσο το δυνατόν, αποφυγή οπτικής όχλησης των μνημείων.

Η μελέτη περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της αντικεραυνικής προστασίας σε τέσσερα υφιστάμενα φυλάκια, στο Στάδιο, στον Θησαυρό των Αθηναίων, στο Θέατρο και στον Ναό της Αθηνάς Προναίας, καθώς και στο εκδοτήριο εισιτηρίων του αρχαιολογικού χώρου. Συγχρόνως, προτείνεται η δημιουργία ασφαλούς περιμέτρου, πλησίον των φυλακίων, από τις έντονες βηματικές τάσεις, οι οποίες ενδεχομένως αναπτυχθούν, μετά από κεραυνοπληξία. Το στέγαστρο αντικεραυνικής προστασίας για την καταφυγή του κοινού, σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων, χωροθετείται στην περιοχή της διαδρομής βόρεια του θεάτρου, στο ενδιάμεσο τμήμα της επισκέψιμης διαδρομής. Για την κατασκευή του θα εκπονηθεί ειδική αρχιτεκτονική μελέτη.

Υπουργείο Πολιτισμού: Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών από κεραυνικά πλήγματα Facebook Twitter
Θέσεις φυλακίων

Η τοποθέτηση ιστού σε αυτό το σημείο, σε συνδυασμό με την κατασκευή στεγάστρου, στο ίδιο τμήμα της διαδρομής, αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα κάλυψης. Όσον αφορά στην πρόγνωση καιρικών φαινομένων, προβλέπεται η τοποθέτηση συσκευής ανίχνευσης καταιγίδων και κεραυνών, με σκοπό την έγκαιρη ειδοποίηση του προσωπικού και των επισκεπτών σε περίπτωση κινδύνου προερχόμενου από έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζικός τάφος στην Ιορδανία αποκάλυψε την αρχαιότερη πανδημία που έχει καταγραφεί στον κόσμο

Πολιτισμός / Μαζικός τάφος στην Ιορδανία αποκάλυψε την αρχαιότερη πανδημία που έχει καταγραφεί στον κόσμο

Ανθρώπινες ιστορίες πίσω από την πανώλη του Ιουστινιανού, την αρχαιότερη καταγεγραμμένη πανδημία στον κόσμο, που κόστισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία
THE LIFO TEAM
Πρόκληση, Παϊσιος και Παπαϊωάννου από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πρόκληση, Παϊσιος και Παπαϊωάννου από αύριο στους κινηματογράφους

Το οπτικοακουστικά έκτακτο, μα ηθικά συζητήσιμο «Sirat», η κινηματογραφική εκδοχή του βίου του «Αγίου Παϊσιου» και το ντοκιμαντέρ η «Καρδιά του Ταύρου» είναι μερικές από τις ταινίες που κυκλοφορούν αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΓΑΝΩΣΕΛΗΣ ΠΕΘΑΝΕ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

Πολιτισμός / Κώστας Γανωσέλης: Πέθανε ο ενορχηστρωτής και μαέστρος - Το «αντίο» του Γιώργου Νταλάρα

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, μεταξύ των οποίων οι Μίκης Θεοδωράκης, Μαρία Φαραντούρη και Νίκος Ξυλούρης
THE LIFO TEAM
Σπουδαία ανακάλυψη στη Μεγαλόπολη: Εντοπίστηκαν ίσως τα αρχαιότερα ξύλινα εργαλεία του κόσμου

Πολιτισμός / Σπουδαία ανακάλυψη στη Μεγαλόπολη: Εντοπίστηκαν τα αρχαιότερα ξύλινα εργαλεία του κόσμου

Τα αντικείμενα χρονολογούνται περίπου 430.000 χρόνια πριν, μια «ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για την εξέλιξη του ανθρώπου», όπως σημειώνει η επικεφαλής των ερευνών και παλαιοανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Τίμπιγκεν, Κατερίνα Χαρβάτη
THE LIFO TEAM