Ξύπνα Βασίλη: Η θρυλική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά αυτόν τον χειμώνα στο Θέατρο Ιλίσια

Ξύπνα Βασίλη: Η θρυλική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά αυτόν τον χειμώνα στο Θέατρο Ιλίσια Facebook Twitter
0

Έχει υπάρξει μια από τις πιο επιτυχημένες μεταφορές κλασικής ελληνικής κωμωδίας στο θέατρο τα τελευταία χρόνια.

Η αγαπημένη και διαχρονική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά που πήρε νέα πνοή με τη σκηνοθετική ματιά του Άρη Μπινιάρη και έκανε δυο sold out σεζόν στο Εθνικό Θέατρο, με το κοινό να ενθουσιάζεται από την 60’ς ατμόσφαιρα και το ιδιότυπο ύφος του συγγραφέα ειδωμένο αλλιώς, μεταφέρεται αυτό το χειμώνα στο θέατρο Ιλίσια.

Βρισκόμαστε στα γραφεία του εκδοτικού οίκου Φαρλάκου. Ο Βασίλης, συντηρητικών πολιτικών φρονημάτων, και ο Μάνος, προοδευτικών, συγκρούονται για τις συνθήκες εργασίας, αλλά και για το περιεχόμενο των βιβλίων που εκδίδονται. Σημείο αιχμής για την πνευματική διαμάχη, ο ποιητής Φανφάρας και η στρατευμένη συντηρητική ποίησή του. Πολύ γρήγορα, όμως, η τύχη τα φέρνει έτσι ώστε οι πολιτικές πεποιθήσεις των δύο συναδέλφων αλλάζουν και οι καταστάσεις που ακολουθούν δοκιμάζουν τους ήρωες. Ποιος από τους δύο θα καταφέρει να προσαρμοστεί στα ήθη και το πνεύμα της νέας εποχής;

Στη σκηνή του θεάτρου ανεβαίνουν οι ηθοποιοί Λαέρτης Μαλκότσης, Ελένη Ουζουνίδου, Άνδρη Θεοδότου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Ηλίας Μουλάς, Λυδία Τζανουδάκη, Μαντώ Γιαννίκου, Θανάσης Ισιδώρου, Γιάννης Λατουσάκης για να μεταφέρουν με το κέφι και τη ματιά του Μπινιάρη την ατμόσφαιρα που αναδεικνύει και απογειώνει τις αρετές του έργου, αποκρυπτογραφεί το ιδιότυπο ύφος του συγγραφέα που μιλά για τα «σοβαρά» μπλέκοντας το γέλιο με τον προβληματισμό και φωτίζει μοναδικά τη συνάφεια του έργου με το σήμερα, που ο σκηνοθέτης συνδυάζει πάντα επιτυχημένα στις παραστάσεις του, με ευρηματικό τρόπο, με τη σύζευξη σύγχρονων μουσικών τάσεων και οπτικής τεχνολογίας, και την ψυχαναλυτική και υπαρξιακή ανάγνωση των κειμένων.

Η παράσταση του θρυλικού έργου του Δημήτρη Ψαθά θα κάνει πρεμιέρα στις 13 Οκτωβρίου με τον Άρη Μπινιάρη να έχει κάνει τη διασκευή, τη σκηνοθεσία και να έχει γράψει τους στίχους των τραγουδιών, με δυο μουσικούς επί σκηνής, τον Πάρι Μέξη να έχει κάνει τα σκηνικά, τα κοστούμια και τις προβολές των βίντεο και τον ποιητή φανφάρα να περιμένει να απαγγέλει ξανά την εμπνευσμένη ποίησή του.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

4th Kournos Music Festival 2024

Πολιτισμός / Kournos Music Festival: Ο μοναδικός μουσικός θεσμός στην ακριτική Λήμνο επιστρέφει

Tο φεστιβάλ που φέρνει σε επαφή το κοινό του νησιού και τους επισκέπτες του με τη λόγια μουσική, επιστρέφει δριμύτερο το φετινό καλοκαίρι με την τέταρτη φιλόδοξη διοργάνωσή του, από 1 έως και 19 Αυγούστου 2024.
LIFO NEWSROOM
Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Πολιτισμός / Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Στο πλαίσιο του 15ου Aegina Fistiki Fest θα πραγματοποιηθεί έκθεση με εποπτικό υλικό και προβολές από επιλεγμένα έργα του Ι. Μόραλη αλλά και μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση με το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή να διασκευάζει Τσιτσάνη σε τζαζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ