Θέλουν να προταθεί ο Μιχάλης Μυτακίδης των Active Member για Νόμπελ Λογοτεχνίας

Θέλουν να προταθεί ο Μιχάλης Μυτακίδης των Active Member για Νόμπελ Λογοτεχνίας Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
0

Τον ιδρυτή των Active Member, Μιχάλη Μυτακίδη, γνωστό και ως B.D. FOXMOOR προτείνει η Ανεξάρτητη Πολιτιστική Κίνηση Πολιτών «Armarima» για Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η πρωτοβουλία για την συγκέντρωση των υπογραφών ώστε να προχωρήσει η υποψηφιότητα της πρότασης του Μιχάλη Μυτακίδη για Νόμπελ Λογοτεχνίας, ανήκει μεταξύ άλλων στον γιο του, επίσης μουσικό, Σωτήρη Ραμόν Μυτακίδη.

Σε οnlline ψήφισμα που έχει ήδη ξεκινήσει προτείνοντας τον ιδρυτή των Active Member για Νόμπελ Λογοτεχνίας αναφέρεται πως «η Ανεξάρτητη Πολιτιστική Κίνηση Πολιτών με την επωνυμία «Armarima», εκτιμώντας την τεράστια προσφορά του σπουδαιότερου Έλληνα ποιητή εν ζωή Μιχάλη Μυτακίδη (B.D. FOXMOOR) στην κοινωνία μας μέσα από την ποίηση και την μουσική του,  έλαβε την πρωτοβουλία να τον προτείνει υποψήφιο για το ανώτατο λογοτεχνικό βραβείο, το Νόμπελ Λογοτεχνίας»

Συνεχίζει δε, λέγοντας πως «Ο Μιχάλης Μυτακίδης είναι ένας ευρέως αναγνωρισμένος Έλληνας ποιητής και μουσικός που τιμάται και αναγνωρίζεται από τους συναδέλφους του και το Ελληνικό κοινό (και όχι μόνο) τα τελευταία τριάντα έτη. Έχει εμπνεύσει την Ελληνική κοινωνία, δημιουργώντας ένα νέο μουσικό και στιχουργικό ''κύμα'', αφυπνίζοντας το θυμικό της αίσθημα , διαμορφώνοντας παράλληλα και την αισθητική της.  

»Ο Μιχάλης Μυτακίδης έχει σταθεί μακριά από κάθε πολιτική ,θρησκευτική ή φυλετική διάκριση στο περιεχόμενο των στίχων του,  πορευμένος μη εξαρτώμενος από καμία υποστηρικτική τοιαύτη δύναμη , πράττοντας μόνο πάντα όσα η καλλιτεχνική του φύση του όριζε.

»Κρίνοντας το έργο του πανανθρώπινο και μοναδικό, ανεξάρτητο και ειλικρινές , δίχως πολιτική ή θρησκευτική χροιά, δίχως καμία υποστήριξη από ‘’κύκλους’’ πολιτικούς ή άλλους τέτοιους, προχωράμε στην πρότασή μας για την υποψηφιότητα του ανεξάρτητοι , όπως έκανε ο ίδιος σε όλη την σπουδαία του πορεία!».

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 500 υπογραφές στην online πλατφόρμα.

Ο Μιχάλης Μυτακίδης σε ανάρτησή του ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία αυτή γράφοντας πως «Εδώ και κάποιους μήνες, μια ομάδα ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει με το low bap, σχεδίασαν κι οργάνωσαν μια κίνηση για να μου αποδείξουν ότι κάποια πράγματα δεν πάνε χαμένα κι ότι η ζωή κάποιες φορές σου γυρίζει πίσω τα όμορφα και μάλιστα στη σωστή στιγμή. Αυτά τα παιδιά, που πια είναι γνωστοί ακαδημαϊκοί κι επιστήμονες οι περισσότεροι, μου έκαναν την τιμή να ασχοληθούν μαζί μου και μάλιστα χωρίς τη βοήθεια της «οργανωμένης πολιτείας» και του Ελληνικού κράτους.

»Η τιμή είναι μεγαλύτερη γιατί έρχεται από κει που πρέπει λοιπόν. Αν αυτό είχε γίνει από κάποιο θεσμικό παράγοντα ή κάποιο υπεύθυνο για τον πολιτισμό στη ταλαιπωρημένη χώρα μας δε θα το δεχόμουν ούτε σα σκέψη.

»Ξέρω ότι όλα αυτά τα παιδιά που διαπρέπουν στο εξωτερικό νοιώθουν τον ίδιο πόνο κι έχουν βιώσει την απαξίωση του Ελληνικού κράτους γι’ αυτό κι αυτή τους η προσπάθεια φέρνει ήδη και θα φέρει σε μεγάλη αμηχανία κάθε θεσμικό παράγοντα κι όχι μόνο. Ξέρω ότι η προσπάθεια τους θα βρει απέναντι τα έμμισθα τρολάκια του κράτους και του παρακράτους, αλλά για μένα μετράει μόνο το γλυκό απόσταγμα της νοιάξης τους και του σεβασμού τους.

»Ότι έχω σκαρώσει ως τώρα κι ότι θα σκαρώσω είναι αφιερωμένο σ’ εκείνους λοιπόν και σ’ όσους έχουν παρέα τη φωτιά απ’ τ’ όνειρο μου. Μια μικρή λοιπόν χαρακιά στο αιώνιο και μια σύνδεση με τα μνημονικά της γης επιβεβαιώνεται με τον κατάλληλο τρόπο.

»Ευχαριστώ είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνετε».
 

 

Ποιος είναι ο Μιχάλης Μυτακίδης

Ο Μιχάλης Μυτακίδης είναι μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της εγχώριας μουσικής σκηνής τα τελευταία 30 χρόνια.

Ίδρυσε τους Active Member, ως στις 20 Ιουνίου του 1992 αμέσως μετά την συναυλία των Public Enemy στο Κατράκειο μαζί με  τον DJ MCD (Δημήτρης Κρητικός).

Την επόμενη χρονιά ο Μιχάλης Μυτακίδης, ως B.D. Foxmoor δημιούργησε την Freestyle Productions, μια ομάδα παραγωγής, μέσω της οποίας κυκλοφόρησε ανεξάρτητα τον πρώτο ελληνικό hip-hop δίσκο, το ντεμπούτο των Active Member Διαμαρτυρία σε 500 αντίτυπα.

Ο B.D. Foxmoor κυκλοφορεί τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, I'm Still an Active Member (500 αντίτυπα) για να ακολουθήσει το 1994 ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, Στην ώρα των σκιών (500 αντίτυπα).

Το 2015 το συγκρότημα ανακοίνωσε ότι σταματάει, έχοντας υποσχεθεί και την έκδοση ενός τελευταίου δίσκου με τίτλο "Κάρπιμο", το οποίο κυκλοφόρησε την ιδιά χρονιά αλλά ως προσωπικός δίσκος της Sadahzinia.

Το 2017 το συγκρότημα επέστρεψε στην ενεργό δράση και γιόρτασε τα 25 χρόνια του στη σκηνή. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί ο 19oς δίσκος τους, το Ζαλίκι (2CD), το οποίο περιέχει 45 κομμάτια και αυτό το κάνει τον μεγαλύτερο σε διάρκεια δίσκο στην ιστορία του συγκροτήματος.

Το καλοκαίρι του 2020 γιορτάσανε τις 1000 συναυλίες τους.

Τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε η κυκλοφορία των τραγουδιών απ' την 22η μουσική ενότητα των Active Member, με τίτλο "30". Στις 30 Μαρτίου του 2022 κυκλοφόρησε η 22η μουσική ενότητα των Active Member η οποία είναι αφιερωμένη στα 30 χρόνια δράσης του γκρουπ.

Τον Ιούνιο του 2022 μπήκε και επίσημα στο συγκρότημα ο γιος του Μιχάλη Μυτακίδη, «Λόγος Έργου Σκιά» κατά κόσμο Ramon (Σωτήρης Μυτακίδης).

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοστούμια και αναμνηστικά του «Downton Abbey» βγαίνουν σε δημοπρασία για καλό σκοπό

Πολιτισμός / Κοστούμια και αναμνηστικά του «Downton Abbey» βγαίνουν σε δημοπρασία για καλό σκοπό

Από μια τραπεζαρία σε στυλ 18ου αιώνα και την εντυπωσιακή τουαλέτα της Μάγκι Σμιθ μέχρι το ασημένιο ρολόι του μπάτλερ, τα αναμνηστικά αντικείμενα θα προσφερθούν σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που υποστηρίζει παιδιά με απειλητικές για τη ζωή τους παθήσεις και τις οικογένειές τους
LIFO NEWSROOM
Τρόμος, Ιμπρεσιονισμός και 5 αριστουργήματα του παρελθόντος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Έχει συμβεί ξανά τον Αύγουστο; Μάλλον όχι. 13 ταινίες από αύριο στα σινεμά της πόλης

Οι νέες ταινίες του Ζακ Κρέγκερ και των Ελληνοαυστραλών αδερφών Φιλίππου, η ωραιότατη έκπληξη που μας επιφύλασσε ο Σεντρίκ Κλαπίς και πέντε μεγάλες δόξες σε επανέκδοση κάνουν τον προγραμματισμό των θεατών σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πέθανε ο Τέρενς Σταμπ, ο θρυλικός «Στρατηγός Ζοντ» του Superman, σε ηλικία 87 ετών

Πολιτισμός / Πέθανε ο Τέρενς Σταμπ, ο θρυλικός «Στρατηγός Ζοντ» του Superman, σε ηλικία 87 ετών

Ο βρετανός ηθοποιός Τέρενς Σταμπ, γνωστός για τον ρόλο του ως General Zod στις ταινίες Superman, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών - Η καριέρα του περιλαμβάνει περισσότερες από 60 ταινίες και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ
LIFO NEWSROOM
Tι να δείτε στα σινεμά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Πολιτισμός / Tι να δείτε στα σινεμά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Από την πρώτη κινηματογραφική εξόρμηση του πράκτορα 007 στη θριλερική διαδικασία εκλογής νέου Πάπα στο «Κονκλάβιο» κι από τη δοκιμασμένη χιτσκοκική συνταγή του «Man who knew too Much» στην συναρπαστική αγωνιστική δράση του «F1: The Movie», μερικές επιλογές για όσους αποφάσισαν να περάσουν την αργία στο Κλεινόν Άστυ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Χίος: Μικρές φθορές από τη φωτιά στον ναό Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Πολιτισμός / Χίος: Μικρές φθορές από τη φωτιά στον ναό Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Στον Ναό Αγίου Γεωργίου Πραστειάς καταστράφηκε μεγάλο μέρος του εργοταξιακού εξοπλισμού στον προαύλιο χώρο, ενώ στο Κάστρο Βολισσού, ζημιές σημειώθηκαν στις υποδομές ανάδειξης 
LIFO NEWSROOM